Mam pewien dylemat co do wyboru LTE do firmy.
Początkowo byłem przekonany co do wyboru Orange Biurowy ale wczoraj zapoznałem się z ofertą T-Mobile i mam mętlik w głowie. Wypiszę w "plusach i minusach" dane oferty i chciałbym aby ktoś miał coś do dodania oświecił mnie.
Orange LTE Biurowy:
Plusy:
-transfer 560GB,
-po wykorzystaniu transferu internet jest ograniczany do 1Mb/s(rewelacji nie ma ale da się używać),
-teoretycznie niższa cena niż w T-Mobile
-umowa na 24mce.
Minusy:
-jestem ograniczony do wyznaczonej strafy,
-na forach ludzie często skarżą się, że trzeba kontrolować transfer bo Orange potrafi naliczać go podwójnie lub nie pobierać ze strefy biurowej,
-częste telefony z ofertami od Orange.
Internet do biura T-Mobile:
Plusy:
-brak limitu transferu danych (jeśli chodzi o punkt w regulaminie dotyczący nadmiernego wy orzystania to na infolinii zapierają się, że takie sytuacje są bardzo sporadyczne i dotyczy użytkowników pobierających dane w terabajtach),
-pierwsze 6mcy (przy umowie na 30mcy) lub 12mcy (przy umowie na 36mcy) jest za 1zł,
Minusy:
-teoretycznie wyższa ceny od Orange lecz przy uwzględnieniu okresów rozliczeniowych za 1zł i podzieleniu przez ilość czasu trwania umowy wychodzi taniej niż Orange (punkt ten można zaliczyć również jako plus),
-podobno mają mocno okrojone routery (ale czy wszystkie czy dotyczy to tylko Huawei B315?)
-umowa na minimum 30mcy.
Dodam, że jestem w odległości około 1,5km od nadajnika zarówno Orange jak i T-Mobile. U oboje operatorów uzyskuje prędkości 40-50Mb/s w pomieszczeniu bez zewnętrznej anteny (a planuję taką zamontować na dachu).
W tej chwili bardziej chyba skłaniam się ku T-Mobile.
Uprzedzając odpowiedzi o tym, że T-Mobile ma zapis w regulaminie dzięki któremu mogą ograniczyć mi drastycznie prędkość w przypadku 'nadużywania sieci'dodaje, że taki zapis mają wszyscy dostawcy internetu LTE a czasami zdarza się i przy stacjonarnym.
Czytałem, że w T-Mobile ograniczają ludziom prędkość po 100GB w LTE ale dotyczyło to tylko niższych ofert. Nie znalazłem jednak aby ktoś narzekał na taki problem w najwyższym pakiecie a szczególnie w tym dla firm. Jeśli ktoś taki się znajdzie to mam nadzieję, że o tym tu napisze

Co do Orange to mam trochę obawy z tym transferem. O ile 560GB powinno mi spokojnie starczyć to jeśli będzie sytuacja z podwójnym naliczaniem to będzie problem. Nie chce co miesiąc zgłaszać reklamacji i codziennie kontrolować czy transfer się zgadza - nie mam po prostu na to czasu.
Są tu jacyś użytkownicy internetu Orange/T-Mobile dla firm i mogliby się podzielić swoją opinią?