Planet wap-1950
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Planet wap-1950
Witam, mam problem ze sprawdzeniem kto ile sciąga z mojego łącza na którym mam kilka osób które korzystają grzecznościowo z tegoż łącza, Posiadam AP Planeta wap-1950 mam wpisane mac adresy tych komputerów. Ale czasami moje łącze jest bardzo obciążone i jak pytam pokoleji wszystkich kto sciąga jakieś filmy albo mp3 to mówią że to nie oni. Jednak ktoś ciągnie. Jeżeli można by wgrać jakiś program obsługujący AP planet wap-1950 i patrzeć kto z jakiego mac adresu ciągnie. Zgóry dziękuję za pomoc.
- wikara
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Planet wap-1950
Jakie masz łącze ,jakie oprogramowanie masz wgrane na serverek swój,!Ogranicz wszystkim prędkości do ilu wykorzystuje twoje łącze i niebędzie kto ile obciąża tylko każdy będzie miał swoją prędkość.
Jak używasz linuxa to sa specialne programy do ograniczania neta i sprawdzania poprzez mac i ip kto obciaża ci sieć np emulem....
tu masz programy:
http://www.wardriving.pl/software-programy.php
Jak u siebie masz wpisane MACi które się łączą z twoim AP to powinieneś widzieć kto ile ściąga,i z czego korzysta poprzez logi w apeku.
Na razie tyle...
Jak używasz linuxa to sa specialne programy do ograniczania neta i sprawdzania poprzez mac i ip kto obciaża ci sieć np emulem....
tu masz programy:
http://www.wardriving.pl/software-programy.php
Jak u siebie masz wpisane MACi które się łączą z twoim AP to powinieneś widzieć kto ile ściąga,i z czego korzysta poprzez logi w apeku.
Na razie tyle...
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Nie jestem pewien, czy martin, ma tam jakiś serwerek, czy tylko routerek/AP do podziału łącza?wikara1 pisze:Jakie masz łącze ,jakie oprogramowanie masz wgrane na serverek swój
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Osobiście proponowałbym zastosować ograniczenie uploadu/downloadu dla poszczególnych MAC adresów jak radził wikara1. Jest to najprostsze z możliwych rozwiązań, który może poprawić działanie łącza i wyeliminować podobne problemy. Przyznam, że ja osobiście nie spotkałem się z możliwością podglądania tego, co ciągną inni. Owszem, gdyby routerem był komputer, to co innego, ale w przypadku sprzętowych rozwiązań nie wiem czy jest to możliwe (zwłaszcza w tańszych rozwiązaniach).
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
W zakladce client status powinienes miec kto aktualnie siedzi a kto ile sciaga i jakimi portami ty tylko na serwerze zobaczysz.
-
- Początkujący użytkownik forum
Tak, mam Accec Pointa Planeta. Jest tam faktycznie ktory mac adress w tej chwili jest wpięty i mam ograniczone lacza. Ale niestety umowilismy sie ze nie ciągniemy badziewi z netu jednak ktoś ciągnie. Chciałbym wiedzieć z którego adresu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na samym AP tej klasy bardzo watpie, zeby byla taka mozliwosc w ogole. Jaki masz router? Czasem z logow routera mozna cos wyskrobac (np. logi NATa), ale to tez raczej urzadzenia z wyzszej polki.
Swoja droga jak masz zabezpieczonego APka? Moze w ogole ktos niepowolany ci sie podlaczyl?
Swoja droga jak masz zabezpieczonego APka? Moze w ogole ktos niepowolany ci sie podlaczyl?