Antena LTE drobne problemy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam
Posiadam aktualnie dwa routery zte mf283 oraz huawei b593-s22 oraz internet bez limitu od Orange. Ogólnie zasięg lte łapał u mnie bez problemu motem bez anteny jednak dostałem też zewnętrzną zwykłą od Orange podłączyłem dobra troszkę lepiej sygnał wahał się w okolicach 75-85 dB. Jednak powstał zamiar by stworzyć całą sieć w domu router przenieść wyżej oraz dokupić porządną antenę. Zakupiłem dual 1800 z cybertecha jednak na niej zamiast lepiej było gorzej w najlepszym punkcie(położyłem antenę swobodnie dało mi 91 dB. Problem jednak pojawił się gdy chciałem wrócić do starej anteny i starego miejsca zamiast powrotu do identycznych parametrów internet nie chciał się wcale połączyć ledwo na 3G. Po jakiejś godzinie braku internetu nagle sam magicznie się pojawił i wrócił do tego co było. Czym to mogło być spowodowane antena z cybertecha jest uszkodzona? Sprawdzając problem potem dokładnie doszedłem do wniosku że lte które było u mnie cały czas to 800 więc jaką antenę do tego pasma polecacie kupić?
Posiadam aktualnie dwa routery zte mf283 oraz huawei b593-s22 oraz internet bez limitu od Orange. Ogólnie zasięg lte łapał u mnie bez problemu motem bez anteny jednak dostałem też zewnętrzną zwykłą od Orange podłączyłem dobra troszkę lepiej sygnał wahał się w okolicach 75-85 dB. Jednak powstał zamiar by stworzyć całą sieć w domu router przenieść wyżej oraz dokupić porządną antenę. Zakupiłem dual 1800 z cybertecha jednak na niej zamiast lepiej było gorzej w najlepszym punkcie(położyłem antenę swobodnie dało mi 91 dB. Problem jednak pojawił się gdy chciałem wrócić do starej anteny i starego miejsca zamiast powrotu do identycznych parametrów internet nie chciał się wcale połączyć ledwo na 3G. Po jakiejś godzinie braku internetu nagle sam magicznie się pojawił i wrócił do tego co było. Czym to mogło być spowodowane antena z cybertecha jest uszkodzona? Sprawdzając problem potem dokładnie doszedłem do wniosku że lte które było u mnie cały czas to 800 więc jaką antenę do tego pasma polecacie kupić?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena LTE drobne problemy
Zamiast kombinować samemu podaje się lokalizację, screeny z B593 czy pobierz http://3wg3-watch.port0.org/3wg3-watch-v3.zip i pokaż rezultat z MF283+ .Co to za cudo antena z Orange?
-
Antena to jest zwykły z tego co czytałem "wieszak" jednak coś tam daje. Teraz mimo że jest zasięg całekiem dobry internet jest strasznie wolny. Zwykle przy tych parametrach miałem około 12 Mb/s 
-
- Guru bezprzewodowy
I co z tej odpowiedzi ma wynikać ?
-
Prosiłeś o zrzut z tej aplikacji to go podałem i opisałem antenę nie wiem co jeszcze miałbym podać. Ustaliłem tylko że sygnał odbieram z bts-a o nr 4473
Końcowizna - gm. Suraż, Podlaskie maszt Orange i właśnie z tej wieży uzyskuje lte 800 mimo że jest tam też 1800 tego z anteną cybertecha nie udało mi się złapać.
Końcowizna - gm. Suraż, Podlaskie maszt Orange i właśnie z tej wieży uzyskuje lte 800 mimo że jest tam też 1800 tego z anteną cybertecha nie udało mi się złapać.
-
- Guru bezprzewodowy
A gdzie ten zrzut? W nim jest podane pasmo LTE, parametry sygnału i CID BTS-a. A na tym BTS-ie wcale nie ma LTE1800 w ramach NetWorks bo to tylko pozwolenie.Nie raczyłeś nawet podać swojej lokalizacji.
-
http://imgur.com/a/rMPh1 z lokalizacją nie wiem do końca co mam podać z gps współrzędne? 52.975836, 23.036526
-
- Guru bezprzewodowy
BTS-y LTE1800NetWorks w Łapach lub Baciutach i to na nie mogłeś kierować antenę Cybertecha jeśli chciałeś skorzystać z LTE1800. Ten zasięg LTE800 masz z BTS-a LTE800 Orange tak jak piszesz Końcowizna. Potrzebna antena 2x ATK-20 pracująca w pasmie 800MHz http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7027.htm
-
Antenę kierowałem właśnie na łapy jednak ciężko było złapać ten zasięg a jak się udało to maksymalnie wynosił około 89 dB na baciuty nie próbowałem ponieważ linia drzew jest zbyt wysoka. A wiesz może czym mogło być spowodowane zachowanie routera tak jako opisałem gdzie antenę ustawiłem tak jak zawsze działo mi dobrze to nie mógł wykryć sieci i po ustawieniu go na 3g minięciu pół godziny zaczął pracować jak wcześniej. Czyli tą antenę z cybertecha mogę spokojnie zwracać i szukać atk-20? Nie wiem czy to ma znaczenie ale z tej anteny co mam udało mi się uzyskać zasięg na poziomie 70 dB właśnie na tym lte 800 jednak nie mogłem się do niej połączyć wyskakiwało tylko usługa ograniczona identycznie jak na początku gdy ustawiłem router w te dobre miejsce. Boje się ze ten sam problem może się pojawić na nowych antenach.
-
- Guru bezprzewodowy
A skąd ja mogę wiedzieć co to za wynalazek i czy on działa i jak? Takie śmieci na 800MHz to jeszcze jakoś działają. Cybertech działał prawidłowo skoro z Łap w tej lokalizacji uzyskałeś takie parametry sygnału LTE1800. ATK-20 sprawdzona przez wielu do LTE800.
-
Aha no dobrze dzięki. Tylko właśnie o to chodzi ze router nawet bez tej anteny potem tak się zachowywał właśnie ten MF283+ i trochę mnie to przeraziło. Wcześniej czegoś takiego nie było dopiero jak podłączyłem tą antenę z cybertecha to jakoś takie cuda zaczęły się dziać.
-
Moje podejrzenia chyba jednak były trafne i router po prostu siadł. Dziś od rana nie łapie już zasięgu(nic nie zniemianiałem a wieczorem chodził hm..znośnie) jest tak samo z anteną i bez niej. Na smartphonie w tym samym miejscu zasięg jest idealny a przy wymuszeniu łapie też LTE. Teraz myślę czy to przez tą antenę czy po prostu przełączanie pomiędzy antenami zepsuło go?
Antena jest dobra tylko nie wiem jak ja ustawic zeby zlapac sygnal z tego nadajnika co mi lapie w routerze...
Mam obok siebie lasy i ciezko jest znalezc ten nadajnik co mi lapie router w domu
Mam obok siebie lasy i ciezko jest znalezc ten nadajnik co mi lapie router w domu
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zawaliłeś forum tak dużą ilością informacji że koledzy odpadli w przedbiegach. poz Hermogenes
- radius
- ** Moderator **
Przede wszystkim załóż swój własny tematZacheryLix pisze:...tylko nie wiem jak...

I w nim podyskutujemy

Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043