blueconnect limit skype
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
blueconnect limit skype
Witam,
mam zamiar kupic jakis bezprzewodowy internet z ery,plusa lub orange, po przeanalizowaniu wszystkich ofert sklaniam sie ku erze i teraz mam pytanie?
jak sie ma limit 0,5 gb jesli bede korzystal tylko ze skypa i prowadzil rozmowy bez kamery?
czy ktos moze wie na ile to wystarczy i w jaki sposob ta rozmowa sie przekalada na dane wysylanie i odbierane?????
prosze o pomoc i z gory dziekuje za odp.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-16, 15:07 ]
Ponieważ temat dotyczy ogólnie internetu, a nie usługi operatora. Dlatego przenoszę na forum ogólne.
mam zamiar kupic jakis bezprzewodowy internet z ery,plusa lub orange, po przeanalizowaniu wszystkich ofert sklaniam sie ku erze i teraz mam pytanie?
jak sie ma limit 0,5 gb jesli bede korzystal tylko ze skypa i prowadzil rozmowy bez kamery?
czy ktos moze wie na ile to wystarczy i w jaki sposob ta rozmowa sie przekalada na dane wysylanie i odbierane?????
prosze o pomoc i z gory dziekuje za odp.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-16, 15:07 ]
Ponieważ temat dotyczy ogólnie internetu, a nie usługi operatora. Dlatego przenoszę na forum ogólne.
Re: blueconnect limit skype
upewnij się najpierw czy będziesz łapał HSDPA w miejscu korzystania, na niższych zakresach skype słabo działa, dla mnie osobiście 0,5GB to za mało, musisz uwzględnić przynajmniej w tym aktualizację systemu i antywira, w razie formatu dysku też trzeba ściągać z netu, itp itd...
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Z tym ile Skype zżera, to jeszcze chyba nikt nie podawał u nas na forum. Było wyliczenie ile zżera przeciętna strona, oraz ile GG. >Tutaj KLIK< pod hasłem waży strona.skiper_k pisze:jak sie ma limit 0,5 gb jesli bede korzystal tylko ze skypa i prowadzil rozmowy bez kamery?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
spoko mieszkam w centrum warszawy, o aktualizacje sie nei martwie bo kompa tez moge podlaczyc do stalego lacza tylko przy wyjazdach jest mi potrzebny skype i dlatego sie pytam na ile rozmowy to moze starczyc?
-
Ciężko to wyliczyć. Ja nie spotkałem się z takim wyliczeniem i chętnie się też z tym zapoznam. Oczywiście trzeba też pamiętać, że rozmowa rozmowie nie będzie równa i wyniki także będą inne.skiper_k pisze:dlatego sie pytam na ile rozmowy to moze starczyc?
Coś mi się tylko kojarzy, że samo Skype podczas rozmowy pokazuje jakie pasmo aktualnie zajmuje. Wiec możesz na stałym łączu to potestować i wyliczyć. Możesz też sprawdzić, czy Twój FireWall nie robi logu dla poszczególnych programów (Comodo np. chyba takie coś robi). Jak Ci się nie uda tego sprawdzić, to może ja się pokuszę ale to nie szybko. Najwcześniej w niedzielę.
EDIT:
Przy okazji, ponieważ temat dotyczy ogólnie internetu, a nie usługi operatora. Dlatego przenoszę na forum ogólne.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Tyle że jeśli będziesz w zasięgu GPRS/EDGE to zbytnio sobie nie pogadasz.skiper_k pisze:tylko przy wyjazdach jest mi potrzebny skype

-
Do Bliski
fajnie by bylo jak bys jakos to sprawdzil bo ja zabrdzo nie wiem jak to mozna sprawdzic na stalym laczu, chyba ze mi napiszesz jak moge to zrobic to sam to sprawdze
???
fajnie by bylo jak bys jakos to sprawdzil bo ja zabrdzo nie wiem jak to mozna sprawdzic na stalym laczu, chyba ze mi napiszesz jak moge to zrobic to sam to sprawdze
???
-
Zaznaczam, że mój test to tylko szacunkowe wartości i nie nadają się do jakichś specjalistycznych analiz.
Sprawdziłem to co pokazał mi NetMeter i wyszło tak: wysłane 315KB, odebrane 215KB razem 530KB.
Rozmowa testowa Skype, czas trwania około 50 sekund. Co dawałoby około odpowiednio 378/258/636 KB/minutę. Czyli jakieś 38 MB (Up+download) na godzinę. Więcej policz sam.
Tylko podkreślę jeszcze raz to tylko dane z rozmowy testowej (dostępnej z poziomu menu Skype do ich serwera) trwającej 50 sekund i mierzone za pomocą tego, co NetMeter
Sprawdziłem to co pokazał mi NetMeter i wyszło tak: wysłane 315KB, odebrane 215KB razem 530KB.
Rozmowa testowa Skype, czas trwania około 50 sekund. Co dawałoby około odpowiednio 378/258/636 KB/minutę. Czyli jakieś 38 MB (Up+download) na godzinę. Więcej policz sam.
Tylko podkreślę jeszcze raz to tylko dane z rozmowy testowej (dostępnej z poziomu menu Skype do ich serwera) trwającej 50 sekund i mierzone za pomocą tego, co NetMeter

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
to chyba by się nawet zgadzało, jak używałem skype to miałem coś ponad 3GB na miesiąc, oczywiście razem z przeglądaniem stron, tak szacunkowo to oceniam...BliSki pisze:... jakieś 38 MB (Up+download) na godzinę.
-
A ile godzin dziennie używałeś Skype?Jarek no.1 pisze:jak używałem skype to miałem coś ponad 3GB na miesiąc
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
trudno mi to dokładnie ocenić, obecnie mam na rachunkach mniej o jakieś 1,1-1,3GB miesięcznie niż wcześniej, a korzystam praktycznie z tych samych stron www, przyjmuję że miesięcznie skype chodziło ok. 30-50 godzin, ale powtarzam to są moje szacunkowe wyliczenia
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
@Jarek no.1 proszę cię abyś zaczynał zdania z dużej litery.Poczytaj regulamin i netykietę forum .
Przepraszam. Obiecuję poprawę.Jaco pisze:@Jarek no.1 proszę cię abyś zaczynał zdania z dużej litery.Poczytaj regulamin i netykietę forum .

Edit: czytaliście np. to http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15 ... #komentarz
piszą o łączu 384kb/s lub szybszym.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Może to odbiega od tematu, ale do rozmów przez internet komórkowy po raz kolejny polecam program Spik. Jakość nawet po przekroczeniu limitu i w samo południe (największe obciążenia) jest dobra. A "ciągnie" on około 2-3 KB/s wysłanych i odebranych danych, czyli niewiele.
-
Fanta, a możesz zrobić taki przykładowy test jak ja. Czyli około minuty i zmierzyć to NetMeterem?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Oczywiście zrobię, ale nie dziś. Postaram się jutro.