Antena LTE na trudną sytuację podmiejską

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
GRZESlEK
Początkujący użytkownik forum

Antena LTE na trudną sytuację podmiejską

Post autor: GRZESlEK »

Witam
Od 2 lat regularnie biegam z modemem z jednego pokoju do drugiego w poszukiwaniu sygnału LTE z PLUSa i przyszedł wreszcie czas żeby poprosić Was o pomoc w doborze dodatkowego sprzętu.
Mieszkam w miejscowości Bielicha w woj. Mazowieckim. Najbliższy BTS z AERO2 mam 1600 m, kolejny PLUS GSM 1800 w odległości 2,2km. maksymalnie 2 kreski w LTE a transfer jest i tak gorszy niż przy ustawionym ręcznie UMTS.
Teren raczej płaski bez lasów z gęstą zabudową jednorodzinną. Mój dom od strony nadajników otaczają pojedyncze budynki wyższe od mojego.
Jaką wybrać antenę?
Na który z nadajników ją kierować
Najwyższy punkt domu to wysokość 7,3m i tam zamontuję antenę.
Z góry dziękuję za pomoc w doborze ustawień i sprzętu.
Poniżej przesyłam kilka pomiarów
http://www.speedtest.net/my-result/5984070155 1 kreska w domu w ustawieniach modemu ręcznie wymuszone LTE
http://www.speedtest.net/my-result/5984086081 2 kreski w domu
http://www.speedtest.net/my-result/5988318302 2-3 kreski modem położony na oknie dachowym na zewnątrz.
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Antena LTE na trudną sytuację podmiejską

Post autor: ml13 »

Obawiam się, że antena mało pomoże. BTS masakrycznie obciążony (upload jest kilkakrotnie wyższy niż download). Normalna sytuacja w plusie. Na Twoim miejscu już rozglądałbym się za nowym internetem.
Obrazek
GRZESlEK

to rozwiązanie akurat odpada bo wiąże mnie cały smart dom na najbliższe dwa lata.
Awatar użytkownika
dmgary
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: dmgary »

No to niestety, niewiele da się zrobić :(

Plus skupił się za sprzedaży pralek, lodówek, prądu i kont bankowych - a to ogranicza inwestycje w uruchamianie nowych stacji bazowych.
Można spróbować nabyć tanią kartę do neta i nią się ratować .
Xperia Z5, E5186s-22a+ATK10 Play, Aero2. Światłowód od Multimedia
GRZESlEK

Dzięki za pomoc- czyli szkoda pieniędzy na próby łapania sygnału z mniej obciążonej a położonej dalej stacji bazowej?
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

jeśli jest w innym kierunku, to można próbować.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Czym kierują się ludzie przedłużając umowę z Plusem , który działa gorzej niz 3G z UMTS900? Niepojęte, oglądanie reklam w TV Polsat jak widać szkodzi. SmartDom potrafi skutecznie przesłonić myślenie. Nowoczesna forma niewolnictwa, jeszcze tylko tak jak pisze kolega, usługa bankowa , elektryczność i ten szajs AGD od Solorza i radość będzie pełna ale dla niego. Od dawna wiadomo że w okolicach Radomia LTE z Plusa to tragedia. I raczej bez szans na poprawę. W tym rejonie nie powstała i nie powstanie sieć LTE800Sferii. Nie wiadomo ile pozwoleń na LTE1800Aero2 w Radomiu działa. Autor nie raczył podać jakim sprzętem dysponuje, jakie ma parametry sygnału wewnątrz domu i , czy faktycznie łączy się z BTS-em LTE1800Aero2 , Radom, Przytycka czy z innym. Nie wiemy jak obciążone są BTS-y LTE1800 AEro2 w tej okolicy , o ile działają i czy są na różnych kierunkach? W zamian liczy ze cudowna antena rozwiąże problemy z operatorem, który przespał modernizację sieci. Zamiast już dawno szukać ratunku, zrobić profesjonalne testy liczył że dwuletnie bieganie po domu z modemem pomoże. A wystarczyło złożyć wypowiedzenie, pożegnać Plusa i cieszyć się normalnym internetem od innego operatora. Przedłużenie umowy z Plusem , przy takich prędkościach, nawet w SD to samobójstwo. Tu nie ma co inwestować w Plusa tylko sprawdzić LTE w Play i jak test będzie OK korzystać z DIL na karcie RBM na Kartę 5 z RWK. Takich klientów Plusa ratujących się DIL są tysiące. BTS Play z kompletem pozwoleń przy Przytyckiej 2. Piszę to jako klient CP TVsat a nawet Plusa ze SmartDom i ofertą internetową, wziąłem tylko ze względu na E5186 za 3 zł, abonament 100GB za 30 zł więc internet praktycznie za darmo a kasa za abonament to raty za sprzęt. LTE z Plusa, działający lepiej niż u kolegi dla mnie to u mnie ostatni zapas, po Play i Orange. Odkąd zmieniły się oferty w Plusie nie można go traktować jako źródło taniego sprzętu a do czego w SD nadawał się idealnie.
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: ml13 »

BTS AERO2 z LTE1800 są ustawione w linii, bez szans na wymuszenie połączenia z konkretnym. Na Przytyckiej tam gdzie jest BTS z LTE plusa, jest również nadajnik Play. Warto by było zaopatrzyć się w karte z RBM i sprawdzić jak to działa. Odpalone są wszystkie częstotliwości, może być całkiem dobrze. Jeśli masz dodatkowo E5186 to nie przegrałeś życia umową w plusie całkowicie (jeśli odu 100/200 to możesz już szykować sznurek), gdyż agregacja pomoże osiągnąć lepsze rezultaty. Mówisz o modemie, brałeś usługę z modemem wartym kilkadziesiąt zł zamiast routera czy po prostu został Ci z innej umowy/kupiłeś?
Obrazek
GRZESlEK

Modem którego używam to E3372 wpiętego w router DWR-116
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli to E3372s-153HiLink z Plusa to powinien działać z http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/c ... ltewatch_h modem bezpośrednio do komputera , logujesz się na niego w tym programie i pokazujesz screena z parametrami sygnału i CID BTS-a, z którego korzystasz w Plusie. Warto zrobić wycieczkę w pobliże innych pozwoleń na LTE1800Aero2, Kielecka 116, Kolejowa 24 a nawet Orkana 1 i sprawdzić czy te BTS-y działają i jak są obciążone. Do testów np. laptop z tym E3372 lub telefon LTE z kartą Plusa z aplikacją Network cell Info. sprawdzasz parametry sygnału, CID i prędkości. To jedyna szansa na szybsze LTE w Plusie. Jeśli okaże się że działają i dają lepsze prędkości to anteną kierunkową Dual LTE1800 można spróbować wymusić połączenie z nimi. Przedłużyłeś umowę z tym kiepskim zestawem DWR-116 + E3372?
GRZESlEK

Tak przedłużyłem umowę bez sprzętu żeby nie generować już dodatkowych kosztów za urządzenie
Jutro sprawdzę te nadajniki i wkleje wynik
matek451
Guru bezprzewodowy

Jak chciałeś tanio to trzeba było zrezygnować z Plusa i korzystać z usługi Darmowy Internet LTE bez limitu na karcie RBM na Kartę 5 z Rokiem ważności Konta. Bez umowy i za 5 zł/m-c. BTS Play pod nosem na wieży Emitela.. Sprzęt miałeś z Plusa, słaby ale z LTE działa.
GRZESlEK

Witam. Byłem w okolicach nadajników które wskazał matek451 zrzuty z LTEWatch załączam poniżej

Przed domem- ok 1500-2000 m od nadajnika na Przytyckiej
http://www.speedtest.net/my-result/5991409600
Obrazek

Przytycka ok 1000m od nadajnika
http://www.speedtest.net/my-result/5991438928
Obrazek

Kielecka
http://www.speedtest.net/my-result/5991438928
Obrazek

Orkana
http://www.speedtest.net/my-result/5991479201
Obrazek

Przejeżdżając z Kieleckiej na Orkana na ul Czarnieckiego udało mi się osiągnąć prędkość pobierania 67 Mb/s a wysyłania 37 Mb/s to jest ok 3 km od mojego miejsca zamieszkania ale po drodze jest ten zapchany nadajnij na Przytyckiej
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

BTS LTE1800Aero2 przy Kolejowej 24. Masz na niego widoczność z domu?
GRZESlEK

Od tej kolejowej dzielą mnie dwa osiedla a na nich wieżowce.
ODPOWIEDZ