Antena do odbioru wifi oddalonego o 500m
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena do odbioru wifi oddalonego o 500m
Witam,
Mam takie pytanie, a mianowicie chciałbym odbierać wifi, które jest oddalone od mojego domu około 500 metrów w linii prostej i zastanawiam się jak to zrobić. Słyszałem, że można kupić antenę kierunkowa ale nie wiem jaka. Czy takie cos da radę? Antena znajdowałaby się na zewnątrz, router od którego chce pobierać wifi wewnątrz budynku, między nimi jest kilka drzew i 2 budynki. Jeśli jest to zła antena proszę o jakiś link, budżet około 200 zl
Mam takie pytanie, a mianowicie chciałbym odbierać wifi, które jest oddalone od mojego domu około 500 metrów w linii prostej i zastanawiam się jak to zrobić. Słyszałem, że można kupić antenę kierunkowa ale nie wiem jaka. Czy takie cos da radę? Antena znajdowałaby się na zewnątrz, router od którego chce pobierać wifi wewnątrz budynku, między nimi jest kilka drzew i 2 budynki. Jeśli jest to zła antena proszę o jakiś link, budżet około 200 zl
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena do odbioru wifi oddalonego o 500m
adrian1te pisze: 500 metrów
adrian1te pisze:między nimi jest kilka drzew i 2 budynki.
Zapomnij. Niemożliwe.adrian1te pisze:router od którego chce pobierać wifi wewnątrz budynku,
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Początkujący użytkownik forum
A jakim?key pisze:Mozliwe, ale nie takim sprzetem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Guru bezprzewodowy
Podstawowa sprawa to most na takim dystansie buduje się w oparciu o dedykowany sprzęt czyli zewnętrzne punkty dostępowe CPE, jeden ustawiasz jako AP i łączysz do routera po LAN. Drugi ustawiasz u siebie jako AP Client( Station) i masz internet po LAN. Jeśli chcesz mieć WiFi to podpinasz u siebie do routera( AP). Polecany Nanostation M5. LOCO M5. Jest małe ale, anteny obydwu CPE muszą się widzieć, drzewa , budynki uniemożliwiają taki skuteczny link.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niekoniecznie.....Jest małe ale, anteny obydwu CPE muszą się widzieć, drzewa , budynki uniemożliwiają taki skuteczny link.
Nie pomagam na PW.