Uwalony e3372h po zmianie firmware'u

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
schakal
Początkujący użytkownik forum

Uwalony e3372h po zmianie firmware'u

Post autor: schakal »

Koledzy pomóżcie proszę.

Mam jak w temacie e3372h-153, w wersji zza Buga.
Jakiś czas temu toczyłem z nim walkę po raz pierwszy, bo potrzebowałem niebrandowany soft (odblokowanie portów).
Wgrałem wtedy patch i wygenerowałem flash code.
Po tej operacji (i wgraniu softu) modem żył przez rok.
Teraz niestety potrzebowałem z niego zrobić nie hilinka i tu zaczęły się schody.
Wgrałem soft przejściowy E3372h-607_21.110.99.02.00, ale nie doczytałem że to soft przejściowy i dograłem dashboard Play:
UTPS E3372s-153 PLAY UTPS23.015.05.03.264 MAC23.015.05.02.264
Po tych operacjach doczytałem wreszcie że to był soft przejściowy i wgrałem E3372h-153_Update_21.315.01.00.143_M_01.

Objaw teraz jest taki, że po włożeniu modemu do komputera uruchamia się soft od Playa, ale nie instaluje się modem w systemie.
Mikrotik go wykrywa jako MOBILE, a komputery tylko jako cd z oprogramowaniem Play.

Czy jest szansa na uratowanie go w jakiś sposób?

Z góry dziękuję za sugestie.
Pozdrawiam
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Uwalony e3372h po zmianie firmware'u

Post autor: key »

Prawy przycisk na CD, opcja "usun".
Nie pomagam na PW.
schakal

Bez zmian.
Nie pokazały się w systemie żadne inne urządzenia, a po wyjęciu / włożeniu ponownie jest cd. Również po odinstalowaniu w systemie pamięci masowej usb.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Powinien pytac o drivery, evtl. zainstalowac te ktore juz sa na HDD. Tylko nie wyciagaj modemu - daj systemowi 2..3 minuty czasu na doinstalowanie calosci.

Poogladaj co sie dzieje w menadzerze urzadzen - powinno zniknac CD i pojawic sie seryjne porty albo karta sieciowa.
Nie pomagam na PW.
schakal

Znalazłem w usb urządzenie huawei usb i jak podałem mu sterownik to faktycznie cd się nie pojawia ale za to mam 3 inne urządzenia: mobile, mobile, ncm network control model.
Do nich sam nie chce znaleźć sterownika a jak go zmuszam do modemu to instaluje prawidłowo ale nadal update go nie wykrywa.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Odczytaj VID & PID i znajdz pasujace sterowniki.
Nie pomagam na PW.
schakal

Jestem winny piwo !!!
Udało się przywrócić go do etapu firmware przejściowego.
Po wgraniu E3372h-153_Update_21.315.01.00.143_M_01 jest ten sam problem.
Już mam opanowane przywracanie do etapu przejściowego więc rozpaczy nie ma, ale nie wiem który soft wgrać żeby było dobrze.
Modem który posiadam jest oznaczony e3372h-153, więc w folderach kolegi Franek Dolas wybieram zgodnie z moim tokiem rozumowania e3372h i folder zwykły gdzie jest tylko fw ten co wyżej.
Czy mogę (albo powinienem) wgrać wersję e3372s ?
Zostałem na ostatniej prostej - podpowiedzcie proszę który wgrać, żeby pracował jako zwykły modem bez żadnych blokad portów, firewalli czy innych filtrów.
Pozdrawiam i dziękuję
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

dobry wgrywasz, to najnowszy mod jest. Dorzucam właśnie kilka starszych i jeden z odblokowanym adb i telnetem - litera U w nazwie.
Przy wgrywaniu firmware potrzebne są sterowniki, jak napisano w tutorialu. Później należy je odinstalować i działać jedynie z programem Mobile partner.
E3372s to inny model i firmware nie pasuje do e3372h. Jedynie niektóre dashboardy i webui mogą być wspólne.
schakal

Ok. Chyba sytuacja opanowana. Tzn. faktycznie po wgraniu wersji od Ciebie na komputerze głupieje, ale po podłączeniu do mikrotika (gdzie ma za zadanie pracować) połączył się i działa.
Ostatnie pytanie czy to normalne że wersja bez hilink pracuje wolniej niż wersja hilink?
Wcześniej osiągałem prędkości mniej więcej 20/18 mega, a teraz 10/2.
Bardzo dziękuję za pomoc - winien jestem piwo.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

Tak, bo wersja bez hilinka przerzuca całe zarządzanie siecią na router, w Twoim przypadku na mikrotika. Jeśli ma on słaby procek, to masz efekty.
schakal

Chmmm a jest wersja softu hilink żeby przepuszczał komunikację l2tp/ipsec?
Do tej pory wykorzystywałem l2tp, ale klient wymusił na mnie konfigurację mikrotika tak żeby pracował w l2tp/ipsec.
Po długiej i zawziętej walce skonfigurowałem, ale okazało się że na zwykłym modemie zte dzia£a a na hilinku nie. Stąd cała moja walka z nim.
Tunel mi się zapina na hilinku a nie za nim.
Może jako bridge? Głośno myślę...
ODPOWIEDZ