AirCard 875U - co sadzicie

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adamowy

AirCard 875U - co sadzicie

Post autor: adamowy »

Witam,

Zdecydowalem kupic iPlusa w promocji z umowa 12 miesieczna. pierwsze 6 miesiecy za 1zł. Jak wiadomo modemy dostepne w tej promocji sa nic nie warte, wiec rozgladam sie za jakims.

W laptopie mam zlacze PCMCIA oraz EXPRESS CARD. PCMIA jak juz ktos napisal na forum to przezytek, EXPRESS CARD ciagle drogie (nawet w promocjach nie sa duza tansze przy umowie na 24 miesiace). Zastanawiam sie nad modemem USB. Wydaje sie to najbardziej uniwersalnym rozwiazaniem - kazdy notebooka ma USB oraz jest tez mozliwosc podlaczenia do desktopa.

Zainteresowalem sie modemem AirCard 875U

http://www.allegro.pl/item258088134_air ... _fvat.html

Co sadziecie o nim? Wydaje mi sie, ze jest strasznie duzy. Ma ktos jakies doswiadczenia z modemi USB w ksztalcie pendrive'a?
Ostatnio zmieniony 2007-10-24, 14:41 przez adamowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: AirCard 875U - co sadzicie

Post autor: Sundance_kid »

Poczytaj tutaj na temat AirCard: KLIK
adamowy

Poprawilem link, chodzilo mi o inny modem. Przepraszam za pomylke

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

adamowy pisze:Poprawilem link, chodzilo mi o inny modem. Przepraszam za pomylke

Kup,przetestuj i zrób recenzję. To jest nowość zapewne i raczej nikt z forum go jeszcze nie posiada. Możesz być pierwszym zadowolonym :lol:
Awatar użytkownika
Boguszek
Stały użytkownik forum

Post autor: Boguszek »

Niezła oferta jeśli ktoś za net płaci 110zł miesięcznie i weźmie takiej Iplusa za 12 miesięcy umowa to za odłożoną kwotę 600zł może sobie sam modem kupić bez simlocka :) porządny .
Iplus
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
adamowy

Kup,przetestuj i zrób recenzję. To jest nowość zapewne i raczej nikt z forum go jeszcze nie posiada. Możesz być pierwszym zadowolonym
Albo pierwszym zawiedzionym :D
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Jeśli chodzi o modemy Sierry z serii AirCard uważam że jest to bardzo dobry i dopracowany sprzęt. Używałem 860-tki, teraz 875 i jestem bardzo zadowolony. Nie miałem żadnego problemu z żadnym modelem. Łatwość i intuicyjność interfejsu aplikacji Watcher 3G pozwala na swobodną pracę. 875U są od niedawna na rynku polskim ale w swojej rcenzji zamieściłem programik umożliwiający prowadzenie rozmów głosowych jak w telefonie, wysyłanie sms'w. Dostęp do aktualizacji oprogramowania i biosu ze strony producenta jest ogólnie dostępna - same superlatywy... :wink: Cena jest w zasadzie również bardzo atrakcyjna biorąc pod uwagę parametry modemu.
adamowy

Znalazlem filmik z recenzja modemu

http://www.youtube.com/watch?v=rIz6K39xh_c
tomek81
Użytkownik forum

Post autor: tomek81 »

podlacze sie pod temat
zastanawiam sie nad tym modem o ktory pyta kolega, lub ten Huawei E220 HSDPA 7,2 cena bardzo podobna.
czytalem ze ten drugi ma troche problemow z zasiegiem, a ten aircard ponoc dobrze lapie zasieg
kots sie wypowie?
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Sam się zastanawiałem nad zakupem tego wynalazku. Co prawda wyboru dokonałem przed obejrzeniem materiału wideo ale chyba jednak nie żałuję. Najbardziej zastanawia mnie fakt, po co w modemie jest bateria :?: I tak urządzenie nie będzie działało bez połączenia z komputerem a zadzwonić z samego modemu się nie da.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Podejrzewam że do podtrzymania pamięci wewnętrznej modemu. Drugi element to wzmocnienie anteny. Jako że modem korzysta z zasilania USB żeby stabilnie podtrzymywać połączenie potrzebne jest solidne zasilanie a nie zawsze USB jest w stanie to zapewnić. Zwłaszcza jeżeli jeszcze coś podłączymy.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Być może, o tym nie pomyślałem. Ale tu z kolei nasuwa się kolejne spostrzeżenie poruszone przez autora prezentacji wideo. Powinna być możliwość wyłączenia ładowania wbudowanej w modem baterii kiedy pracujemy np. na akumulatorze laptopa. Wówczas nadmierny pobór mocy przez modem (do ładowania baterii) szybciej będzie rozładowywał akumulator laptopa Chyba, że Sierra Wireless przygotowała "inteligentny" sterownik, który sam wie kiedy ładować baterię a kiedy nie (w zależności od podłączonego zasilania do laptopa).
Inną sprawą jest też fakt, że nie spotkałem się z podobnym rozwiązaniem w przypadku innych modemów na USB. Nigdy co prawda nie miałem z nimi do czynienia ale wyczytałbym o tym fakcie w Internecie czy choćby na naszym forum.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Sam też jestem ciekawy po co to całe "ustrojstwo". Na pewno jak Kolega @przewaks zauważył będzie nadmiernie obciążało baterię laptopa. Z drugiej strony wierzę że Sierra jest na tyle zaawansowana w projektowaniu modemów że byle czego nie sprzedaje. Dotychczasowe modele są naprawdę udane i ciężko im cokolwiek zarzucić.
Może znajdzie się jakiś użytkownik tego modemu i rozwieje nasze niejasności opisując własne spostrzeżenia na Forum...
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Fakt, sam chciałbym poznać opinię jakiegoś użytkownika. Nie wiele brakowało a sam bym się nim stał :D
ODPOWIEDZ