Dobór anteny do Huawei E3372

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aure
Początkujący użytkownik forum

Dobór anteny do Huawei E3372

Post autor: aure »

Prosiłbym o pomoc w doborze anteny do modemu Huawei E3372, najchętniej chciałbym korzystać z internetu od NJUMobile (czyli Orange) ale jeśli okaże się, że to bardzo zły pomysł to jestem skłonny rozważyć też inne opcje ;)
Moja lokalizacja: https://goo.gl/maps/KEFAC5Xswso
Najbliżej mam do nadajnika w Turawie, potem Dylaki, Kotórz Mały albo Kadłub Turawski. Dzisiaj testowałem internet z kartą NJUMobile i na zewnątrz osiągałem prędkości w porywach do 4-5 Mbit/s (zarówno download jak i upload) na samym modemie, z tego co pamiętam łapał UMTS Orange. Nie mam niestety możliwości wykonywania testów na bieżąco bo to jest domek letniskowy, w którym bywam tylko weekendowo.
Jaką antenę byście polecali? Jest sens żeby próbować z anteną na LTE 1800 czy może lepiej wybrać jakąś wielozakresową 800-2100 albo kierunkową na 800-900? Nie mam ciśnienia na LTE, w zupełności wystarczy mi 20-25Mbit/s downloadu - bardziej od prędkości zależy mi na tym żeby internet był stabilny.
Jeśli potrzeba więcej informacji żeby doradzić coś konkretnego to prosiłbym o wytyczne co mam sprawdzić i postaram się to zrobić przy najbliższej możliwej okazji.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Dobór anteny do Huawei E3372

Post autor: matek451 »

Kiepski wybór operatora, w tej lokalizacji trzeba spróbować LTE z Play. BTS LTE1800 i LTE2100 w Kotorzu Małym. Testy na karcie Play Internet na Kartę za 9 zł , po rejestracji bonus 100GB. Docelowo karta RBM na kartę 5 z usługa darmowy Internet LTE bez limitu. Do BTS-a 5km, antena http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html
aure

Sprawdzę Playa przy najbliższej okazji, mam nawet kartę bo dostałem w pakiecie z modemem ;)
Ale jeśli chciałbym mimo wszystko korzystać z NJUMobile/Orange to w moich warunkach jaka antena sprawdziłaby się najlepiej?
matek451
Guru bezprzewodowy

W Orange masz zasięg UMTS2100 z BTS-a NetWorks Turawa, antena panelowa z Cybertecha na 2100MHz. Na HSPA+DC z UMTS2100 jest w miarę szybko. Obawiam się, ze na modemie złapałeś UMTS900NetWorks z HSPA+ z Turawy a tu prędkości są niższe( pasmo wspólne dla obydwu partnerów NetWorks). Jesli chodzi o LTE to w Orange póki co działa BTS LTE1800Networks Ozimek. Radykalna poprawa nastąpi gdy odpalą BTS LTE800 Orange Kotórz Mały
aure

Dziękuję bardzo za pomoc :) Czyli jeśli zdecydowałbym się jednak na korzystanie z Orange to na ten moment najlepiej wziąć dedykowaną antenę na 2100MHz a w przyszłości wymienić na dedykowaną do LTE 800MHz? Rozumiem, że anteny wielozakresowe najlepiej sobie odpuścić bo na żadnym paśmie nie będą osiągać dobrych rezultatów?
Przy najbliższej okazji postaram się sprawdzić dokładniej z jaką stacją się łączę, jakim softem najlepiej to zrobić? (idealnie gdyby był na Linuksa ale w ostateczności mogę też zorganizować Windowsa żeby odpalić soft)
matek451
Guru bezprzewodowy

Do testów można użyć telefonu z LTE/3G z zainstalowaną aplikacją Network Cell Info. Pokazuje parametry sygnału i dane BTS-a.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Rozumiem, że anteny wielozakresowe najlepiej sobie odpuścić bo na żadnym paśmie nie będą osiągać dobrych rezultatów?
Zalezy jaka antene wybierzesz. Ogolnie sa dobre anteny szerokopasmowe, ale cenowo leza one duzo powyzej anten na konkretne pasmo.
Nie pomagam na PW.
aure

matek451 pisze:Do testów można użyć telefonu z LTE/3G z zainstalowaną aplikacją Network Cell Info. Pokazuje parametry sygnału i dane BTS-a.
Super, ściągnąłem i działa a jak rano walczyłem trochę pod Linuksem żeby zidentyfikować BTSa, do którego jestem podłączony (w innej lokalizacji, testowo tylko) to nijak mi się nie udało :D Jak tylko uda mi się zebrać więcej danych (pewnie po weekendzie) to odezwę się raz jeszcze żeby potwierdzić na 100%, która antena byłaby najlepsza w mojej sytuacji.
key pisze:
Rozumiem, że anteny wielozakresowe najlepiej sobie odpuścić bo na żadnym paśmie nie będą osiągać dobrych rezultatów?
Zalezy jaka antene wybierzesz. Ogolnie sa dobre anteny szerokopasmowe, ale cenowo leza one duzo powyzej anten na konkretne pasmo.
To chyba jednak zostanę przy antenach dedykowanych na konkretne pasmo bo zakładam, że "dużo powyżej" nie oznacza 200-300zł tylko raczej sporo więcej? W przypadku gdybym chciał próbować z Orange i UMTS 2100MHz to jaką antenę najlepiej wybrać, coś w tym stylu: http://www.cybertech.com.pl/p86,antena- ... fme-z.html ?
Dodatkowo, mój modem ma dwa wejścia antenowe - czy podłączenie 2 anten w takim wypadku cokolwiek da czy jedna w zupełności wystarczy?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

https://pl.wikipedia.org/wiki/Multiple_ ... ple_Output -> jesli sa dwa wejscia, to potrzebujesz dwie anteny.

Duzo wiecej to od ok. 500 PL za antene - potrzebujesz dwie + kable.

Popraw link, nie wiem co chcesz kupic.
Nie pomagam na PW.
aure

Chodziło mi o tą antenę: http://www.cybertech.com.pl/p56,antena- ... fme-z.html
Jeśli muszę mieć 2 anteny to czy w takim razie są jakieś dobre anteny dualne pod pasmo 2100MHz? Na stronie Cybertecha widzę dualne tylko wielozakresowe albo pod LTE.
aure

Witam ponownie, byłem dzisiaj na miejscu porobić nieco więcej testów. Używałem aplikacji Network Cell Info Lite na telefonie Xiaomi Redmi 3S (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie więc na wszelki wypadek podaję :P) i udało mi się połączyć z następującymi masztami:

NJU/Orange
* CID 19569, HSPA, najlepsze RSSI -93dBm
* CID 19570, HSPA+, najlepsze RSSI -93dBm
* CID 19485, HSPA+, najlepsze RSSI -99 dBm

PLAY
* CID 26173, HSPA+, najlepsze RSSI-105dBm

Co w tej sytuacji byście mi radzili? Nie ukrywam, że najbardziej odpowiada mi oferta NJU i jeśli jest szansa na stabilne 10-20MBit/s to dla mnie jest to w zupełności wystarczająca prędkość. Czy z dwoma takimi antenami http://www.cybertech.com.pl/p86,antena- ... fme-z.html mam szanse sięgnąć UMTS2100 z Turawy?

A, byłbym zapomniał - jeśli potrzeba więcej informacji to mam screeny z Network Cell Info porobione.
matek451
Guru bezprzewodowy

Prędkości nikt ci nie zagwarantuje, testy to UMTS900 NetWorks Turawa i Ozimek. Antena na 2100MHz o zysku 17dBi wystarczy, do tego wymuszasz pasmo UMTS2100 na E3372. Osobiście próbowałbym RBM na kartę 5 z DIL, koszt 5 zł/m-c za internet LTE bez limitu bije póki co NJU. Antena dual LTE1800 moglaby posłużyć do LTE w Play i Orange. Ale twój wybór.
aure

Tak sobie teraz jeszcze myślę, jeśli mimo wszystko chciałbym NJU/Orange to może lepiej byłoby jednak zainwestować w antenę pod LTE i próbować ściągnąć zasięg z Ozimka? W prostej linii mam ok. 10km z czego połowa to jezioro - jest szansa na w miarę stabilny internet w takiej odległości? A w przyszłości jeśli odpalą LTE z nadajnika w Kotorzu to obróciłbym antenę w nieco inną stronę ;)
A jeśli by się nie udało to zawsze wtedy zostaje mi opcja internetu w Play/RBM.
matek451
Guru bezprzewodowy

Antena dual LTE1800MHz pracuje też na UMTS2100, w razie czego posłuży też do UMTS2100 z HSPA+DC z Turawy czy LTE1800 Play z Kotorza. Oczywiście spróbować można i z LTE1800 NetWorks z Ozimka dla NJU. W Kotorzu przy Wodnej to raczej Orange uruchomi własne LTE800, podobnie jak T-Mobile swoje LTE800 przy Ogrodowej.
aure

Świetnie, kupię w takim razie antenę dualną na LTE1800MHz i będę próbował, która opcja sprawdzi się najlepiej ;-)
To chyba najlepsze możliwe wyjście w moim wypadku bo daje najwięcej opcji :D
Dzięki wielkie za pomoc!
ODPOWIEDZ