Internet Radiowy 5GHz - problem ze stratami pakietów

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
PawelJ
Początkujący użytkownik forum

Internet Radiowy 5GHz - problem ze stratami pakietów

Post autor: PawelJ »

Witam

Od pół roku mam problem z internetem radiowym. W sumie to nie ja mam problem tylko mój dostawca, ale już czekam bardzo długo, widać że się dwoi i próbuje wyeliminować ten problem ale nie może. Dlatego pomyślałem że może ktoś na tym forum miał podobną sprawę i ma jakieś doświadczenia z tym związane.

Problem polega na występujących co jakiś czas stratach pakietów oraz wzroście pingu. Co jakiś czas, może to być raz w ciągu minuty albo nawet częściej rośnie ping - rośnie od stopniowo od wartości normalnych czyli np. 20-30 ms do niebotycznych 1500-1700 ms a później spada do tych normalnych wartości. W tym momencie występują straty pakietów które także osiągają duże wartości 30-50 procent co powoduje że komunikacja głosowa np. przez teamspeak jest nie możliwa.

Najpierw opiszę jak zbudowana jest sieć.
Sieć jest postawiona na urządzeniach firmy UBNT, oraz nie wiem jakich switch'ach. Urządzenia klienckie to anteny przeważnie ubnt nanostation m5 albo loco m5. Urządzenia które przesyłają na duży dystans sygnał to duże dyski firmy ubnt, niestety nie wiem jak się nazywają ale na sto procent są firmy ubnt.

Link wygląda następująco:
Sygnał od dostawcy jest przesyłany przez kilka nadajników do masztu w mojej miejscowości i w mojej miejscowości jest rozdzielany switch'em na AP'ki do których są podłączeni klienci. Wszystko postawione jest na sieci 5Ghz a nawet część linku która była najbardziej obciążona jest w standardzie AC, link zestawiony 450/450 Mb/s reszta to normalny standard, zestawienie anten 300/300.

Problem:
Problem polega na występujących co jakiś czas stratach pakietów oraz wzroście pingu. Co jakiś czas, może to być raz w ciągu minuty albo nawet częściej rośnie ping - rośnie od stopniowo od wartości normalnych czyli np. 20-30 ms do niebotycznych 1500-1700 ms a później spada do tych normalnych wartości. W tym momencie występują straty pakietów które także osiągają duże wartości 30-50 procent co powoduje że komunikacja głosowa np. przez teamspeak jest nie możliwa.

Zauważyłem że duży ping występuje na adresie IP który jest bramą wejściową do serwera mojego dostawcy. Ja np. do mojej anteny mam wszystko normalnie. Myślę że ten problem nie dotyczy tylko mnie ale i wszystkich użytkowników.
Z tego co wiem, po rozmowie z dostawcą to wymieniali już switche na masztach, anteny, zmieniali kanały i częstotliwości ale to nie pomaga. Bardzo dziwna sprawa.

Czy ktoś ma jakieś pomysły jaka może być przyczyna powstawania tego problemu?
ODPOWIEDZ