Obecnie korzystam z panelowej anteny UMTS od Cybertecha, na której szczęśliwym trafem uzyskuję sygnał LTE, w odległości około 10 km od nadajnika wygląda to mniej więcej tak:

Jakoś to działa, właściwie to nawet całkiem w porządku, gdyż zazwyczaj do około 35 Mb/s, co dla mnie jest właściwie wystarczające, ale kusi sprawdzenie czy da się lepiej, raczej powinno, bo obecny zasięg jest kiepski, ponadto o ile mi wiadomo, to BTS, z którego korzystam nie jest zbyt obciążony.
Myślę o wymianie anteny. Początkowo miała to być panelowa antena dualna LTE/4G 15dBi MIMO, ale coraz częściej zastanawiam się nad zawieszeniem gdzieś dość wysoko anteny offsetowej. Jak mniemam potrzebuję do tego zestawu składającego się z samej anteny, promiennika do niej, oraz przewodów. Jaka antena? Pewnie im większa, tym lepsza, ale czy dajmy na to taka 90tka będzie wystarczająca? Czy ten konkretny promiennik będzie w porządku? https://yagi.pl/promiennik-do-paraboli- ... hspa-hsdpa
No i kwestia ustawienia tego wszystkiego. Podobno jest to dość wymagające, ale raczej przy odrobinie wysiłku da się to ogarnąć..