Szanowni Państwo
Proszę o poradę jaki internet sobie sprawić tutaj 52.361000, 21.286297, przeprowadzam się poza miasto i szczerze powiedziawszy jestem w rozterce.
Po nowym adresem Orange proponuje internet po kablu tylko 10 Mb/s, posiadając aktualnie internet światłowodowy w kablówce boję się, że przeżyje szok, z drugiej strony ilość danych tez ma dla mnie duże znaczenie. Jeśli LTE to z jakiej firmy i jaki router. Istnieje prawdopodobnie możliwość ofert internetu na firmę- jeśli jest korzystniejsza, bo pod tym adresem osoba z rodziny będzie miała jednoosobową działalność zarejestrowaną.
Z góry dziękuję
Prośba o polecenie internetu 10Mb/s po kablu vs LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Prośba o polecenie internetu 10Mb/s po kablu vs LTE
Szok przeżyjesz ale w LTE wiele lepiej nie będzie (na dziś w Plusie /CP) a docelowo będzie coraz wolniej u każdego operatora LTE.
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Czemu? Migracja na wieś przybrała na sile, czy jak?wojteks pisze:a docelowo będzie coraz wolniej u każdego operatora LTE.
-
- Początkujący użytkownik forum
Mam rodzinę w terenie wiejskim, gdzie Orange było jedyną opcją. Proponowali ofertę 20/2, ale naturalnie jest to DO 20/2 i w praktyce nigdy nie przekroczyło 10/1. Jeśli Tobie proponują już od razu 10/1, to strach pomyśleć jaki będzie rzeczywisty próg górny :O
Oferty na firme (przynajmniej z Play) nie mają ani limitu transferu ani lejka - potwierdzone przez jednego z moich znajomych, który od 2 lat używa internetu mobilnego z Play z jakąś tam ofertą na firmę. Powiedział, że miesięcznie ciągnie miedzy 500GB a 1TB i jeszcze na niego nie nakrzyczeli.
W T-Mobile mają podobną reklamę, ale niestety nie znam nikogo, kto by wypróbował tę ofertę. Aktualnie samemu testuję jedną z ich ofert na potrzeby internetu domowego i choć póki co jestem wniebowzięty, to nie chcę chwalić ISP przed zachodem lejka
Co do LTE, to wybór operatora (szczególnie na wsi) powinien chyba zależeć od najbliższych nadajników. Nie wiem na ile dokładna jest owa mapa:
https://goo.gl/ySjwxb
ale wychodziłoby na to, że przy LTE jesteś zdany na Orange/T-Mobile - jeśli się nie mylę to tych dwóch operatorów dzieli sporą część infrastruktury.
Disclaimer - swoją przygodę z internetem mobilnym rozpocząłem zaledwie tydzień temu i choć spędziłem długie godziny w tym temacie na google/wiki/forach, to moja wiedza nadal jest dość pofragmentowana. Lepiej poczekaj na wypowiedź kogoś bardziej doświadczonego
Oferty na firme (przynajmniej z Play) nie mają ani limitu transferu ani lejka - potwierdzone przez jednego z moich znajomych, który od 2 lat używa internetu mobilnego z Play z jakąś tam ofertą na firmę. Powiedział, że miesięcznie ciągnie miedzy 500GB a 1TB i jeszcze na niego nie nakrzyczeli.
W T-Mobile mają podobną reklamę, ale niestety nie znam nikogo, kto by wypróbował tę ofertę. Aktualnie samemu testuję jedną z ich ofert na potrzeby internetu domowego i choć póki co jestem wniebowzięty, to nie chcę chwalić ISP przed zachodem lejka

Co do LTE, to wybór operatora (szczególnie na wsi) powinien chyba zależeć od najbliższych nadajników. Nie wiem na ile dokładna jest owa mapa:
https://goo.gl/ySjwxb
ale wychodziłoby na to, że przy LTE jesteś zdany na Orange/T-Mobile - jeśli się nie mylę to tych dwóch operatorów dzieli sporą część infrastruktury.
Disclaimer - swoją przygodę z internetem mobilnym rozpocząłem zaledwie tydzień temu i choć spędziłem długie godziny w tym temacie na google/wiki/forach, to moja wiedza nadal jest dość pofragmentowana. Lepiej poczekaj na wypowiedź kogoś bardziej doświadczonego

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprzęt na stacjach bazowych. Łącza do stacji, zasoby radiowe w większości każdy z operatorów ma zwoje. Wspólne, od strony radiowej, są UMTS900 i LTE1800 w większości lokalizacji. Cały GSM, UMTS2100, LTE800 i LTE2600 są niezależne dla każdego z tych dwóch operatorów.Vheos777 pisze:jeśli się nie mylę to tych dwóch operatorów dzieli sporą część infrastruktury.