Jaki modem i antena do internetu mobilnego play.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki modem i antena do internetu mobilnego play.
Witam. Mam kartę sim z Play i na niej ofertę z "nielimitowanym" internetem w sieci LTE. Potrzebuję teraz dobrać do tego odpowiedni sprzęt, żeby korzystać z internetu w laptopie. Myślałem nad modemem usb i ewentualnie do tego anteną zewnętrzną, bo siła sygnału wynajmowanym pokoju jest słaba i krąży w okół -100dBm. Proszę o porady i konkretne propozycje jaki sprzęt kupić.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Jaki modem i antena do internetu mobilnego play.
A np te by nie mogły być? Cały dział forum pęka od takich porad. Żadnej nie znalazłeś?
-
- Guru bezprzewodowy
Twoim podstawowym problemem jest problem z zasięgiem, zrób na początek pomiary sygnału LTE na telefonie z aplikacją Network Cell Info, pokaze ci parametry LTE i CID BTS-a. Jakla to lokalizacja? Musisz sprawdzić w jakim paśmie LTE się łączysz. To podstawa przy doborze anteny. Zamiast modemu kup mobilny router MIFI, laptop będzie się z nim łaczył po WiFi. Polecane E5573, E5577( Airbox 2 Plus). Koszt około 120-150 zł.
-
Aplikacja w wersji lite wystarczy, czy trzeba pobrać płatną? Lokalizacja to Kraków ul. kręta 7. W załącznikach 2 screeny, może coś pomogą. Dodam jeszcze, że zależy mi na jak najmniejszym koszcie. Oprócz tworzenia sieci wi-fi taki router ma jakieś inne zalety? Bo z tego co widzę, to trzeba za niego dać około 200 złoty. Zdaje się, że modemy na usb są tańsze o jakieś 100 złoty.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Rutery w przeciwieństwie do samych modemów USB mają i wifi. Można je postawić tam gdzie zasięg jest najlepszy w obrębie zasięgu wifi(całkiem spory obszar). Linkowałem do aukcji z używanymi E5170 po 125zł(można znaleźć jeszcze taniej). Nie w wynajętym mieszkaniu, ale na podstawie tego ruterka da się stworzyć całkiem rozbudowaną sieć np E5170 na strychu, przez strop kabel sieciowy i accespoint gdzie trzeba, a jak by było mało to do E5170 da się podpiąć antenę.
W Twoim przypadku to science fiction. Nie demoluje się wynajętego pokoju celem lepszego zasięgu... Chyba, za moich czasów się tak nie robiło...
W Twoim przypadku to science fiction. Nie demoluje się wynajętego pokoju celem lepszego zasięgu... Chyba, za moich czasów się tak nie robiło...
-
No wiadomo ze nie demoluje sie wynajmowanego pokoju. Dlatego pomyślałem, o modemie na usb i malej antenie, która postawilbym przy oknie, lub na zewnetrznym parapecie. Od wlasciciela dowiedzialem sie ze na dachu jest jakas nieuzywana antena, a w każdym pokoju poprowadzone sa kable zakończone wtyczka rj-45. Antena podejrzewam, ze jest do internetu radiowego, ale moze daloby sie jakos wykorzystać tę infrastrukturę malym nakladem sił i pieniędzy?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Może kabel sieciowy, cała reszta musi być nowa, z dedykowanymi antenami do pasm.
Np 1800MHz.Pewnie antena na maszcie. Jakaś hermetyczna puszka na E5170, do której trzeba doprowadzić 230V(jakaś taka żeby zmieścił się E5170, zasilacz z gniazdkiem). Koszt przedłużacza 230V zewnętrznego(nie wiem ile trzeba by było, ale powiedzmy że taki przykład). W domu jakiś accespoint, powiedzmy że tani przykład.
To wszystko przy założeniu że kabel sieciowy jest sprawny. Nie wiem jakie masz pojęcie o złożeniu tego wszystkiego, wiec trzeba by doliczyć koszt fachowca, który to poskłada i skonfiguruje.
Teraz rozumiesz dla czego to dla Ciebie science fiction?
Np 1800MHz.Pewnie antena na maszcie. Jakaś hermetyczna puszka na E5170, do której trzeba doprowadzić 230V(jakaś taka żeby zmieścił się E5170, zasilacz z gniazdkiem). Koszt przedłużacza 230V zewnętrznego(nie wiem ile trzeba by było, ale powiedzmy że taki przykład). W domu jakiś accespoint, powiedzmy że tani przykład.
To wszystko przy założeniu że kabel sieciowy jest sprawny. Nie wiem jakie masz pojęcie o złożeniu tego wszystkiego, wiec trzeba by doliczyć koszt fachowca, który to poskłada i skonfiguruje.
Teraz rozumiesz dla czego to dla Ciebie science fiction?
-
Ale ja caly czas sie z toba zgadzam, ze to praktycznie niewykonalne i to rozumiem, nie musisz mnie przekonywać. Czyli co w takiej sytuacji mam zrobić? Kupic ruter obsługujący LTE, postawic go tam gdzie jest najlepszy sygnał i tyle?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Kupić jakiś z wifi i poszukać najlepszego zasięgu u siebie, albo wynająć pokój z internetem 
Edit
Tak sobie uświadomiłem że masz smartfona. Mogło by się obyć tetheringiem bez kupowania modemu.

Edit
Tak sobie uświadomiłem że masz smartfona. Mogło by się obyć tetheringiem bez kupowania modemu.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Sygnał dociera ze stacji bazowej przy al. 29 Listopada 130
Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale po co ciągnąć 230V? Skoro jest RJ45 to można zasilić sprzęt przez PoE. Hermetyczna puszka + stabilizator napięcia na napięcie tego routera + wtyczki PoE/RJ45 + ewentualnie mocniejszy zasilacz o wyższym napięciu i natężeniu (zależy od długości kabli sieciowych).
-
Takie kombinacje odpadają. Chyba zdecyduje się na sam ruter. Tylko jaki? Ważne jest, by dało się ustawić, aby łączył się zawsze, tylko i wyłącznie, z sieciami LTE, no i wiadomo, cena jak najniższa i fajnie jakby miał akumulator.
-
- Mistrz bezprzewodowy
2 i 3 wpis. Tam masz napisane propozycje.
-
Wezmę chyba Huawei E5573. Da się w nim ustawić by łączył się tylko i wyłącznie z siecią LTE?