Witam wszystkich jestem tu po raz pierwszy, szukając informacji o posiadanym routerze Huawei B618 natrafiłem na ten temat, i chciałbym zasięgnąć informacji u speców w tej dziedzinie z jakich nadajników obecnie korzystam a także o szczegóły tej aplikacji co oznaczają poszczególne dane w zakładce sygnału , oczywiście chętnie podam informację które was interesują , testy itp. ( na miarę moich możliwości ) z aplikacji LTEWatch. w załączeniu przesyłam screeny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
no proszę, jednak ltewatch działa i z tym modelem. Sprawdź jeszcze wymuszanie pasm przyciskiem +
Opis parametrów znajdziesz choćby tutaj http://tplink-forum.pl/index.php?/topic ... 5%82u-lte/
Dzięki za link, wymuszenie też działa ( wymusiłem 2100,1800,lte-advanced, reszta nie loguje się ) - właśnie testuje - ok. 1 godziny go, on ma cat 11 z tego co pisze na pudełku i na zagranicznych stronach , ale to raczej nie osiągalna prędkość na teraźniejsze warunki.., ja teraz najwięcej mam ponad 40Mbps.
Wreszcie jakaś informacja i konkrety. Jaka lokalizacja? Połączenie na LTEWatchH z LTE1800 Play. Jak wygladają parametry sygnału i prędkości przy LTE-A z agregacją LTE1800+LTE2100?
Lokalizacja, okolice Obrowa-k/Torunia , czyli ściągam z nadajnika w Kawęczynie ale blisko są też jeszcze dwa, ( jak odszyfrować z Global Cell-ID ? ), połączenie z 1800 wydaje się być najszybsze porównując do 2100, czy 800 , czyli przy ustawieniu LTE-A agreguje dwie częstotliwości ?, od najwyższej bo w sumie odbieram 2100, 1800, 800
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jeżeli faktycznie ma kategorię 11 LTE (możesz cyknąć fotkę tego napisu na pudełku?) to może agregować wszystkie 3 łącza. Pytanie tylko jak z obsługą tego po stronie play. Co do identyfikacji nadajnika play po numerach, to nie jest to takie proste i trzeba czekać na osobę, która to potrafi - @Pawrzes
Tu znalazłem opis http://www.globalcertificationforum.org ... w=terminal , fotkę ew, jutro. ale wygląda na to że jednak tak, bo jak mierzę prędkość na poszczególnych częst. czyli 2100, 1800 , i 800 to prędkości oscylują 17, 12, 16 Mbps a jak na LTE-A to prędkość ok. 47 Mbps.
mnie interesują screny z ustawień WIFI. LAN chodzi mi najbardziej o to czy da się ustawić stałe IP Routera wyłączając DHCP.
Bo mam w domu 2 ap-linki które chce podłączyć do B618 kablem. I to wygląda tak że w urządzeniu głównym ustawiam IP, BRAME I dhcp wyłączam. Na AP-Linkach ustawiam IP i bramę z tej samej podsieci, wyłanczam DHCP. I później już wszystko działa.
Bo chyba nie mogę tak po prostu sobie wpiąć AP-Linków na standardowych ustawienich tego B618 ?No chyba że wykorzystam tylko to jego IP 192.168.8.1 jako główne... a moje urządzenia zaprogramuje jako 192.168.8.2, 192.168.8.3, wyłączę DHCP, ale jaka brama ? 192.168.8.1 ?
Będzie to działać jak należy ? Wtedy nie potrzebował bym zabawy w zmianę oprogramowania jak w przypadku e5185 który po zmianie posiada te wszystkie funkcję
ipawq pisze:mnie interesują screny z ustawień WIFI. LAN chodzi mi najbardziej o to czy da się ustawić stałe IP Routera wyłączając DHCP.
Bo mam w domu 2 ap-linki które chce podłączyć do B618 kablem. I to wygląda tak że w urządzeniu głównym ustawiam IP, BRAME I dhcp wyłączam. Na AP-Linkach ustawiam IP i bramę z tej samej podsieci, wyłanczam DHCP. I później już wszystko działa.
Bo chyba nie mogę tak po prostu sobie wpiąć AP-Linków na standardowych ustawienich tego B618 ?No chyba że wykorzystam tylko to jego IP 192.168.8.1 jako główne... a moje urządzenia zaprogramuje jako 192.168.8.2, 192.168.8.3, wyłączę DHCP, ale jaka brama ? 192.168.8.1 ?
Będzie to działać jak należy ? Wtedy nie potrzebował bym zabawy w zmianę oprogramowania jak w przypadku e5185 który po zmianie posiada te wszystkie funkcję
Główny router może mieć włączone dhcp, bo to on jest bramą - zarządza siecią lokalną i przepuszcza ruch do neta. Na pozostałych APekach dajesz dhcp wyłączone. Czyli tak, jak piszesz pod koniec.
zurek pisze:Na stronie Play widzę że z tyłu ma wyjścia oznaczone jako "main" i "div" tylko jakie?
Zapewne takie, jak w pozostałych routerach niestacjonarnych huawei, czyli crc9.
dmgary pisze:Cat. 11 Ciekawe czy 2100 MHz + inne częstotliwości , zagada .
Też zauwałem że 11 Router sprzedawany w Play więc, myślę że Play o tym pomyślało przy doborze sprzętu do umów i jestem prawie pewny że agreguje 2100 Teraz tylko pozostaje czekać aż uruchomia 2100 na 10Mhz wszędzie
Drugiego modemu, routera z LTE nie mam jedynie nokia lumia 735 lte i prędkość na niej dobija do 30 Mbit, jezeli chodzi o wybór poszczególnych pasm wprost ze strony router to nie ma możliwości jedynie wybór 3g,4g, itp. Ale na LTEwatch działa bez problemu wybór pasm, i oczywiście agreguje 3 pasma tu gdzie jestem 2100, 1800, 800.