D-Link DWR-116 + Huawei E3372 przedłużka USB

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
konrade
Początkujący użytkownik forum

D-Link DWR-116 + Huawei E3372 przedłużka USB

Post autor: konrade »

Witam serdecznie,

Robię dzisiaj testy internetu po zamontowaniu pakietu NC+ i staram się znaleźć optymalną pozycję modemu z powodu niezadowalającej prędkości internetu. Router został standardowo ustawiony na szafce pod TV ze względu na podłączenie tunera internetowego bezpośrednio kablem ethernet do routera (połączenie wifi było zbyt niestabilne w przypadku radia internetowego).

Zrobiłem kilkanaście testów prędkosci i wyniki wahają się znacznie, od 5MB/s do 53MB/s, z tym że większość pomiarów oscyluje w granicach 15-23MB/s.

Najlepsze wyniki, z reguły przekraczające 40Mb/s zanotowałem przy ustawieniu routera na sofie koło okna (kawałek dalej, w rogu pokoju, na ziemi również obok okna, wyniki były już o jakies 15mb/s niższe), natomiast na szafce pod TV gdzie router miał stać docelowo, wyniki oscylują w granicach 20-25mb/s max w zależności od ustawienia routera.

Moje pytanie jest następujące: ponieważ Huawei jest zamontowany w porcie USB na górze modemu, czy zastosowanie przedłużki USB powiedzmy 2-3 metrowej ma w tym przypadku sens, czy jeszcze pogorszy wydajność? Chodziłoby mi o wyprowadzenie samego modemu gdzieś w okolice okna, żeby złapać jak najlepszy sygnał przy równoczesnym pozostawieniu routera na swoim miejscu w obrębie sprzętów audio-video.

Z góry dzięki za wszelkie porady i odpowiedzi
Konrad
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: D-Link DWR-116 + Huawei E3372 przedłużka USB

Post autor: krystianb »

Kup dłuższy kabel ethernet :cwaniak: zadziała lepiej. 99% przedłużaczy usb ma tak marnej jakości żyły zasilające, że dla modemu zostanie zbyt mało napięcia.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ