Dobranie sprzętu do rozszerzenia wifi na garaż

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bobasse
Początkujący użytkownik forum

Dobranie sprzętu do rozszerzenia wifi na garaż

Post autor: bobasse »

Witajcie,

Piszę dziś do Was z prośbą o pomoc w znalezieniu rozwiązania problemu, który mnie nęka. Na rynku jest mnóstwo roterów, repeaterów, tańszych, droższych. Wybór odpowiedniego urządzenia kierując się tylko parametrami, gdy nie mam o tym fachowego pojęcia, jest bezcelowe, a przyczynić się może do popełnienia niepotrzebnych wydatków. Mianowicie mam w domu internet Orange z Liveboxem 2.0, telewizja, telefon stacjonarny, te sprawy. Wifi z Liveboxa sięga w większym czy mniejszym stopniu na cały dom. Chciałbym jednak rozszerzyć zasięg wifi do garażu, który znajduje się w sąsiedztwie budynku mieszkalnego, ponieważ często tam przesiaduję. Sytuację, mam nadzieję, pomoże zobrazować poniższy, prymitywny schemat wraz z orientacyjnymi odległościami:

Obrazek

W dotychczasowej konfiguracji sygnał docierający do routera Asus był na poziomie 60-70%, niestety sygnał nadawany przez router (pracujący jako repeater), a docierający do laptopa w garażu wynosił już tylko 30-50% (na te 50% trzeba było się bardzo postarać ustawiając laptopa blisko bramy wjazdowej do garażu i pod odpowiednim kątem, dużo zachodu), co pozwalało na bezproblemowe odtwarzanie co najwyżej radia internetowego 64kbps (internet ogółem 10-15Mbit). Całość pozwalała na korzystanie tylko z laptopa i tylko w mocno kontrolowanym ustawieniu. Chciałbym uzyskać lepsze pokrycie zasięgiem wifi całego garażu, by można było swobodnie korzystać z wifi również w smartfonach. Najprościej byłoby pociągnąć przewód sieciowy od Liveboxa do garażu i do niego przyłączyć router i z niego nadawać wifi. Jednak chciałbym uniknąć oplatania domu przewodem i wieszania go pomiędzy budynkami, liczę raczej na połączenie bezprzewodowe.
Jak sądzicie, czy mój problem można rozwiązać, nie wydając przy tym tysięcy złotych na sprzęt? Chciałbym to zrealizować możliwie w przystępnej cenie. Jako, że ściany w garażu są dość grube, jest oczywiście możliwość powieszenia ewentualnego urządzenia nad bramą wjazdową wewnątrz garażu, by jego antena wystawała w światło bramy, a tym samym odbiór sygnału był skuteczniejszy (brama metalowa, duże okienko z poliwęglanu). Jakieś propozycje? Przepraszam za esej, chciałem podać jak najwięcej szczegółów sytuacji.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Dobranie sprzętu do rozszerzenia wifi na garaż

Post autor: key »

Przestaw Asusa w inne miejsce, n.p. prawy dolny rog budynku.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Najprościej, najtaniej i dobrze to położyć kabel ethernet i AP w garażu dać. Wszelkiej maści repeatery to pomyłka. Jeszcze PLC zostaje dobrą opcją ale drogo wyjdzie.
Nie pomagam na PW!
bobasse

Dzięki za zainteresowanie tematem. Czyli przebijanie się sygnału drogą powietrzną będzie mało realne do zorganizowania. Czy przez PLC mam rozumieć zastosowanie transmiterów sieciowych czyli przesył sygnału siecią elektryczną? Garaż jest podłączony pod to samo przyłącze energetyczne, teoretycznie znajdując wspólną fazę w gniazdku przy Liveboxie i w garażu można by przesłać sygnał tą drogą? Szacuję długość przewodów pomiędzy tymi gniazdkami na nie więcej, niż 60-70m, czyli zgodnie z zapewnieniami producentów takich transmiterów byłbym w stanie to skutecznie zrealizować. Ceny też nie są zabójcze, za 100-150zł można kupić komplet takich urządzeń. Kolejne ciekawe rozwiązanie, tylko czy zadziała...? Na to nikt mi nie odpowie. Tym bardziej, że w garażu korzystam z urządzeń w znacznym stopniu obciążających sieć elektryczną, takich jak spawarka na przykład.

PS Asusa przestawiałem zgodnie z propozycją, w róg budynku. Było jeszcze gorzej, bo sygnał z Liveboxa już ledwo tam dociera.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

bobasse pisze:PS Asusa przestawiałem zgodnie z propozycją, w róg budynku. Było jeszcze gorzej, bo sygnał z Liveboxa już ledwo tam dociera.
To znajdz miejsce w ktorym bedzie docieral i jednoczesnie bedziesz mial pokrycie w garazu.

Miejscem "konczacym" zasieg PLC jest licznik. Jesli garaz i mieszkanie sa podpiete do tego samego, mozesz sprobowac. Sprawdz tez, czy masz jedna faze, ewtl. bedzie potrzebne sprzegniecie faz.
Nie pomagam na PW.
bobasse

W garażu są grube ściany i metalowe grube drzwi, Asus już stojąc w skrajnym punkcie budynku mieszkalnego nie pokrywa garażu wewnątrz.
Dzięki za info odnośnie PLC, to bardzo ważne, bo o ile gniazdka są pod jednym licznikiem, o tyle te w garażu podpięte są przez podlicznik, więc sygnał zapewne w tym miejscu się urwie. A już miałem jechać po używany zestaw transmiterów za 50% ceny :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

No to jednak kabel ethernet będzie optymalnym rozwiązaniem i najtańszym.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

key pisze:Miejscem "konczacym" zasieg PLC jest licznik.
To chyba jeszcze zależy od tego jaki to rodzaj licznika.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

W.g. teorii: "kazdy" ;)
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

A w praktyce? Kiedyś była dyskusja, że przez ten "przechodzi": https://youtu.be/dm-yZ1N3xmc?t=1321
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Albo przez licznik, albo przez kable lecace rownolegle. Podejrzewam to drugie.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czekaj. Rozmawiamy o wychodzeniu sygnału za licznik czy o dostępie do sieci na każdej fazie bez spinania faz? Przy tym liczniku, na filmie który podesłałem, chodzi mi o to pierwsze.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie ma roznicy. Sygnaly hf przeskakuja miedzy kablami, jesli sa polozone rownolegle (C\L).
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli sieje za licznik. ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli sieje naokolo licznika
Nie pomagam na PW.
bobasse

Kupiłem transmitery PLC i w przyszłym tygodniu stestuję je w różnych konfiguracjach i dam znać, jak to wyjdzie :)
bobasse

Skleroza, przepraszam :)

Ale dla potomnych - kupiłem transmitery PLC, prędkość łącza w domu to jakieś biedne 7Mb, więc nie wiem, jak przy dużych prędkościach, ale przy tej jest znakomicie! Na początku spróbowałem podłączyć się mając pod drodze podlicznik, jednak niestety, czasem działało, często rozłączało, prędkość do 0,5Mb. Jednak po ominięciu podlicznika jest super! Obecna konfiguracja to livebox w domu z dostępem do neta. Do niego podłączony jeden transmiter i do sieci elektrycznej. Siecią elektryczną, co najmniej trzema łączonymi przewodami, o długości w sumie około 30m, sygnał leci do garażu. W garażu drugi transmiter, podłączony do sieci elektrycznej i do routera, który to rozsiewa sygnał wifi. Podłączając się do tejże sieci wifi mam na laptopie prędkość do 6,5Mb, a więc spadek prędkości na poziomie 7% przy takiej drodze i kombinacjach jest dla mnie żaden :) Także, jeśli działamy w obrębie tej samej sieci elektrycznej, pod jednym licznikiem, urządzenia świetnie się sprawdzają. Raz na jakiś czas (1-3 miesiące) zdarza się, że transmitery zgubią synchronizację, ale przywracamy ją dwoma kliknięciami w 30 sekund :)

Tyle ode mnie ;-)
ODPOWIEDZ