Pogoda a sygnał LTE/UTMS (cyfrowy polsat - baza plus)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pogoda a sygnał LTE/UTMS (cyfrowy polsat - baza plus)
A więc od ponad 5 lat używania internetu w LTE napotkałem problemy z pogodą(?).
Od środy (7.12.16r) moja prędkość internetu z 15Mbps(down) i 9Mbps(up) spadła do 0.5-1.3Mbps(down) i 0.1-0.5Mbps(up). I to wszystko na poziomie sygnału -53dBm (oczywiście na LTE, bo na UTMS to prędkości rzędu paru kbps - 50-300kbps down i 15-170kbps up).
Rzeczywiście na zewnątrz od ostatnich paru dni jest straszne zachmurzenie i nic poza tym. A przez te lata internet potrafił działać przy małym spadku 2-3Mbps downloadu podczas ogromnych burzy (duży wiatr, deszcz, zachmurzenie).
Limit internetu mam do 200GB. W tym miesiącu wyjątkowo mało było pobierane, bo w ostatnim miesiącu mój brat pobierał ile wlezie do momentu kiedy 2 dni przed restartem limitu można było ledwo co załadować strony internetowe.
Czy to co napisałem trzyma się kupy? Małe problemy z pogodą i zasięg na dobrym poziomie -53dBm? Może to jakiś dziwny zabieg operatora w celu zmniejszenia ruchu sieciowego? Ktoś miał kiedyś podobne problemy?
Od środy (7.12.16r) moja prędkość internetu z 15Mbps(down) i 9Mbps(up) spadła do 0.5-1.3Mbps(down) i 0.1-0.5Mbps(up). I to wszystko na poziomie sygnału -53dBm (oczywiście na LTE, bo na UTMS to prędkości rzędu paru kbps - 50-300kbps down i 15-170kbps up).
Rzeczywiście na zewnątrz od ostatnich paru dni jest straszne zachmurzenie i nic poza tym. A przez te lata internet potrafił działać przy małym spadku 2-3Mbps downloadu podczas ogromnych burzy (duży wiatr, deszcz, zachmurzenie).
Limit internetu mam do 200GB. W tym miesiącu wyjątkowo mało było pobierane, bo w ostatnim miesiącu mój brat pobierał ile wlezie do momentu kiedy 2 dni przed restartem limitu można było ledwo co załadować strony internetowe.
Czy to co napisałem trzyma się kupy? Małe problemy z pogodą i zasięg na dobrym poziomie -53dBm? Może to jakiś dziwny zabieg operatora w celu zmniejszenia ruchu sieciowego? Ktoś miał kiedyś podobne problemy?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Pogoda a sygnał LTE/UTMS (cyfrowy polsat - baza plus)
Jaki operator? Jaki masz okres rozliczeniowy? Ile pobrałeś do momentu spowolnienia łącza? Jakieś parametry sygnału uległy pogorszeniu czy nie?
-
Cyfrowy Polsat (czyli Polkomtel).
Okres rozliczeniowy każdego 11 dnia miesiąca.
Nie mniej niż 50GB, nie więcej niż 100GB.
Jedyne znane mi parametry sygnału to dzisiejsze -53dBm (4 kreski) w aplikacji "Cyfrowy Polsat) połączenie przez USB 2.0. Modem Huawei E398.
Okres rozliczeniowy każdego 11 dnia miesiąca.
Nie mniej niż 50GB, nie więcej niż 100GB.
Jedyne znane mi parametry sygnału to dzisiejsze -53dBm (4 kreski) w aplikacji "Cyfrowy Polsat) połączenie przez USB 2.0. Modem Huawei E398.
-
- Guru bezprzewodowy
W CP/Plusie pewne to masz tyle ile w umowie na 3G, w opcji LTE bez limitu nie ma konkretnej wartości. Tu rządzą nikomu nieznane reguły FUP. Skąd to twierdzenie, że masz limit 200GB? operator w ramach FUP moze ograniczyć prędkość, wszystko masz w regulaminie oferty pod ktorą się podpisałeś. kolejna sprawa to nie wiadomo czy korzystasz z LTE1800Aero2 czy z LTE800Sferii i czy w twoim rejonie sieć nie jest przeciążona. W internecie mobilnym nie ma gwarancji zasięgu i prędkości.
-
A no tak... zapomniałem o tych całych lejkach i FUP :l Dzięki za przypomnienie 
Od momentu kiedy przeszedłem na LTE bez limitu to dwa lata czy rok temu był 2-3 tygodniowy spadek prędkości, gdzie strony wcale się nie ładowały. A tak poza tym to standardowo prędkość była na poziomie 7-15 Mbps downloadu.
Zanim z nimi pierwszą umowę podpisałem (10GB internetu na miesiąc xd) dali na okres testowy modem i router, prędkość osiągała 80-90Mbps downloadu i 20 upload. Po podpisaniu umowy taka prędkość miała miejsce tylko przez pierwszy tydzień
Potem spadło do 60, 40 aż do 20-15 Mbps downloadu (czasami do 5-3 też potrafi spaść, ale zazwyczaj taka średnia to 15Mbps).
Pisząc 'LTE1800Aero2' i 'LTE800Sferii' miałeś na myśli to samo co twórcy tej mapy zasięgu 'LTE PLUS' i 'LTE PLUS Advanced' - http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... zasiegu.cp ? Bo wpisując te obie frazy w google zbyt wiele o tym nie pisze.

Od momentu kiedy przeszedłem na LTE bez limitu to dwa lata czy rok temu był 2-3 tygodniowy spadek prędkości, gdzie strony wcale się nie ładowały. A tak poza tym to standardowo prędkość była na poziomie 7-15 Mbps downloadu.
Zanim z nimi pierwszą umowę podpisałem (10GB internetu na miesiąc xd) dali na okres testowy modem i router, prędkość osiągała 80-90Mbps downloadu i 20 upload. Po podpisaniu umowy taka prędkość miała miejsce tylko przez pierwszy tydzień

Pisząc 'LTE1800Aero2' i 'LTE800Sferii' miałeś na myśli to samo co twórcy tej mapy zasięgu 'LTE PLUS' i 'LTE PLUS Advanced' - http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... zasiegu.cp ? Bo wpisując te obie frazy w google zbyt wiele o tym nie pisze.
-
- Guru bezprzewodowy
Plus korzysta z sieci LTE1800aero2 i LTE800sferii. Na 1800MHz ma 20Hz pasma w MIMO i DL do 150b/s. LTE Sferii to tylko 5MHz pasma w MIMO i DL teoretycznie 4 razy mniejszy. Ale ty masz E398 a te z Plusa/CP nie obsługiwały LTE800, nie mówiąc o LTE-A. Plus od dawna nie modernizuje sieci LTE1800, ostatnio zaczął cos robić ale w wielu lokalizacjach sieć jest zapchana a prędkości lecą w dół. Możliwe, że tak jest u ciebie, sprzedają mnóstwo ofert w SmartDom, uzytkownicy przewalają mnóstwo transferów. Na dodatek Plus ma kiepską sieć szkieletowa. a co do LTE-A to agregują i to nie wszędzie LTE1800+LTE800, zreszta ta agregacja niewiele daje. Praktycznie nie posiadaja sieci LTE2600 a tylko ta + LTE1800 zapewnia wzrost prędkości. LTE-A w Plusie to jest tylko w reklamach TV. To w tej chwili ostatni operator jesli chodzi o modernizacje sieci. Jeśli to nie lejek to pewnie te prędkości mogą być następstwem tych inwestycji. Sprawdź u siebie i pod BTS-em, z którego korzystasz na karcie Plusa za 5 zł. Po rejestracji dostaniesz bonus 50GB.
-
No i będę musiał tak zrobić jak w poniedziałek (12) prędkość na 'nowym limicie' się nie zmieni. Wielkie dzięki za poświęcony czas