Naczytałem się wiele dobrego o Huawei B315. Jako, że planuję w najbliższym czasie przeprowadzkę to i pora na zmianę sprzętu .
Znalazłem na pewnym bardzo znanym portalu aukcyjnym owy model za kwotę 219 złotych - darmowa wysyłka, 12 miesięcy "gwarancji". Na zdjęciu widać, że to routery z dystrybucji T-Mobile. Czy w tej kwocie nie będzie to jakaś "pocięta" wersja w oprogramowanie czy też częstotliwości?
Zapomnij to co się na czytałeś o tym routerze To jest szrot nic nie warty...
Teraz to minimum Huawei E5186... No i nic nie bierz z T-<font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font>, wszystkie ich routery mają okrojone softy i czasami okrojone są sprzętowo...
Opinia poparta własnym doświadczeniami? Bo jakoś nie widzę, żeby użytkownicy mocno narzekali na ten model.
Niebrandowany soft w razie czego też mogę wrzucić więc nie widzę problemu jeśli byłby to T-Mobile`owski wypust.
Wszystko zależy od wymagań użytkownika. Faktem jest, że te modele pracują stabilnie, ale z racji wieku mają swoje wady, np.:
- model b593u-12 ma tylko lte kat. 3 do 100Mb/s., model s-12 i s-22 ma lte kat. 4 do 150 Mb/s (w praktyce góra 112)
- porty lan to tylko fast ethernet, czyli do 100Mb/s,
- słabe wifi - kiepski zasięg i transfery (w teorii radio do 150 Mb/s, w praktyce zapina się na 1/3, zależy od ilości sieci w eterze)
- brak współpracy z programami typu ltewatch, a tym samym brak podglądu parametrów sieci i wymuszania pasm w LTE - jedyna możliwość, to obejście zabezpieczeń i ręczne ustawianie przez komendy AT po telnecie (jest o tym temat w dziale modemów).
Chyab lepiej dołożyć te kilkadziesiąt złotych do b315.