przejściówka pcmcia/pci i szalejący PC :)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asiek120
Specjalista bezprzewodowy-junior

przejściówka pcmcia/pci i szalejący PC :)

Post autor: asiek120 »

Kupiłem przejściówkę pcmcia/pci na chipie RICOH. Karta wydaje się być sprawna, bo po umieszczeniu jej w slocie i odpaleniu PC sama się zainstalowała ale...
... jak chcę wyłączyć kompa to on zamyka system bla bla bla i odpala się na nowo jak przy opcji "uruchom ponownie".
Po przełożeniu jej do innego slotu jest to samo. Wcześniej na tym slocie, miałem modem i wszystko było ok.
Nie mam jak sprawdzić, czy przejściówka widzi kartę pcmcia, ponieważ jeszcze takowej nie posiada (szykuje się do podpsiania umowy i wzięcia karty)

Sprzedawca doradził mi, abym przeinstalował system.

P.S.
Podczas odpalania systemu, jak wcisnę (i przytrzymam) przycisk POWER na obudowie, to komp powinien się wyłączyć (tak zawsze było), jednak z zamontowaną kartą komputer się odpala na nowo jak podczas wciśnięcia "reset"
Mona
Początkujący użytkownik forum

Re: przejściówka pcmcia/pci i szalejący PC :)

Post autor: Mona »

a jak taka przejściówka wyglada?
Monika
Awatar użytkownika
asiek120

Mona pisze:a jak taka przejściówka wyglada?
zerknij na allegro
Mona

bo widzisz ja mam taki problem za <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> wejscia na karte pcmcia
tylko na ekspresscard
i zastanawialam sie nad jakąś przejściówką
tylko <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy cos takiego istnieje
ja sie na tym kompletnie nieznam
Monika
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Tylko expres card jest mniejsze niż PCMCIA dlatego wątpię w to aby była taka przejściówka, natomiast istnieją adaptery PCMCIA pod USB ale do laptopa to nie pasuje tak czy inaczej Mona jesteś w kropce jak możesz wymień laptopa.
Elektroniczna rewolucja
Mona

no niezabardzo bo doppiero go kupilam
i to na firme
wiec niebede tak co m-c kupowac laptopa
Monika
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Ale jest jakiś czas na oddanie sprzętu bez podawania przyczyny i to chyba jest 2 tygodnie, takie prawo przysługuje nawet przy podpisywaniu umowy na czas określony.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
asiek120

Szanowni forumowicze nie uciekajmy od tematu ;)

Mona: ja mam przejściówkę do komputera stacjonarnego
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

To może jednak pomoże przeinstalowanie windowsa trzeba wszystkiego spróbować.
Elektroniczna rewolucja
Siedze

Post autor: Siedze »

Witam
muszę cię zmartwić również miałem dokładnie taki sam problem co ty instalowalem ponownie winde (nic nie pomogło) w innych kompach działo sie dokładnie tak samo. Wina leżała po stronie przejściówki
Awatar użytkownika
asiek120

no i lipa. Nowy Windowz stoi a problem jak był tak jest nadal.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Ciekawe czy wszystkie te adaptery PCMCIA na tym układzie mają tą wadę, bo jak by się okazało że tylko niektóre są wadliwe to warto spróbować ją wymienić na pozbawioną tej wady.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
asiek120

Czary mary i już działa :) Wystarczyło w BIOSie pogrzebać pozmieniać i zapisać ustawienia.
mohicanin

Post autor: mohicanin »

asiek120 pisze:Czary mary i już działa :) Wystarczyło w BIOSie pogrzebać pozmieniać i zapisać ustawienia.
Hej, mógłbyś powiedzieć co przestawiłeś? Straciłem przez ten kontroler 4 dni :| Zamówiłem kuzynce poleasingowego DELL'a, wszystko cacy, cały dzień konfiguracji, instalowania update itp, przyjeżdza po kompa, odpalam "neta" (o ile ~50kbps w iPlus w centrum Łodzi można nazwać netem :szok: ) i w momencie wysyłania PIN restrat kompa. Za każdym razem...
Zmontowałem składaka (Duron+płyta GB na intel845g) - świeża instalka systemu, pierwsze co sprawdzam modem - łączy się z netem UFFFF cały dzień instalowania softu i update w związku z czym masa restartów, na koniec wyłączam kompa a ten się... restartuje i do tego nie wstaje tylko piszczy speaker i tak w koło restart za restartem. Złożyłem kolejnego składaka (Celeron 1.7ghz+MSI też na intel845), świeży system i... , dokładnie to samo. Skoczyłem do sklepu po nowy kontroler, okazało się że też mieli tylko na RICOH ale nowszy model. Niestety sytuacja taka sama jak poprzednio... Modem to SE GC79, oba kontrolery na RICOH'u.

[ Dodano: 2007-11-07, 10:37 ]
Ok, podaje rozwiązanie bo widać "kolega" asiek120 jak miał problem to wlazł na forum plisować o rozwiązanie, ale jak to rozwiązanie znalazł to już mu do głowy nie przyszło żeby się nim z forumowiczami podzielić....

W przyp. AMI biosu jest to menu POWER MANAGEMENT FEATURES. Ustawienia które zadziałały u mnie (wszystko przestawiłem "hurtem" na takie jak podaje, być może nie wszystkie zmiany były potrzebne ale działa i nie mam zamiaru tego już ruszać :D)

ACPI Standby State: Auto
Power Management/APM: Disabled
Restore on AC/Power loss: Power Off

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-18, 12:55 ]
Wycięcie wulgaryzmu.
Ostatnio zmieniony 2007-11-18, 12:53 przez mohicanin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Dawno, dawno temu ;) , gdy miałem przejściówkę na czas instalacji musiałem ją wyjmować z komputera, ponieważ działy się dziwne rzeczy podczas instalacji, a po instalacji system po prostu jej nie wykrywał. Sposób był taki że, instaluję system, potem wkładam przejściówkę, włączam komp i system informuje mnie, że znalazł i zainstalował nowe urządzenie. :cwaniak:

Kiedyś (dawno dawno temu :D ) PCI miało 5V a potem 3,3V (volt)
Latka lecą...
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pluskwa_skarzysko »

Ja mam taka przejściówkę.na RICOH i nie mam zdanych problemów.przejściówka działa.ale sprawdzałem tylko na kontrolerze USB na PCMCIA. ale ja mam płytę ASRock.a patrzyłem u kolegi (płyta ASUS) i błąd :D (pikanie głośnika systemowego).na każdym slocie PCI.ale ze koledze to nie potrzebne to nie szukaliśmy przyczyny.
na przyszłość: przed zakupem sie upewnijcie ze nie będzie problemów.i proponuje poszukaj sterowników producenta a nie korzystać z tych dostarczonych wraz z Windows.
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają ;)
ODPOWIEDZ