Niedawno podpisałem umowę na internet mobilny od T-mobile, u mnie w domu działał on bardzo dobrze, sytuacja jednak skomplikowała się po przeprowadzce.
Z powodów zawodowych musiałem się przeprowadzić zabierając z sobą internet mobilny LTE z T-mobile, wcześniej z niego korzystałem z małej wiosce na Śląsku, aktualnie mieszkam w Katowicach na Osiedlu Tysiąclecia i mam tu problem z tym internetem.
W pobliżu bloku znajdują się 2 maszty T-mobile. Zasięg na routerze to 1 kreska (sprawdzam to w panelu administracyjnym routera)
Model routera: huawei b315, zdebrandowałem go i wgrałem najnowsze oficjalne oprogramowanie producenta sprzętu
Internet: T-mobile, pakiet bez limitu danych i bez limitu prędkości transferu
Czerwoną kropką oznaczyłem moją lokalizację.
Sa tam również zaznaczone 2 maszty T-Mobiel/NetworkS, oba nadają na częstotliwościach 900,1800 i 2100Mhz.
Z tego co się już dowiedziałem to powinienem się zainteresować częstotliwością 1800Mhz.
I teraz tu następuje moje pytanie do Was drodzy forumowicze.
Prosił bym Was o pomoc w wyborze anteny do tego internetu LTE w tych warunkach.
Czy antena coś pomorze skoro jeden maszt znajduje się za blokiem i nie widać go bezpośrednio z mojego balkonu, natomiast ten drugi, dalej oddalony przesłonięty jest przez blok i parę drzew.
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Nyslay