Piszę dziś do Was z prośbą o pomoc w znalezieniu rozwiązania problemu, który mnie nęka. Na rynku jest mnóstwo roterów, repeaterów, tańszych, droższych. Wybór odpowiedniego urządzenia kierując się tylko parametrami, gdy nie mam o tym fachowego pojęcia, jest bezcelowe, a przyczynić się może do popełnienia niepotrzebnych wydatków. Mianowicie mam w domu internet Orange z Liveboxem 2.0, telewizja, telefon stacjonarny, te sprawy. Wifi z Liveboxa sięga w większym czy mniejszym stopniu na cały dom. Chciałbym jednak rozszerzyć zasięg wifi do garażu, który znajduje się w sąsiedztwie budynku mieszkalnego, ponieważ często tam przesiaduję. Sytuację, mam nadzieję, pomoże zobrazować poniższy, prymitywny schemat wraz z orientacyjnymi odległościami:

W dotychczasowej konfiguracji sygnał docierający do routera Asus był na poziomie 60-70%, niestety sygnał nadawany przez router (pracujący jako repeater), a docierający do laptopa w garażu wynosił już tylko 30-50% (na te 50% trzeba było się bardzo postarać ustawiając laptopa blisko bramy wjazdowej do garażu i pod odpowiednim kątem, dużo zachodu), co pozwalało na bezproblemowe odtwarzanie co najwyżej radia internetowego 64kbps (internet ogółem 10-15Mbit). Całość pozwalała na korzystanie tylko z laptopa i tylko w mocno kontrolowanym ustawieniu. Chciałbym uzyskać lepsze pokrycie zasięgiem wifi całego garażu, by można było swobodnie korzystać z wifi również w smartfonach. Najprościej byłoby pociągnąć przewód sieciowy od Liveboxa do garażu i do niego przyłączyć router i z niego nadawać wifi. Jednak chciałbym uniknąć oplatania domu przewodem i wieszania go pomiędzy budynkami, liczę raczej na połączenie bezprzewodowe.
Jak sądzicie, czy mój problem można rozwiązać, nie wydając przy tym tysięcy złotych na sprzęt? Chciałbym to zrealizować możliwie w przystępnej cenie. Jako, że ściany w garażu są dość grube, jest oczywiście możliwość powieszenia ewentualnego urządzenia nad bramą wjazdową wewnątrz garażu, by jego antena wystawała w światło bramy, a tym samym odbiór sygnału był skuteczniejszy (brama metalowa, duże okienko z poliwęglanu). Jakieś propozycje? Przepraszam za esej, chciałem podać jak najwięcej szczegółów sytuacji.