Dostałem od rodziny spod 3miasta zadanie rozwiązania problemu z internetem (a raczej zakup, zmontowanie i skonfigurowanie wszystkiego). Sprawdziłem już że przewodowy odpada (dostępna tylko Neostrada o słabej jakości i wysokiej cenie), zostaje mobilny. Z tego co udało mi się odnaleźć, powinienem być w zasięgu sieci LTE-A od Orange, ponieważ rodzinka mieszka w miejscu najbardziej wysuniętej na północ niebieskiej kropki. O ile z siecią LAN w domu jestem sobie w stanie poradzić i dobrać optymalne rozwiązanie, to wybór modemu mnie trochę przerasta. Zależy mi na czymś stacjonarnym, pudełku które położę na strychu, podepnę antenę kierunkową zamontowaną na dachu i dalej kablem LAN Cat6 przerzucę mój szybki internet do routera Wifi dwa piętra niżej. Większość modemów które znajduję ma wyjście USB, wbudowaną baterię i Wifi i zasadniczo jest przenośnymi hotspotami, a nie urządzeniem którego szukam. Możliwości instalacyjne są, chcemy rozwiązania raz na długi czas.
Prośba o pomoc w doborze takiego modemu

Swoją drogą, nie udało mi się znaleźć czy BTSearch pokazuje które nadajniki obsługują LTE-A, bo w zasięgu tej niebieskiej kropki są dwa