Witam, znajomy ma problem z internetem w Plus'ie, narzeka że wolno otwierają się strony.
Sprzęt jaki ma to Huawei B315s-22, dzisiaj byłem u niego i oto wyniki
Działa tylko 800MHz
Transfer 2,5 / 0,25
Co dokupić by było lepiej, szybciej, stabilniej ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niestety ale router po zmianie na "TylkoLTE" nie łączy się, jest napisane "brak usługi", działa tylko HSDPA. Wystawiłem go za okno i skierowałem na miejscowość Zwierzyn, transfery poprawiły się, ale to wciąż mało.
Jaką antene kupić ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chyba zapominasz z jakiego operatora korzystasz. Twoje screeny z LTEWatchH, Toolboxa nic nie mówią. Połaczenie w 3G z UMTS900 Aero2, ustaw na B315 tylko LTE a potem po kolei LTE800 i LTE1800, router na zewnątrz.
te uniwersalne anteny są bardzo słabe, nie polecam.
Ciężki temat u Ciebie, bo najbliższe nadajniki mają pozwolenie tylko na słabe LTE 800, a i to nie dociera... Więc nie wiem, czy jest sens polecać antenę na to pasmo.
Musze przemyśleć sprawę, dla znajomego nawet "pare mega" da różnice, T-mobile miał na próbę i w ogóle nie ma zasięgu,orange też działa kiepsko słabiej niż plus, ja mam w play'u i też nie ma rewelacji, jedyne wyjście to wzmocnić tego plusa.
Twoje wnioski są całkowicie błędne i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości. Powtarzasz slogany zasłyszane w reklamach TV. Na tym terenie Plus nie istnieje, nie działa LTE1800Aero2 w Gościmiu. Działa jedynie LTE800Sferii w Starym Kurowie i możliwe że w Zwierzynie. Te 5MHz pasma w MIMO na takim terenie z taką siecią to tragiczny LTE w Plusie. Na tym terenie tylko Orange i T-Mobile maja przyzwoity zasięg LTE realizowany przez sieci LTE800 Orange i LTE800 T-Mobile, kilka pozwoleń oraz sieć LTE1800 NetWorks, BTS-y Stare Kurowo i Zwierzyn( z nich działa też UMTS2100 z HSPA+DC na 3G). Oczywiście aby korzystać z nich w lokalizacji kolegi trzeba mieć zewnętrzną antenę kierunkową na wybrane pasmo. Kolega naoglądał się za dużo reklam w TV skoro wziął Plusa w swojej lokalizacji, korzysta teraz z 3G i ma w nim nędzny limit. Konkurenci czyli Orange mają lepsze oferty bez limitu w 3G i LTE a 3G w Orange czy T-Mobile na HSPA+DC z UMTS2100 chodzi dużo szybciej niz to pseudo LTE na LTE800 Sferii w Plusie. Play na tym terenie ma zasięg LTE800 z BTS-a Strzelce Krajeńskie lub Drezdenko o ile na tych BTS-ach je uruchomiono. Ale przy 5MHz pasma w nim to też słaby wybór.
Niech kolega kupi przez internet 2 anteny atk-10 dla pasma 800 MHz w LTE i testuje, ma 14 dni na ewentualny zwrot. To jedyne rozwiązanie, które może się sprawdzić - jak nie w plusie, to w networks. http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7017.htm
Teraz w takich lokalizacjach jak kolegi to uzytkownicy z Plusa maja lepsze osiagi niż na LTE800Sferii, ma tego dowód uzyskując przy tych parametrach sygnału UMTS900Aero2 DL 8Mb/s. Ale w Plusie na 3G są limity i wszyscy korzystają w takich lokalizacjach z LTE800Sferii i sieć zatkana. Dlatego zanim cokolwiek kupi niech sprawdzi pod BTS-ami Zwierzyn, Stare Kurowo i Lipki Wielkie czy działa LTE800 Sferii i jakie zapewnia prędkości. Do wszystkich ma kawał drogi. Lokalizacja trudna.