Jaki wpływ na BTS ma bliskie sąsiedztwo linii energet.?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jarek no.1

Jaki wpływ na BTS ma bliskie sąsiedztwo linii energet.?

Post autor: Jarek no.1 »

Obok najbliższego BTS z którego prawdopodobnie mam sygnał, przebiega linia wysokiego napięcia w odległości 15-20m. Maszt BTS ma jakieś 35m wysokości a przy nim kable przechodzą w połowie jego wysokości (w tym miejscu mają największy zwis). Ile kV przechodzi tego nie wiem, ale maszty energetyczne są duże i solidne. Czy ta linia ma jakiś wpływ na sygnał?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Jaki wpływ na BTS ma bliskie sąsiedztwo linii energet.?

Post autor: zDaleKi »

Tu jest podobne pytanie o WiFi >KLIK wpływ lini wysokiego napięcia<
Może to coś Ci pomoże.
Zobacz też w ObrazekSzukaj na forum bo kilka razy o tym było.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Dzięki. Przejrzałem trochę google, większość artykułów jest raczej o wpływie na człowieka i tu jak zwykle zdania uczonych są podzielone. Myślę jednak że inwestor wybierając miejsce na BTS wiedział co robi, linia istnieje conajmniej 40 lat a BTS kilka. No chyba że BTS nadaje sygnał kierunkowy ale tego nigdzie nie znalazłem....
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Reasumując myślę, że wielkiego wpływu ta linia nie ma. Ale jak już gdzieś o tym pisałem ;) badań nie prowadziłem w tym kierunku.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ