Hermogenes pisze:Jeśli są na białej liście to mają dostęp gdy jest ona zaznaczona .Gdy biała jest zaznaczona ale lista jest pusta to dostęp zabroniony dla wszystkich.Powinieneś wpisać na czarną i ją zaznaczyć wtedy wszyscy inni mają dostęp a zaznaczone nie .Ja to tak zrozumiałem z opisu .poz. Hermogenes
Jak ciebie dobrze rozumiem, to powinienem przenieść te adresy MAC które nie mają mieć dostępu na Blacklist.
To by się zgadzało, ale one wtedy nie mają za równo dostępu do internetu jak i do sieci LAN, a mi zależy na tym aby nie miały dostępu do Internetu, a miały dostęp do sieci LAN.
Hermogenes pisze:Gdy biała jest zaznaczona ale lista jest pusta to dostęp zabroniony dla wszystkich.
No niestety nie jest tak jak napisałeś, gdy Whitelist jest pusta i zaznaczona dalej dostęp mają wszyscy nie jest on zabroniony.
Napiszę jak to wygląda w praktyce.
1. Dodaje adres MAC do Whitelist, zaznaczone Whitelist, Blacklist (puste)
Komputer ma dostęp do internetu, routera, i sieci lan.
A także inne komputery nie dodane mają dostęp do internetu, routera, i sieci lan. (A powinno według mnie być tak, że dostęp mają tylko te dodane komputery, bo inaczej to nie jest logiczne)
2. Dodaje adres MAC do Blacklist, zaznaczone Whitelist, Whitelist (puste)
2a. Dodaje adres MAC do Blacklist, zaznaczone Blacklist, Whitelist (puste)
Komputer którego adres MAC jest wpisany: nie ma dostępu do internetu, routera, i sieci lan.
Inne komputery mają dostęp do internetu, routera, i sieci lan.
Domyślnie zaznaczenie jest na Whitelist, i jeżeli oba pola są puste to zaznaczenie zawsze jest na Whitelist.
Dopiero w momencie kiedy coś dodamy na Blacklist wtedy możemy zrobić, że jest cały czas zaznaczone, jeżeli później dodamy adresy do Whitelist to Whitelist znów jest domyślnie zaznaczone.
Dodatkowo zamieszczę filmik który ukazuje taki sam problem, potwierdzając to samo co wcześniej wspominałem, że komputery wpisane na Whitelist powinny mieć dostęp, a nie wszystkie.
https://www.youtube.com/watch?v=Tx3-Mwx0H8M