Problem z internetem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z internetem
Witam.
Mam problem z internetem a dokładniej z jego szybkością....
Cała historia zaczęła się wtedy kiedy moja Mama kupiła sobie nowego laptopa i gdzieś po dwóch dniach zauważyłem, że mój internet praktycznie w ogóle nie chodzi.. strony ładują się długo, YT jakoś 144p to max żeby cos oglądać a żeby puścić jakiś film to można zapomnieć.....
zauważyłem, że ten problem jest wtedy kiedy moja mama ma odpalonego laptopa w tym samym czasie co ja stacjonarkę a co najlepsze moja mama ma ten sam problem... kiedy jej laptop jest wyłączony to internet śmiga i tak na odwrót. posiadam modem huawei b593s-22 i mam nadzieje, że mi pomożecie bo nie mam pojęcia w czym tkwi problem a zwariować można..
Mam problem z internetem a dokładniej z jego szybkością....
Cała historia zaczęła się wtedy kiedy moja Mama kupiła sobie nowego laptopa i gdzieś po dwóch dniach zauważyłem, że mój internet praktycznie w ogóle nie chodzi.. strony ładują się długo, YT jakoś 144p to max żeby cos oglądać a żeby puścić jakiś film to można zapomnieć.....
zauważyłem, że ten problem jest wtedy kiedy moja mama ma odpalonego laptopa w tym samym czasie co ja stacjonarkę a co najlepsze moja mama ma ten sam problem... kiedy jej laptop jest wyłączony to internet śmiga i tak na odwrót. posiadam modem huawei b593s-22 i mam nadzieje, że mi pomożecie bo nie mam pojęcia w czym tkwi problem a zwariować można..
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z internetem
wirusy, aktualizacje w tle od windows 10 ?
zapuść dobry antywirus + coś od malware, np. adw cleaner.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
Aktualizacje wyłączone antywirus jest.. nie wiem co jest grane zaczęłą się wtedy gdy mama kupiła lapka.dzejk pisze:wirusy, aktualizacje w tle od windows 10 ?
-
I w dodatku ja mam stacjonarkę pod kablem więc jeszcze śmieszniej.
-
- Guru bezprzewodowy
podłącz laptop kablem, wyłącz mu wifi i zobacz, czy będzie poprawa.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Mieszkasz w mieście? Dużo sieci WiFi masz dostępnych po wyszukaniu? Możliwe że inne sieci zakłócają Twoją. Próbowałeś restartować router?

-
Tak mieszkam i tak restartowałem i to nie raz .. ale dziwne bo skoro mam stacjonarkę na kablu to nie powinno być żadnego problemu.ml13 pisze:Mieszkasz w mieście? Dużo sieci WiFi masz dostępnych po wyszukaniu? Możliwe że inne sieci zakłócają Twoją. Próbowałeś restartować router?
-
Zainstaluj WiFi analyzer na telefonie i sprawdź czy kanały nie nachodzą na siebie.

-
z tego co widzę to nachodzą.ml13 pisze:Zainstaluj WiFi analyzer na telefonie i sprawdź czy kanały nie nachodzą na siebie.
-
-
ml13 pisze:Bardzo? Daj screena.
-
http://imgur.com/ohsOFLWMaiami pisze:ml13 pisze:Bardzo? Daj screena.
http://imgur.com/IoJ3rsA
http://imgur.com/5z9yQ2d
-
Mimo że sygnał jest mocny w miejscu testów to kilka sieci nachodzi na siebie, bardzo zakłócając swoje działanie. Jeśli masz okazję to warto tak czy siak zainwestować w router 5Ghz, nawet jeśli nie jest to bezpośrednią przyczyną tego problemu. Wydaje mi się, że router mimo portu WAN, słabo radzi sobie z inną siecią niż tą z karty sim.

-
Zanim mama kupiła nowego laptopa miała starego i było wszystko dobrze jest jakieś inne rozwiązanie tego problemu ?ml13 pisze:Mimo że sygnał jest mocny w miejscu testów to kilka sieci nachodzi na siebie, bardzo zakłócając swoje działanie. Jeśli masz okazję to warto tak czy siak zainwestować w router 5Ghz, nawet jeśli nie jest to bezpośrednią przyczyną tego problemu. Wydaje mi się, że router mimo portu WAN, słabo radzi sobie z inną siecią niż tą z karty sim.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ograniczyć mamie prędkość odpowiednim oprogramowaniem w laptopie powiedzmy. Czy tak samo dzieje się jak ten laptop jest wyłączony?Maiami pisze:jest jakieś inne rozwiązanie tego problemu ?
Nie pomagam na PW!
-
Jak laptop jest wyłączony to w miare śmiga... ale nie chce jest zmniejszać prędkości bo jak ona bedzie miała włączonego lapka i ja kompa to juz wgl jej nic się nie załaduje... nie wiem co robić,wojteks pisze:Ograniczyć mamie prędkość odpowiednim oprogramowaniem w laptopie powiedzmy. Czy tak samo dzieje się jak ten laptop jest wyłączony?Maiami pisze:jest jakieś inne rozwiązanie tego problemu ?
- wojteks
- *** Administrator ***
No to czegoś nie rozumiem, włączenie laptopa powoduje zabranie Ci prędkości? Może po prostu masz tak tragiczne łącze że nie ma co dzielić na 2 komputery.
Daj wynik speedtestu jak laptop jest wyłączony (tylko Twój komputer po kablu) i drugi za chwilę jak laptop jest włączony i wynik speedtestu z laptopa.
Na próbę podłącz laptopa po kablu do routera.
Daj wynik speedtestu jak laptop jest wyłączony (tylko Twój komputer po kablu) i drugi za chwilę jak laptop jest włączony i wynik speedtestu z laptopa.
Na próbę podłącz laptopa po kablu do routera.
Nie pomagam na PW!