od niedawna użytkuję router/modem Huawei B593-u (z pochodzenia niemieckie T-Mobile) na karcie Orange. Podłączona kierunkowa antena ATK-20, Odbieram 3G - tyle ogólników. Wszystko działało prawidłowo przez pierwszy miesiąc, zero zawieszania się czy braku internetu. Od kilku dni mam problem z połączeniem z internetem (albo nie ma połączenia, albo teoretycznie jest a w praktyce strony sie nie otwierają). Przypadłość ta jest przez kilka sekund lub przez kilkanaście minut, później wszystko wraca do normy i tak cyklicznie co jakiś czas. Wyłączenie i włączenie routera nic nie poprawia.
Zacząłem czytać na forum o oprogramowaniu tego sprzętu, że czasami pomaga aktualizacja, która przed chwilą wykonałem. Teraz mam wersję V100R001C748SP108. Czy router rzeczywiście mi się zaktualizował? Czy firmware to jest to samo czy nie? Póki co jakby internet działa (dlatego szybko do Was piszę

Czy takie rzeczy to norma i co jakiś czas należy to aktualizować czy problem jest w czym innym? Czy poprzez oprogramowanie mogę wgrać j.polski jako menu (mam ang.i niem.)
Czy to może być wina operatora, który podobno często "grzebie" przy nadajnikach w naszej okolicy?
Proszę o wyrozumiałość. Mało wiem ale szybko się uczę

...jednak to nie to, właśnie brak internetu (mimo połączenia ok)