Dziwny problem z GT Fusion+

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sobmar
Początkujący użytkownik forum

Dziwny problem z GT Fusion+

Post autor: sobmar »

Mam dziwny problem z Option GlobeTrotter Fusion+ i nie znalazłem do niego rozwiązania ani na tym forum ani nawet na stronach zagranicznych. Mianowicie mam ten modem od zeszłego roku i przez parę miesięcy działał prawidłowo. Zrobiłem sobie upgrade na HSDPA i wszystko chodziło jak należy. Potem musiałem od odinstalować, bo okazało się, że funkcja do ładowania obrazków w przeglądarkach o gorszej rozdzielczości (wbudowana w oprogramowanie dostarczane przez Orange) powoduje problemy z działaniem IE (koszmarnie długie ładowanie aplikacji opartej na ActiveX). Gdy potem chciałem to ponownie zainstalować pojawił się problem. Ściągnąłem sobie v8 Business Everywhere (Build 6.0.730.128) i puściłem instalację. Cholerstwo złapało modem, ale potem pojawił się komunikat o tym, że trzeba zrestartować system, co posłusznie zrobiłem. Po ponownym uruchomieniu komputera miałem dwie ikonki na pulpicie - anulowanie i wznowienie instalacji. Puściłem wznowienie, ale nic się nie odpaliło przez dosłownie 15 minut. Więc puściłem starszą wersję BE - 7.2. Zainstalowało się, ale miało problemy z wyłapaniem modemu. Kombinowałem na różne sposoby i udało mi się to jakoś przeskoczyć. Niemniej jednak internet nie chciał działać dłużej niż parę minut. Nagle system gubił modem i zrywało połączenie. Zostawiłem sprawę na jakiś czas i potem próbowałem to zainstalować jeszcze raz, po wcześniejszym wyczyszczeniu przeinstalowaniu systemu (XP). Jest jeszcze gorzej. BE v8 w ogóle nie da się zainstalować, a v 7.2 nie jest w stanie wychwycić modemu. System z kolei wykrywa modem, ale twierdzi, że jest konflikt zasobów (kod 12), którego wcześniej nigdy nie było. Wyłączenie innych urządzeń nic nie daje. Ponadto próbowałem wszystkiego co znalazłem na forum, instalowałem GTMM, osobne sterowniki, ale nic nie dało efektów. Zaznaczam, że mam wersję NF (początek numeru seryjnego) i do tej wersji nigdzie nie znalazłem osobnych sterowników. Modem chodzi za to bez problemu na dwóch innych laptopach - Asus i Toshiba, a na moim (Toshiba Satellite L-10-119) odmówił po prostu posluszeństwa. Na obydwu instaluje się bez problemów zarówno wersja 7.2, jak i 8. Będę wdzięczny za ewentualne uwagi, bo jestem w kropce.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Dziwny problem z GT Fusion+

Post autor: przewaks »

Sprawa wielce zastanawiająca. Sam korzystałem dotychczas z Fusion+ ale szczęśliwie nigdy nie miałem podobnych problemów choć czasem zdarzało się, że trzeba było pomóc systemowi wykryć modem. Dla pewności zapytam czy nie masz czytnika kart SD opartego o kontroler RICOH? Nie powinno mieć to raczej znaczenia skoro modem działał wcześniej ale... Czy formatowałeś dysk i robiłeś całkowicie czystą instalację systemu? Jeśli nie (tylko przeinstalowywałeś system na bieżącą instalację), koniecznie wyczyść dysk i postaw XP od nowa. Jeśli system jest postawiony na czysto, sprawdź czy poprawnie jest zainstalowany kontroler PCMCIA w systemie. Może tu właśnie tkwi problem. Spróbuj poszukać zaktualizowanych sterowników do urządzeń w laptopie (na stronach Toshiby i producentów sprzętu /chpsetu, karty graficznej itp./). Jeśli to nie pomoże - przyznam, że nic mi więcej do głowy nie przychodzi. Może coś się stało z gniazdem PCMCIA? Najlepiej sprawdzić inny modem czy ruszy na tym laptopie.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
sobmar

Czytnika karta nie mam absolutnie żadnego, więc ta przyczyna odpada. System stawiałem od zera, po uprzednim sformatowaniu dysku, mam Service Pack 2, więc tu też wszystko ok. PCMCIA teoretycznie jest dobrze zainstalowany, a nowszych sterowników od tych, które mam już nie ma, bo Texas Instruments nie produkuje już tego kontrolera. Natomiast innego modemu nie jestem obecnie w stanie sprawdzić. Skończy się więc pewnie na wizycie w serwisie.
Valdi
Użytkownik forum

Post autor: Valdi »

Tylko że jest mały problem przy instalowaniu softu modem nie może być w slocie. Dopiero po restarcie go wkładasz.
Generalnie sam soft nie ingeruje w modem.

Valdi
Bananetti

Post autor: Bananetti »

Po 1
program BE v8 to g...... . Robi wszystko jak chce a nie jak mu zadasz!
Po 2
sprawdź czy w systemie masz odinstalowany modem jako urządzenie - deinstalacja BE nie usuwa go sama
Po 3
włóż modem kiedy program będzie chciał
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Najprościej - sformatuj HDD i jeszcze raz zainstaluj Windowsa. Następnie zainstaluj nieszczęsne BE, następnie włóż modem i... powinno zadziałać :D Jeśli nie, oddaj najpierw modem do serwisu a potem laptopa.
sobmar

BE v 8 rzeczywiście jest dziwna, aczkolwiek na innym komputerze instalowała mi się od ręki i działa. Możliwe więc, że jest jednak problem z PCMCIA. Modem odinstalowywałem, ponadto czyściłem rejestr z wszystkiego co związane z modemem i softem BE, i nic. V8 BE, jak i wcześniej instalowałem oczywiście bez modemu w slocie. Natomiast kolejny format HDD raczej wiele nie da, skoro instalowałem BE praktycznie od razu po zainstalowaniu systemu. Mam od pewnego czasu dziwny problem z laptopem - jak nie "odpocznie" paru godzin po wyłączeniu, to nie czyta systemu ani z dysku ani z płyty, więc możliwe, że jest to jakoś powiązane ze sobą.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

sobmar pisze:Mam od pewnego czasu dziwny problem z laptopem - jak nie "odpocznie" paru godzin po wyłączeniu, to nie czyta systemu
Tu bym raczej upatrywał problemów z PCMCIA. Jeśli sprzęt masz jeszcze na gwarancji, oddaj kompa do serwisu - niech go dokładnie sprawdzą. Jeśli gwarancji już nie masz to będzie trudniej bo samemu nic nie zrobisz.
ODPOWIEDZ