Zasięg EDGE we Włoszczowie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stan55
Stały użytkownik forum

Zasięg EDGE we Włoszczowie

Post autor: stan55 »

Witam pięknie.Posiadam modem Siemens ES75 - siec Plus,BTS - CID 57721 na kominie Stolbud Wloszczowa.Mieszkam około 6 km od tego BTS-a na wschód.Czy po zastosowaniu anteny ATK20 - mam szansę na EDGE? Na jakiej wysokosci powinienem ją zamontowac?Bedę bardzo wdzięczny za poradę.Stan 55.Pozdrawiam !
wo__jo
Początkujący użytkownik forum

Re: Zasięg EDGE we Włoszczowie

Post autor: wo__jo »

Pytasz się o zasięg na dworcu :!: :lol: :!:
Jeżeli tak to pytanie powinno być skierowane do P. Gosiewskiego :twisted:

Przepraszam nie mogłem się powstrzymać
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

stan55 pisze:... Na jakiej wysokosci powinienem ją zamontowac?
...Najlepiej na wysokości okna ministra Gosiewskiego :lol:

...Sorki, też nie mogłem się powstrzymać :wink:
... Wszystko zależy od przeszkód i przewyższeń terenowych. Może nie trzeba jej aż tak windować do góry... Długość przewodu może nie zrekompensować zysku anteny i wszystko może pójść "psu na budę"... Najlepiej sprawdzić z laptopem gdzie EDGE się urywa. Jeżeli niedaleko to można zawiesić nawet za oknem i powinno działać. Standardzowa wysokość to ponad dachem. I uwaga na metalowe pokrycia, czasami skutecznie tłumią sygnał (choć czasami też wzmacniają) - na to nie ma reguły...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

stan55 pisze:Witam pięknie.Posiadam modem Siemens ES75 - siec Plus,BTS - CID 57721 na kominie Stolbud Wloszczowa.Mieszkam około 6 km od tego BTS-a na wschód.Czy po zastosowaniu anteny ATK20 - mam szansę na EDGE? Na jakiej wysokosci powinienem ją zamontowac?Bedę bardzo wdzięczny za poradę.Stan 55.Pozdrawiam !
Skąd wiesz, że to na kominie we Włoszczowie? W bazie nie ma tego CID w Plusie. Jeśli ten BTS ma EDGE i jest do 10km, to nawet ATK 10 powinna spokojnie wystarczyć.

PS. A jeśli nie, to wystarczy jeden telefon do Gosiewskiego i... :wink: :D Sorry, też nie mogłem sie powstrzymać. :P
stan55
Stały użytkownik forum

odpowiedż dla UFO

Witaj Ufo ! Wiem że na kominie we Włoszczowie jest taki nadajnik bo sprawdzałem osobiscie Netmonitorem oraz dostalem info na e-maila z iPlusa.Zasięg EDGE urywa sie okolo 4 km od nadajnika w moim kierunku.Pozostaje mi ponad 2 km do mojego domu /jest troche lasu/Do uwag o Gosiewskim juz sie przyzwyczaiłem.Nie wiem w jakim celu wszyscy to robią?Mimo to chciałbym poznac Twoje zdanie na temat moich szans na EDGE i ewentualnie jaką antenę zamontowac na dachu domu.Pozdrawiam ! stan 55.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Mając netmonitor nie potrzebujesz od nas żadnych wskazówek. :)

Nie wiem jaki to rodzaj (pełny czy okrojony) i w jakim telefonie, ale wystarczy, żebyś przeszedł się koło domu. Jeśli złapiesz ten CID z EDGE, to różnica sygnałów jest niewielka i antena kierunkowa da sobie rade. Jeśli to jakaś nokia możesz wejść na dach i zobaczyć jaka siłe mają najsilniejsze kanały i do jakich BTS-ów należą (CID). Jeśłi róznica będzie zbyt duża, to trzeba się jeszcze zastanowić, ale powinno być dobrze.

Generalnie, przy tych odległościach doradzałbym ATK10. Ma zysk tylko 3dBi mniejszy, a jej wymiary fizyczne są dwa razy mniejsze.
stan55
Stały użytkownik forum

cd zapytania

Witaj Ufo ! Netmonitor mam w nokii 5110 - 89 testów.Wokół domu nie łapię CID-a z EDGE/test 11/.Czy w tym przypadku antena kierunkowa pomoże?Mam możliwośc zawiesic ją nawet na 10 m od ziemi - tylko nie wiem czy to coś da.Będę wdzięczny za poradę.Stan 55.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

To wszystko zależy od rozmieszczenia BTS-ów i różnicy poziomu sygnałów (parametr RX), które docierają do ciebie. Wstępnie można to ustalić za pomocą netmonitora.
Spójrz na tą instrukcję:
http://www.mwiacek.com/gsm/netmon.pl/faq_net2.htm

W testach 3, 4, 5 powinieneś mieć kolejno kanały, które do ciebie docierają. Pierwszy to ten z którego korzystasz ( service chanell), pozostałe to sąsiednie ułożone według siły sygnału RX. Któryś z nich należy do tego BTS-a z EDGE.
I teraz są dwie możliwości:
1.Trudniejsza
Wchodzisz na dach, spisujesz numery kolejnych kanałów, a potem przy pomocy testu 17 (według procedury w linku) po kolei wymuszasz te kanały, aż trafisz na ten z EDGE ( sprawdzasz CID-y testem 11). Zanotuj kolejne CID-y i poziony RX kanału, aż do tego z EDGE.

2. Łatwiejsza

Podjeżdżasz w kierunku na wprost BTS-a z EDGE i obserwujesz kiedy cię na niego przełączy. Wtedy spisujesz numer kanału, na którym cię z nim łączy (test 1 lub 3 ). Po powrocie wchodzisz na dach i patrzysz po testach 3,4,5 na którym miejscu znajduje się ten kanał i jaki ma poziom RX. Jeśli daleko i sygnał słaby, to może być problem. Porównaj to z najsilniejszym kanałem, który łapiesz.
stan55
Stały użytkownik forum

c d zapytania

Witaj UFO ! Dzięki za wyczerpujace wyjasnienia.Jednak dalej mój netmonitor nie łapie wokół domu CID-a z EDGE.Nie widze też jego nr kanału w testach 3,4,5.Antena tego nadajnika z EDGE jest skierowana na zachód - a ja mieszkam na wschód od niego. Czy to jest przyczyną?Dzięki za poradę.Pozdrawiam.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Jak to, nie masz w żadnych testach numerów kanałów i ich RX?
Spójrz, to powinno tak wyglądać:

SCH C1 rx C2
1CH C1 rx C2
2CH C1 rx C2

3CH C1 rx C2
4CH C1 rx C2
5CH C1 rx C2

itd.
Antena tego nadajnika z EDGE jest skierowana na zachód - a ja mieszkam na wschód od niego.
Tego nie rozumiem. BTS mam zwykle kilka anten rozłożonych co 120 stopni w trzy strony i każda ma przydzielony inny kanał.

Inaczej. Spróbuj w domu (najlepiej z dachu, tam gdzie będzie antena )wymusić kolejno kanały i spisz ich numer CID i RX. Jeśli zasięg urywa się 4km pzed tobą, a po drodze nie ma wielkich przeszkód to sygnał z tego BTS-a musi dochodzić, tylko jest na dalszym miejscu.
stan55
Stały użytkownik forum

c d zapytania

Witaj UFO ! W testach 3,4,5 mam nr kanałów tylko nie mam tego z EDGE.Przy nadajniku z EDGE netmonitor pokazuje mi kanał 65.W domu spośród pokazywanych kanałów mam najbliższy nr 64.jeśli przesunę netmonitor lekko na zachod ten kanał przesuwa sie na pierwsze miejsce w teście /3/Oto jego parametry: rs/37/,dBm/-73/ NCC/2/,BCC/4/,PwR/33/,C1/32/.Download wzrósł z 5,4KB/sec do 7,2 KB/sec. W teście hyperterminala AT+CSQ z 18 na 20.Co o tym sądzisz? Dzieki za info.Pozdrawiam !
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: c d zapytania

stan55 pisze:jeśli przesunę netmonitor lekko na zachod ten kanał przesuwa sie na pierwsze miejsce w teście /3/Oto jego parametry: rs/37/,dBm/-73/ NCC/2/,BCC/4/,PwR/33/,C1/32/.Download wzrósł z 5,4KB/sec do 7,2 KB/sec. W teście hyperterminala AT+CSQ z 18 na 20.Co o tym sądzisz? Dzieki za info.Pozdrawiam !
Ale jaki CID odpowiada temu kanałowi? Sprawdź w teście 11. :!: Może to inny sektor tego nadajnika z EDGE, albo inny nadajnik z EDGE. Tak czy inaczej jeśli łapiesz na nim EDGE to możesz spokojnie kupować antenę kierunkową na 900Mhz (ATK10), bo różnica siły sygnału jest niewielka i antena spokojnie sobie poradzi.
stan55
Stały użytkownik forum

cd. czy ATK 10 pomoże

Ok UFO.Biquad poprawił z 13.5 na 18-19.Jest 1.5 m nad oknem przy scianie bocznej domu.Wykonalem go o boku 8,3 cm z drutu fi 2,8 mm to jest 6 mm2Na drucie 2,5 mm2 nie było widocznej poprawy..Ekran wyłożyłem folia aluminiową /przymocowałem ją do formy od ciasta za pomocą rozpuszczonego w pistolecie do kleju kawałka silikonu/.Przewód do modemu ma długość ok 5 mb.Tylko dalej nie mam EDGE?Pozdrawiam ! Stan55

EDIT:

Witam -co powiecie na wyrzucenie z anteny siatkowej TV - płytki i wstawienie symetryzatora/pętli/własnej roboty i wypróbowanie jej do popprawy zasięgu EDGE na odległość do 8 km?

Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji Obrazek Moderator-> Jaco
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: cd. czy ATK 10 pomoże

Post autor: Jaco »

stan55 pisze: Witam -co powiecie na wyrzucenie z anteny siatkowej TV - płytki i wstawienie symetryzatora/pętli/własnej roboty i wypróbowanie jej do popprawy zasięgu EDGE na odległość do 8 km?
Wypróbuj i opisz efekty.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Po pierwsze masz tam parę BTS-ów, ale sytuacja nie jest łatwa. Łączysz się ze stacją w centrum Włoszczowy, która ma GPRS i pewnie zaglusza druga, który jest odrobinę na południowy-wschód i ma EDGE. Ale masz też drugą stację z EDGE za Krasocinem, może to nie daleko? W okolicach Kozłowa masz stacje GPRS, to pewnie gdzieś za tobą. I jeszcze dalej na południe w Węgleszynie masz stację EDGE. Powinieneś ustalić CID-y nadajników EDGE (i numery ich kanałów najlepiej) próbować tak ustawić atenę, żeby w hyperterminalu któryś złapała. W końcu biquad to też antena kierunkowa, więc z ATK może być podobnie.

PS. Sprawdzając netmonitorem kanały zwróć uwagę na CID (test 11-chyba :) ), bo to w końcu najważniejszy parametr- identyfikator BTS-a. Część kanałów może mieć ten sam CID (sektory tej samej stacji) więc to nie jest w sumie wielka zmiana. Teraz możesz odbierać 2 kanały, ale może być ta sama stacja z GPRS-em. Dzięki netmonitorowi zobaczysz jaka jest różnica w odborze wszystkich kanałów z sąsiednich BTS-ów i gdzie stacja z GPRS ma najsłabszy sygnał.
stan55
Stały użytkownik forum

c d Zasięg EDGE ....

Witam ! Nie moge zlokalizowac po CID i po LAC tego nadajnika Plusa we Włoszczowie.Jego LAC-11023 a CID-2278.To on prawdopodobnie mi zakłóca mój z EDGE o CID-5772.EDGE nadaje na kanale 65 - ja <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> łapię kanał 64 i jest on teraz najsilniejszy.RS 33,dBm (-77).Duże dzięki za poradę.Stan55
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Obrazek
No i wszystko się zgadza. Ten niżej, przy Jędrzejowskiej ma EDGE (jest opisany na www.btsearch) i CID 5772, a ten wyżej jest z GPRS-em i z niego korzystasz.
Teraz pytanie, na którym miejscu w netmonitorze jest kanał nr. 65 z BTS-a z EDGE i ile wynosi różnica do pierwszego (tego nr. 64 z GRPS-em). :?:

Chodzi o to, żeby znalaeźć takie miejsce, żeby różnica między kanałami była jak najmniejsza, wtedy można spróbować z anteną. Najlepiej oczywiście znaleźć takie miejsce, żeby przeskoczyło na kanał z EDGE samo.

Jeśli nie da rady przeskoczyć na inny kanał znajdz przynajmniej takie miejsce, gdie ten kanał 64 będzie najsłabszy. Wtedy też możesz spróbować złapać może coś z iinnej strony z anteną? Nie wierzę, żeby nie udało się złapać EDGE przy tylu nadajnikach.

PS.Generalnie jeśli pisałeś, że mieszkasz na wschód od Włoszczowy to powinieneś łapać tego BTS-a z EDGE, bo jest bliżej...Być może coś go zasłania po drodze- powinieneś go chyba widzieć z 5-6 km.
stan55
Stały użytkownik forum

c d Zasięg EDGE ...

Dzięki UFO.Wszystko co piszesz sie zgadza .Tylko że ja ciagle nie mam tego kanału 65 w netmonitorze /tego BTS-a zasłania las/.Na pierwszym miejscu jest przeważnie ten 64 lub 61 /gdy przesune antene/.Co sądzisz o podniesieniu anteny na maszt 4-metrowy ponad dach domu?Wtedy będe musiał mieć jakies 10 mb kabla do modemu.pozdrawiam.Stan55
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Jeśłi nic nie będzie zasłaniało to masz chyba bliżej do BTS-a z edge patrząc na mapę więc powinieneś go złapać, cudów nie ma. Warunkiem jest jednak brak przeszkód na torze i tu podniesienie wysoko anteny może załatwić sprawe. Zależy też jak daleko masz ten las od domu, bo podnieść trzeba tak żeby sygnał leciał nad lasem, więc antena musi być wysoko, 10-15 metrów nad ziemią.
PS. Do którego BTS-a należy kanał 61? Może uda się złapać coś od strony Krasocina- tam jest też EDGE.
stan55
Stały użytkownik forum

zasięg EDGE

Witam ! Dalej u mnie cienko z EDGE.Krasocin jest ode mnie 2 razy dalej niz komin Stolbudu.Poza tym Krasocin nadaje w Orange a ja mam Plusa i stolbud też nadaje w Plusie na 900 MHz.Kanału 65 który pokazuje mi netmonitor z komina Stolbudu w domu nie mam /próbowałem różnych ustawień anteny/.Ciągle najmocniejszy jest 64 - nie mogę zidentyfikować BTS-a z którego on pochodzi.Kupiłem 16 mb kabla RG 58 i myślę podnieść antenę na wysokość 15 m od ziemi.Chcę spróbować z anteną siatkową TV - tylko nie wiem jak podłączyć do niej koncentryk z pętlą /zamiast płytki/ aby nie uszkodzić modemu /mam ES75 Siemens/.Chodzi mi o ekran koncentryka - gdzie go dać?Będę wdzięczny za podpowiedzi.Pozdrawiam wszystkich znawców transmisji bez kabli.Stan 55 .
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

stan55 pisze:Krasocin jest ode mnie 2 razy dalej niz komin Stolbudu
:zdziwko:
Muszisz pokazać swoją lokalizacje na mapie, bo już nie wiem gdzie ty jesteś i co możesz złapać. :/

Jedno jest chyba pewne. Komin stolbudu to ten BTS niżej na mapie, przy Jędrzejowkiej 74 i ma EDGE.
W okolicach Kozłowa masz stacje GPRS, to pewnie gdzieś za tobą.
I to chyba ten nadajnik łapiesz jako GPRS...

[ Dodano: 2007-11-10, 21:24 ]
Z anteną siatkową TV daj sobie lepiej spokój. Masz przecież biquada, który działa. Podnieś go jak najwyżej, tak żeby ten las nie zasłąniał.
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Mikolaj211 »

Już chyba wiem, dlaczego mam taką słabość prędkość w EDGE!! Mój BTs (tak to nazwijmy :D) jest w miejscowości Bógdał, przy kolei CKM. Przejeżdżające pociągi muszą już tam gdzieś zwalniać, by wyhamować we Włoszczowie i zakłócają mi sygnał. Nie gniewaj się za ten żart, bo ja dobrze znam sprawę. Moja miejscowość nazywała się Nakło k. Włoszczowej. Może byłeś kiedyś w Nakle?? (Sorrrrrrrrry za OT!!) :)
stan55
Stały użytkownik forum

zasięg EDGE we Wł........

Witam i podaje moje współrzędne: 20E04minuty 49 sekund i 50N49 minut i 22 sekund.Najlepszy kanał jaki łapię po podniesieniu mojego biquada na 4,5 metra nad dach to Nr 57.Jego dane to:RS(38),dBm(-72),Cell (0909), CID (2313) wyglada na to że to komin szpitala w Końskich / ode mnie jakieś 50 km/Nadmieniam że pingi mam w granicach 500ms.Pozdrawiam .Stan55
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

stan55 pisze:wyglada na to że to komin szpitala w Końskich / ode mnie jakieś 50 km/
Na pewno nie. Maksymalny zsięg BTS-a to 30km, w praktyce ~20km. Po twoich współrzędnych przypuszczam, że łączysz się z BTS-em z GPRS-em koło Kozłowa. Nawet sektor na to wskazuje.Jak chcesz się przekonać to podjedź tam z netmonitorem. Innej możliwości nie widzę patrząc na twoją lokalizacje...

Coś musi dobrze zasłaniać od strony BTS-a z EDGE. Po podniesieniu powinieneś go już złapać..
stan55
Stały użytkownik forum

zasięg EDGE we Wł.......

Witam ! Skoro tak jest jak UFO piszesz to po kiego są te CID-y skoro to jest wszystko science fiction?I te niekompletne bazy BTS-ów - to jest wszystko o kant :klnie: potłuc. Teraz juz nic nie rozumiem.Pozdrawiam .Stan 55.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-18, 22:26 ]
Wycięcie zakamuflowanego wulgaryzmu.
Ostatnio zmieniony 2007-11-18, 22:24 przez stan55, łącznie zmieniany 1 raz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Baza na www.btseach.org jest niekompletna, bo tworzą ją zwykli ludzie z netmonitorami, nie operatorzy. W twoim przypadku sprawa wygląda następująco. Masz BTS-y po bokach, ale ten z EDGE jest czymś mocno zasłoniety więc łapiesz ten koło Kozłowa. Nic innego w pobliżu tam nie ma, więc to jest ten problem. Niedobrze, że ani razu nie udało Ci się złapać BTS-a z EDGE netmonitorem, nie ma nawet jego nr.kanału na dalszych miejscach- tego nie rozumiem. :/ Zupełnie jakby sygnał zniknął.
Co teraz zrobić? Musisz ustalić co zasłania ten nadajnik EDGE. Jeśli las wystarczy może podnieść wyżej antenę. Jaki tam jest teren? Może ta stacja ma nisko anteny i zasłania jakiś pagórek, las, budynek. Jeśli nie to może jesteś w dziurze tego zasięgu..W każdym razie przy wolnym torze antena może łączyć się spokojnie np. z kilkunastu km, a ty masz 6km..

Kończą mi się powoli pomysły, ale ja bym spróbował tak:
1) Podnieść jeszcze wyżej tą antenę
2)Wymusić w netmonitorze kanał z tego BTS-a EDGE (chyba 65) i zobaczyć jaką ma siłe i dlaczego zanika po drodze.
stan55
Stały użytkownik forum

zasięg EDGE we Wł.....

Bardzo szczere dzięki za podpowiedzi.Komin stolbudu ma 30 m.W moją strone zasłania las /jakieś 2 km/ .Ode mnie jest do lasu jakieś 800m.Powiedz UFO czy można wymusić netmonitorem ten kanał 65 jeśli w ogóle go nie ma - nawet na dalszych miejscach?Nie wiem też czy mogę koniec anteny /ten który podłączam do modemu/ poprzez przejściówke podłączyć do gniazda nokii i obracać anteną i śledzić wskazania netmonitora? Pozdrawiam ! Stan55
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez stan55, łącznie zmieniany 1 raz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

stan55 pisze:Nie wiem też czy mogę koniec anteny /ten który podłączam do modemu/ poprzez przejściówke podłączyć do gniazda nokii i obracać anteną i śledzić wskazania netmonitora?
Raczej tego nie próbuj, bo możesz uszkodzić telefon. Od tego jest konektor indukcyjny, chyba że masz tam wyjsćie na antenę w tej nokii.
Kanał można wymusić, nawet jak nie ma go widocznego, ale musisz wiedzieć, że taki kanał w okolicy istnieje. Najwyżej bedzie bardzo słaby sygnał, ale z 6km powinno go załączyć. Ja tak robiłem u mnie z kanałem na 1800 o bardzo słabym sygnale (~113 dBm) z 7km. W netmonitorze nie było nawet jego śladu :cwaniak:
To ci pomoże ustalić dlaczego ten sygnał się urywa, bo jest to troche dziwne. Generalnie radzę wymusić kolejne kanały i sprawdzić CID każdego- może jednak inny kanał dolatuje z tego z EDGE. Pomysł z podłączeniem anteny do tej noki też jest dobry, ale wykonanie gorsze..Wtedy byś wiedział co widzi antena. Jeśłi komin ma 30m to przy odpowiedniej wysokości ustawieni anteny musi się udać, cudów nie ma.
stan55
Stały użytkownik forum

zasięg EDGE we Wł..... c d

Witam pięknie. Zdobyłem antenę szczebelkową do telefonów komórkowych z konektorem indukcyjnym.Jutro myśle podłączyć pod nią moją nokię 5110 z netmonitorem,wystawic ją te 4,5 m nad dach domu i poszukać kanału 65 /ten z komina stolbud z EDGE/.Mam tylko pytanko - czy te anteny są różne dla różnych operatorów /moja była zakupiona do telefonu w Erze/.Pozdrawiam.Stan 55.
stan55
Stały użytkownik forum

zasięg EDGE we Wł .... c d

Witam wszystkich.Zamontowałem tą antenę szczebelkową tak jak pisałem -tylko nie jestem pewien czy prawidłowo /directory są równolegle do podłoża czyli - poziomo/.Nigdzie nie podają jak ma być i czy jest jakaś różnica w poprawie zasięgu?Po tej operacji nie widzę poprawy w stosunku do mojego biquada.Bardzo prosze o podpowiedż znawców tematu - bo dalej uparcie poszukuję EDGE.Pozdrawiam.Stan55
ODPOWIEDZ