Witam, jestem nowy na forum i kompletnie zielony w temacie lte, pasm,anten itp. Chodzi o to że od niedawna posiadam internet domowy LTE od Orange (Download ok 5-10mbs, Upload ok 5-15mbs), wartości wahają sie nieprawdopodobnie pomiar pomiarowi nie równy i potrafi być 1-2mbs download i za doslownie chwile 6-7, po czym skoczy raz na 13-15 i zaś niski. Nadajnik oddalony o jakies 300m, kolejny o jakies 500-700m. (Apropo skąd wiadomo z jakiego korzystam ? czy przypadkiem "glupi" router nie wybiera tego dalszego ? i czy da sie to ustawić ?) Dodam że u poprzedniego operatora (Plus) ktorego nadajnik jest o zaledwie jeden budynek bliżej prędkości były ok. 30-40mbs download. Rejon - centrum, dookoła kamienice, moja w środku, najniższa, mieszkam na parterze - Najgorzej

. Sygnał LTE zazwyczaj 4 kreski na 5 ale czesto spada do 3. I tutaj kolejne pytanko, czy antena poprawiła by prędkości ? Tylko czy antena na dachu ? Potrzebowałbym z 15m kabla, czy to z kolei nie spowolni dodatkowo internetu ? Co byście radzili zrobić w tej sytuacji ? Jeśli da sie w routerze cos poustawiać popróbować, bardzo proszę o rady jak to zrobić. Jeśli kupić antene, to jaką? Gdzie ją zamontować ? na dachu czy na parapecie ? (nie od strony nadajnika). I jaką antene wybrać ? Router ZTE MF283+ (Nowy z Orange) i Huawei B593s-22 (stary z Plusa bez simlocka, używam go bo wydaje mi sie że Wi-fi rozprowadza lepiej po mieszkaniu) Ja z internetu korzystam na PC połaczony kablem ethernet, z kolei żona używająca już wifi na telefonie ma problemy odpalić nawet filmik na jutube.
Przepraszam za nieład w poście aby było łatwiej mi odpowiedzieć, wyróżniam pytania :
1. Skąd wiadomo z jakiego nadajnika korzystam ?
1A. Czy da się to ustawić w routerze ?
1B. Czy da się zmienić wybór pasma na jakim router pracuje ? (Jeśli np. 1800 jest obciazone za bardzo to czy moge spróbować na innym)
2. Czy antena w mojej sytuacji by coś poprawiła ?
1A. Antena na dachu z 15m kabla czy na parapecie na parterze (tylko niestety nie od strony nadajnika)
1B. Jaka antena ? Modemy dwa ZTE MF283+ i Huawei B593s-22 (Huawei wydaje się mieć szybsze wifi na pozostałych urządzeniach jak iphone, ja łącze się z routerem przewodowo kablem ethernet do PC.)
z góry bardzo dziękuje za pomoc i rady, serdecznie pozdrawiam, Tomasz.