Sytuacja wygląda następująco: Po stronie abonenta mamy modem e3272 oraz dojdzie jakiś router, którego jeszcze nie wytypowałem. Lokalizacja jest jakieś 4km od miasta Łowicz i objechałem wieś z każdej strony ze swoim urządzeniem(tablet+android+sim Plusa LTE) i programik netmonitor wyświetlił w logach w sumie 3 stacje, o oznaczeniach 31040, 31265, 30880. Z tego co sprawdziłem na btsearch.pl to są to nadajniki w Łowiczu, odpowiednio: Sochaczewska 10 - 3,5km, Seminaryjna 6A - 4,5km, Kolejowa 16 - 6km) wszystkie są w podobnym kierunku. Zrobiłem testy w godzinach 20.30-21.30 i jedyny akceptowalny wynik, jaki osiągnąłem to ten z najbliższego nadajnika D:7Mbps;U:22Mbps, bo pozostałe dwa legitymowały się downloadem sporo niższym. Niestety ten najbliższy nadajnik jest w linii zabudowań, więc pewnie trzeba będzie powiesić antenę na dachu. W każdym razie, aby wyeliminować wpływ sygnału, podjechałem w okolice ul. Sochaczewskiej no i otrzymałem wynik D:20/U:27. Liczę, że ten wynik można uznać jako max w tym momencie, ale przy tych odległościach realny do osiągnięcia przy zapewnieniu widoczności antenie. Czy nie jestem aby w błędzie? Wg. btsearch.pl LTE na tej stacji jest na paśmie 1800MHz od Aero2, czyli powinienem teoretycznie szukać anteny pod 1800MHz? Czy taka antena będzie właściwa?
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
Zastanawiam się też nad innymi kwestiami. Np. nastawiam się na LTE i na konkretny nadajnik, a co jeśli w danej chwili coś zawiedzie i będzie trzeba skorzystać z 3G, które chyba jest na 2100MHz? Czy ta antena nie będzie "przeszkadzać" modemowi i czy nie będzie trzeba jej odpinać np.? Albo czy może być taka sytuacja, że nastąpi jakaś zmiana nadajnika, przeniesienie w inną lokalizację, itp. Mam na myśli to, że Plus nie gwarantuje łączności z danym BTS/EnodeB, tylko co najwyżej teoretycznie "zapewnia" pokrycie terenu technologią, a w jaki sposób od strony technicznej to już nie klienta sprawa - w końcu modem obsługuje chyba wszystkie częstotliwości. Niby teoretycznie dwa pozostałe nadajniki powinny wchodzić w grę, ale wychodzi na to, że są mocniej obłożone i nie zapewniają jakości usługi. A może w ogóle źle kombinuję od samego początku i nie przewidziałem jakiejś oczywistej sprawy?
Pozdrawiam, flojd