Planet wap-1950

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
martin
Początkujący użytkownik forum

Planet wap-1950

Post autor: martin »

Witam, mam problem ze sprawdzeniem kto ile sciąga z mojego łącza na którym mam kilka osób które korzystają grzecznościowo z tegoż łącza, Posiadam AP Planeta wap-1950 mam wpisane mac adresy tych komputerów. Ale czasami moje łącze jest bardzo obciążone i jak pytam pokoleji wszystkich kto sciąga jakieś filmy albo mp3 to mówią że to nie oni. Jednak ktoś ciągnie. Jeżeli można by wgrać jakiś program obsługujący AP planet wap-1950 i patrzeć kto z jakiego mac adresu ciągnie. Zgóry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Planet wap-1950

Post autor: wikara »

Jakie masz łącze ,jakie oprogramowanie masz wgrane na serverek swój,!Ogranicz wszystkim prędkości do ilu wykorzystuje twoje łącze i niebędzie kto ile obciąża tylko każdy będzie miał swoją prędkość.
Jak używasz linuxa to sa specialne programy do ograniczania neta i sprawdzania poprzez mac i ip kto obciaża ci sieć np emulem....

tu masz programy:
http://www.wardriving.pl/software-programy.php

Jak u siebie masz wpisane MACi które się łączą z twoim AP to powinieneś widzieć kto ile ściąga,i z czego korzysta poprzez logi w apeku.
Na razie tyle...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

wikara1 pisze:Jakie masz łącze ,jakie oprogramowanie masz wgrane na serverek swój
Nie jestem pewien, czy martin, ma tam jakiś serwerek, czy tylko routerek/AP do podziału łącza?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Osobiście proponowałbym zastosować ograniczenie uploadu/downloadu dla poszczególnych MAC adresów jak radził wikara1. Jest to najprostsze z możliwych rozwiązań, który może poprawić działanie łącza i wyeliminować podobne problemy. Przyznam, że ja osobiście nie spotkałem się z możliwością podglądania tego, co ciągną inni. Owszem, gdyby routerem był komputer, to co innego, ale w przypadku sprzętowych rozwiązań nie wiem czy jest to możliwe (zwłaszcza w tańszych rozwiązaniach).
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

W zakladce client status powinienes miec kto aktualnie siedzi a kto ile sciaga i jakimi portami ty tylko na serwerze zobaczysz.
martin
Początkujący użytkownik forum

Post autor: martin »

Tak, mam Accec Pointa Planeta. Jest tam faktycznie ktory mac adress w tej chwili jest wpięty i mam ograniczone lacza. Ale niestety umowilismy sie ze nie ciągniemy badziewi z netu jednak ktoś ciągnie. Chciałbym wiedzieć z którego adresu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Na samym AP tej klasy bardzo watpie, zeby byla taka mozliwosc w ogole. Jaki masz router? Czasem z logow routera mozna cos wyskrobac (np. logi NATa), ale to tez raczej urzadzenia z wyzszej polki.
Swoja droga jak masz zabezpieczonego APka? Moze w ogole ktos niepowolany ci sie podlaczyl?
ODPOWIEDZ