Tomek_1 pisze: I jeszcze jedno pytanie - czy B315 i E5186 mają radia WiFi o podobnym zasięgu ?
Nie... E5186 ma dużo lepszy zasięg...
Moderator: Moderatorzy
Tomek_1 pisze: I jeszcze jedno pytanie - czy B315 i E5186 mają radia WiFi o podobnym zasięgu ?
Dziękuję za twój wpis, tylko co to dla mnie kolego oznacza w kwestii wyboru routera ? Czy E5186 (na który się wstępnie zdecydowałem po waszych podpowiedziach), to dobry wybór biorąc pod uwagę założenia, które zawarłem w moich postach, czyli dobre radio i bezproblemowość oraz stabilne połączenie LTE i WiFi ?dzejk pisze:...lte 2100, co ciekawe z już szerszym kanałem, sygnał słaby, ale obiecujący...
A co operatora interesuje kto reklamuje urzadzenie? POdstawa reklamacji jest dowod zakupu (aczkolwiek i to da rade obejsc powolujac sie na odpowiednie ustawy) i ew. karta gwarancyjna.Tomek_1 pisze: problemów z ewentualną gwarancją, bo wyczytałem, że są problemy z uznaniem gwarancji jeśli sprzęt kupiło się na rynku wtórnym.
matek451 pisze:Żaden router pracujący z dopuszczalna prawem mocą 100mW nie pokryje skutecznym zasięgiem WIFi takiego domu.
Note 4 bez roota.radius pisze:@Tomek_1 jaki to Samsung?
Jeszcze się nie spotkałem żeby CellID pokazywał....
No mogę, ale według mnie ten router to zabawka. Ma mało opcji do konfiguracji, np. okrojone DDNS. Finalnie sprzęt ma udźwignąć czterech użytkowników domowych i sporo sprzętu podpiętego do sieci. Poza tym ten e5170 chyba nie obsługuje LTE+.dzejk pisze:a nie możesz wykorzystać tego, co już masz, czyli e5170 z anteną ?
W trybie AP podpięte do głównego switch'a czy jako repeatery WiFi (jeżeli repeatery to od razu to zmień).wojo2000 pisze:ale nie uruchomione wzmacniacze TP-LINK TL-WA855RE
Niby jakich cudownych prędkości po LTE A się spodziewasz?wojo2000 pisze:Poza tym ten e5170 chyba nie obsługuje LTE+
W tak rozbudowanej sieci będziesz przecież miał jakiś rejestrator do tych kamer (NAS'a) więc on spokojnie za klienta DDNS może robić i jeszcze wiele innych rzeczy.wojo2000 pisze:Ma mało opcji do konfiguracji, np. okrojone DDNS
Plan jest taki żeby były w trybie AP, są po kablu podpięte do głównego switch.wojteks pisze:W trybie AP podpięte do głównego switch'a czy jako repeatery WiFi (jeżeli repeatery to od razu to zmień).wojo2000 pisze:ale nie uruchomione wzmacniacze TP-LINK TL-WA855RE
Nie oczekuje cudów, ale zakładam że agregacja da mi więcej niż transfer jednym kanałem.wojteks pisze:Niby jakich cudownych prędkości po LTE A się spodziewasz?wojo2000 pisze:Poza tym ten e5170 chyba nie obsługuje LTE+
wojteks pisze:W tak rozbudowanej sieci będziesz przecież miał jakiś rejestrator do tych kamer (NAS'a) więc on spokojnie za klienta DDNS może robić i jeszcze wiele innych rzeczy.wojo2000 pisze:Ma mało opcji do konfiguracji, np. okrojone DDNS
Wtedy ten router tylko za modem będzie robił, pomijam już że w Play DDNS nie będzie Ci do niczego potrzebny bo nie da się wejść z zewnątrz do Twojej sieci (chyba że ostatnio coś się zmieniło).
atento pisze:matek451 pisze:Żaden router pracujący z dopuszczalna prawem mocą 100mW nie pokryje skutecznym zasięgiem WIFi takiego domu.![]()
To znaczy mój netgear 7000 ma turbo moc... pokrywa dom 120 metrów murowany bez dykty, nawet Jest zasięg wokoło domu.
W domu normalnie używam steam linka bez najmniejszych przycięć... Ciągnie przez 3 ściany i strop w najgorszym miejscu...
Router w samym rogu domu na parterze, telefon na piętrze trzy sciany i strop w przeciwnym rogu 54dBm jakość 45 prędkość linku faluje 52-59
Na B315 masz mozliwosc sprawdzenia jakosci lacza (bardzo przydatne przy podlaczaniu anteny zewn) - nie wiem jak na tym drugim. Poza tym B315 ma lepsze zlacze anteny zewn.debren pisze:Witam,
przeczytałem ten temat i parę innych, mam pytanie - który modem będzie lepszy do Play LTE,
1) Router 4G LTE Huawei E5180As-22 z Plusa (bez simlocka)
2) B315s-22 z Plusa (nie wiem jak simlock, czekam za info).
Dom 2 poziomowy, ok 9x11 licząc po ścianach, pokoje mieszkalne okabowane, więc WiFi na komórce od czasu do czasu.
Moja lokalizacja to Garby, ul. Strumykowa (https://www.google.pl/maps/@52.3771331,17.0697908,14z), do nadajnika ok 1,5 km.
Obecnie na telefonie (Xiaomi Redmi 3) na karcie w Play w zależności od pory dnia mam od 0,2 do 5-6 Mb, T-mobile było podobnie.
Który z w/w modemów będzie lepszy ? różnica w cenie to ok 40zł na korzyść E5180As
pozdrawiam
Debren