UMTS, HSDPA w Słupsku

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
important2
Początkujący użytkownik forum

UMTS, HSDPA w Słupsku

Post autor: important2 »

Witam!!! Jestem użytkownikiem iPlus'a od marca 2007. Modem Option ICON. Informacja dla wszystkich "iPlusowców" z Słupska. Dzisiaj ruszył UMTS i HSDPA. Mieszkam na Sikorskiego. Na EDGE do tej pory miałem dobry zasięg w mieszkaniu (6 kresek na 7). Teraz spadł do jedenej. Ikonka w iPlus Manager ciągle przełącza się z niebieskiego na czerwone. Uzywam anteny dookólnej wewnętrznej. Moje pytanko - czy ktoś wie czy to tylko chwilowa sytuacja - albo tez połączyłem się z odległym ode mnie nadajnikiem. Ale podsumowując i tak jest lepiej niz na EDGE. Pozdrawiam i czekam na spostrzeżenia innych w Słupsku. important2
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Re: UMTS, HSDPA w Słupsku

Post autor: Engelbert »

Teraz to testy, wg informacji z zeszłego miesiąca, 3G w Słupsku ma być oficjalnie uruchomiony do końca roku, chociaż tego na chwilę obecną pewien nie jestem. Pierwsze uruchomione stacje (wg wykazu UKE) są przy ulicach: Owocowa 4-8; Dębowa 27; Banacha; JP2; Morcinka 22.

Kolejne będą powstawały z czasem. Nie mam pojęcia czy HSDPA będzie 7,2 czy 3,6 Mbit.

P.S. Witam kolegę z mojego rodzinnego miasta ;)
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

Re: UMTS, HSDPA w Słupsku

Post autor: tgapl »

Engelbert mnie uprzedził, ale jest fachmanem od iplusa, wiec wie co mowi. Moge tylko z wlasnego podworka potwierdzic, ze teraz Plus robi testy z 3G. W olsztynie, co zreszta przewidzial Engelbert, 3G dziala, ale jak to przy testach, czasem 3G przestaje funkcjonowac. Podejrzewam, ze sytuacja ta unormuje sie do konca roku, rowniez w Slupsku.
Nie jest to moje miasto rodzinne, ale w pewien sposob jestem zwiazany zawodowo ze Slupskiem, takze pozdrawiam rowniez :)
Dell Latitude D500, 1 GB RAM, XP Pro
ODPOWIEDZ