Jako , że mieszkam na wsi, oraz w drugim domu podobnie, zasięg sygnału LTE, był "taki sobie".
Wykorzystany sprzęt w obu przypadkach:k
1)Router z wbudowanym lte :Dlink- DWR-921 wersja fv.V1.00(PL) , 2013/05/22. W tym routerze mam wyłączone rozsyłanie sygnału Wifi.
Z dlinka są wymontowane fabryczne anteny , i w ich miejsce podłączone MIMO Dual 48 Dbi złączami SMa ( żadnych przejściowek) długość kabla 2x 10 metrów.
2) Drugi router Linksys, Spięty zwykłym lanowym kablem z pierwszym routerem i to ten drugi rozsyła sygnał przez wifi
Występujący problem: Problem nie występuje zawsze, raz bardzo rzadko a raz wg mnie za często. Czyli chwilowe braki internetu coś jakby mnie odłączało, i musiałem ręcznie wyduszać " connect"
Skorzystałem z usługi którą oferuje mój dlink czyli Reconnect Mode . Ustawiłem auto
W zakładce Keep Alive : ustawiłem USE Ping oraz Ping Interval : 50 sekund. Pingowany adres IP ustawiłem 8.8.8.8
Pozostałe funkcję ( nie wiem do czego służą) mam "odptaszkowane: tj.Bridge ethernet ports, Roaming , DNS check,NAT disable.
Tak jak mówiłem, problem występuje czasami bardzo rzadko i tak np obecnie mam Connection Time : 3 Day 22 Hour 5 Min 24 Sec
Czasem jest to pół godziny i resetuje. Nie jest to jakoś bardzo upierdliwe i da się z tym żyć, ale gdyby można było to jeszcze poprawić - to czemu nie,
Poziom zasięgu do nadajnika mam MAX jaki może być ( tak pokazuje router, ) niestety nie mogę manualnie wybrać przekaźnika ( ta opcja w obu routerach nie działa) nie wiem czemu.
Lte rekompensuje chwilowe przerwy swoją prędkością , jak mówiłem wcześniej mieszkam na wsi więc poprzedni internet radiowy to max 3,4 Mb/s ( o ile był a bardzo często go nie było) Od półtora roku , albo i lepiej prędkość nie spada poniżej 30- 35 Mb/s czasem nawet pod 50

Dziękuje za sugestie.