Potrzebuję Prolific USB-to-Serial Comm Port do Visty

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Potrzebuję Prolific USB-to-Serial Comm Port do Visty

Post autor: Sundance_kid »

Jak w temacie. Ktoś może ma to i może mi udostępnić? Ewentualnie jakiegoś linka? Próbowałam stera który działam na XP, wszystko ładnie, modem się zainstalował ale przy próbie połączenia jest brak komunikacji komp-telefon.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Potrzebuję Prolific USB-to-Serial Comm Port do Visty

Post autor: przewaks »

Obawiam się, że może być problem z odpowiednim sterownikiem patrząc na informacje zamieszczone na stronie producenta ( http://www.prolific.com.tw/eng/downloads.asp?ID=31 ). Dziwne swoją drogą, że Vista sama nie rozpoznała takiego urządzenia.

EDIT

Znalazłem właśnie swój kabel USB->COM i z ciekawości podłączyłem do Visty. System najpierw stwierdził, że nie wie co to za urządzenie ale była na szczęście dostępna opcja by automatycznie wyszukał sterowniki w Windows Update (jak na poniższym screenie).
Obrazek
Kliknąłem zaznaczoną opcję by wyszukał sterownik i... okazało się, że znalazł i zainstalował sterowniki. Menedżer urządzeń pokazuje, że nowo zainstalowane urządzenie to Prolific USB-to-Serial Comm Port (patrz screen).
Obrazek

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-18, 12:58 ]
Poprawiłem linka na klikalny.
Ostatnio zmieniony 2007-11-18, 12:54 przez przewaks, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Od razu mówię że się nie znam, ale jak wpisałem ten temat w google to pojawia się sporo takich tematów, coś piszą o zmianie portów COM4 na COM5.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Jarek no.1 pisze:Od razu mówię że się nie znam, ale jak wpisałem ten temat w google to pojawia się sporo takich tematów, coś piszą o zmianie portów COM4 na COM5.
Zmiana portów nie ma tu nic do rzeczy. Instalowane urządzenie traktowane jest przez system jako nowy port COM, którego numer jest kolejnym zainstalowanym portem w systemie.
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pluskwa_skarzysko »

Sundance_kid pisze:Jak w temacie. Ktoś może ma to i może mi udostępnić? Ewentualnie jakiegoś linka? Próbowałam stera który działam na XP, wszystko ładnie, modem się zainstalował ale przy próbie połączenia jest brak komunikacji komp-telefon.
tak jak przewaks napisał....sprobuj skorzystać z Windows Uptade
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

pluskwa_skarzysko pisze:tak jak przewaks napisał....sprobuj skorzystać z Windows Uptade
Tylko ja tego stera potrzebuje, żeby modem podłączyć :hyhy:
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko

tzn o ile dobrze rozumiem...to nie masz złącza COM w komputerze i za pomocą kabla USB go dołączasz? i później podłączasz ten kabel (wtyczkę COM) do czego?
a może sprobować u kogoś kto ma dostęp do internetu?
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają ;)
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

pluskwa_skarzysko pisze:a może sprobować u kogoś kto ma dostęp do internetu?
To nic nie da bo Vista (jak każdy inny system z resztą) przechowuje sterowniki w sobie tylko znanym miejscu i nie da się ich tak łatwo wyciągnąć :D

EDIT

Chyba udało mi się znaleźć rozwiązanie. Pogrzebałem trochę w plikach Windowsa i wydobyłem komplet plików niezbędnych do zainstalowania urządzenia. Wydobyte przeze mnie pliki pozwalają na zainstalowanie przejściówki na innym systemie, nie wiem jednak czy nie będzie występował problem podobny jak ze sterownikami z XP; trzeba byłoby to sprawdzić.
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko

jeżeli Windows coś pobiera z internetu i zapisuje "gdzieś u siebie" to można to łatwo wyszukać....problem jednak w tym czy to co ściąga da sie samo z siebie zainstalować jako sterownik...to może być jakieś informacje które Windows widzi jako sterownik..ale sam w sobie nie jest sterownikiem...namieszałem ;P ale chyba wiecie o co mi chodzi? :D
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Widzę Sundance_kid, że zadziałało :) Cieszę się w takim razie, że udało mi się pomóc.
ODPOWIEDZ