internet Radiowy problem :(

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zbycho87pl
Początkujący użytkownik forum

internet Radiowy problem :(

Post autor: zbycho87pl »

Na początku przedstawię swoją sytuacje a wiec mam antene teraz ponoć mocniejszą też kierunkową wcześniej miałem ta do "10 km" ;)
A moim problemem jest jak tą antenę ustawić mianowicie problem polega na tym że nie mogę ni jak sprawdzić zasięgu bo nie mam anteny podpinanej bezpośrednio do karty radiowej lecz mam accespointa z niego idzie na switcha i dopiero do mnie do kompa jak tą ustawić(istnieje jakiś program do sprawdzania zasięgu ? coś w stylu ustawiania anteny satelitarnej ;) a ps antena jest ustawiana w 2 płaszczyznach :/ ) ??
A i był bym zapomniał 2 pytanie czy łączenie ze sobą 2 kabli tzn. ta sama grubość i parametry nie powoduje utraty zasięgu (łączenie jest "profesjonalne" niby :P )wiem że na zwykłej siatkówce(TV) łączenie kabli powodowało utraty zasięgu.
Może i fotka antenki sie przyda ->
Obrazek
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: internet Radiowy problem :(

Post autor: morion »

łączenie kabli MA wpływ na poziom sygnału...
zasięg możesz sprawdzić podpinająć tą antene pod laptopa z wifi, albo pod kompa stacjonarnego z kartą wifi i wyjsciem na antene zewnetrzną... jesli nie masz takich mozliwości to poproś twojego ISP o takie sprawdzenie...
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Awatar użytkownika
zbycho87pl

:D czyli sie naczekam kurcze :evil: dzięki wielkie za odpowiedź :] (nawet jednak zgadłem z tym łączeniem kabli :P )

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-11-20, 22:51 ]
Poprawa wulgaryzmów :nienie:
Ostatnio zmieniony 2007-11-20, 22:51 przez zbycho87pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Łaczki powouja straty sygnału (ok 2db/złaczke) a takze długość kabla. Jaki masz ten AP bo w wiekszosci masz takie cus jak site survey i tam masz pokazana nazwe sieci i % sygnału. Tyle ze to taki pogladowy i nie za dokładny miernik, ale zawsze coś. Inne wyjscie to podłaczyc ta ant. do karty wifi w lapie lub PC i zmierzyc sygnał netstumblerem.
Awatar użytkownika
zbycho87pl

z AP są stałe problemy :/ niekiedy mam coś takiego jak nie możliwosć zalogowania sie na niektóre strony czy też na gg lub tlena po restarcie(odłączeniu od zasilania i ponownym włączeniu) wszystko działa :/ AP nosi byczą nazwe :P "Edimax" model IEE 802 11g "54Mbps spped"
EdiMAX chyba chodziło że maxymalnie zwalony :P .
Oglne pytanie jaki acces jest godny polecenia korzystają w sumie z niego 3 kompy podłączone przez switcha .
Awatar użytkownika
morion

edimax ogólnie sprawuje sie dobrze, nie wiem jaki masz model ale mój 7209APg działa już dłuższy czas bez problemów... moze masz problemy z zasilaniem, jakiś spadki napięcia, to może wpływać na stabilność sprzętu...
Awatar użytkownika
zbycho87pl

spadki napięcia mozliwe wiem jedno teraz sie wnerwiłem wziełem taśme izolacyjną i odizolowałem antene od uchwytu dzięki temu zmniejszyłem pinga w grze z 1000 do 40 :] modle sie tylko o to aby izolacja była trfała :P:P
Teraz pozostaje mi tylko dobrze ustawić antenkę ale to teraz kwestia tego kiedy admin ruszy worki ;p dzięki za podpowiedzi :]

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-11-20, 22:50 ]
Ostatnio zmieniony 2007-11-20, 22:50 przez zbycho87pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
morion

ping 40ms do czego, bo mam nadzieje że nie do bramy/serwera/AP ;)
mam kilkadziesiąt anten u klientów i żadnej nie izolowałem ani od uchwytu ani od masztu, bo kupuję tylko anteny od sprawdzonych producentów a <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie kupuję na allegro...
Awatar użytkownika
zbycho87pl

wiesz co Kolego jak ja bym wiedział skąd mój operator skombinował ta antenę to jeszcze dziś bym tam pojechał i nakopał mu do d....... (temu sprzedawcy) mam jedno pytanko czy mocniejsza antena w sensie taka ->Yagi Tornado Pro 16 dBi
też na 2,4Mhz będzie dawała lepszy efekt niż to coś co posiadam :/ mam tylko jeden zasadniczy problem skąd mam wiedzieć jakie mam łącze (to co podpinam do anteny) N/ż czy jakoś tak jak to odróżnić
Czytał tu na forum jeśli do sprzętu 2,4Mhz załączy się 5,0Mhz antenę to sie wszystko jeszcze bardziej powalone. Czy warto jest zainwestować w tą antenę czy też nie -> yagi-tornado-pro-16-dbi . Bo obecna doprowadza mnie do pasji :/ raz zapierdziela jak dziki(net) a raz muuuli dziś np. uzyskałem w teście na wp.pl 2mg/s :] a zaraz potem 234kb/s i troszkę mnie to dziwi czemu to tak skacze co jest tego powodem (antena jest baaardzo sztywno przymocowana)

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-11-20, 22:49 ]
Ostatnio zmieniony 2007-11-20, 22:49 przez zbycho87pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
morion

a jaka jest odległość od ciebie do AP twojego dostawcy ?
co do lektury to polecam np. www.dipol.com.pl tam jest sporo o łączności bezprzewodowej i maja katalog złaczek i anten... bo ta
yagi-tornado-pro-16-dbi
to też jakieś pogańskie ustrojstwo ;)
Awatar użytkownika
zbycho87pl

po prostej będę miał jakieś 1,5km ale mam dosc zagęszczoną sieć z tego co widzę mało tego że jest pare małych (kumpel kumplowi) to chyba otworzyła sie firma konkuręcyjna ;p hmm Patrz jest moje ustrojstwo ;p
http://www.dipol.com.pl/sklep/a72131.ph ... c3a31931b9
Awatar użytkownika
morion

znaczy że antena powinna być ok, moze na tym maszcie masz jeszcze jakieś inne anteny albo jakiś wzmacniacz do tv ktory robi przebicie :)
co do konkurencji to tak jak pisałem już wczesniej, grunt to brak interferencji różnych sygnałów w etrze, znaczy zależy co wyrabia konkurencja
michal_wifi

Post autor: michal_wifi »

fakt ze antena przypomina ta ze strony dipol-a nie znaczy ze to ten sam produkt bo takie anteny robi wielu "producentów" z allegro. niestety parametry takich anten w wiekszosci przypadkow odbiegaja od pierwowzoru. sam fakt ze na allegro taka antena jest sprzedawana jako antena o zysku 19dBi-20dBi
Awatar użytkownika
zbycho87pl

no fakt żeby chociaż miała jakieś oznaczenie wybite na sobie ale tam nic nie ma :(
Mój "administrator" mówi że nie kupował jej przez allegro . Zasięg mam już poprawiony antena ta sama wszynio jest oki oprócz jednego że gubi pakiety ;/ czym to moze być spowodowane ???
A i ps. czy czasem nie bywa tak że niekiedy słabsza antena moze być lepsza ?? bo wydaje mi się że słabsza mogła by nie wyłapywać innych sieci np. teraz ja widzę przez accesa 10 sieci :/ z czego 1 jest ta z której odbieram i która jest siecią mojego admina ma w sumie 3 ale ich nie widzę . Mój brat ma antenę Yagi z tego co wiem jest niby słabsza ale za to u niego wykrywa tylko 3 sieci jedną właściwą i nie ma żadnych kłopotów :szok:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Kolego @zbycho87pl w trzech twoich postach poprawiłem słowa wulgarne na takie które można używać na forum. Jeśli jeszcze raz zostanie poprawione jakieś słowo niecenzuralne w twoim poście przeze mnie lub innego moderatora dostaniesz ostrzeżenie. Problem problemem ale złość zachowaj dla siebie. Zapoznaj się dokładnie z regulaminem forum zwłaszcza z punktem 7 (c).
Awatar użytkownika
zbycho87pl

oki przepraszam moze i sie nie opanowałem ale prawdopodobnie zakropkowałem te wulgaryzmy no nie wiem sam ;p .
Mógł by mi ktoś polecić jakąś antenkę która dała by mi satysfakcje odbioru :rotfl: ??
Albo inaczej jak ja mam dobrać antenę i pod jakim kontem mam ja dobierać bo z tego co wiem chyba nie jest to takie hop siup ;p :cry:
Awatar użytkownika
Jaco

zbycho87pl pisze:moze i sie nie opanowałem ale prawdopodobnie zakropkowałem te wulgaryzmy no nie wiem sam
Poczytaj regulamin gdzie pisze właśnie o zakropkowanych słowach.
zbycho87pl pisze:Mógł by mi ktoś polecić jakąś antenkę która dała by mi satysfakcje odbioru
A tę co masz to nie zdaje egzaminu?Po co ci
zbycho87pl pisze:z niego idzie na switcha
. Od AP może przecież pójść po kabelku beż żadnych strat. Wówczas bardzo krótki odcinek kabla między AP a anteną i od AP kabelkiem do kompa.
Awatar użytkownika
zbycho87pl

Widzisz problem polega na tym że moja antenka wyłapuje wszystkie sieci w pobliżu i to chyba jest właśnie głównym problemem . Żeby były to sieci takie jak moja było by oki bo admini by sie dogadali ale są to sieci max 3 kompy ;/ czyli koleś z neo udostępnia innym net czy też po prostu robią sobie lana radiowego . Net mi chodzi w miare z właściwą prędkością wczoraj brat przyszedł z kartą wi-fi i niby mam 93% zasięgu ale co z tego jak mi zrywa połączenie jest to dla mnie z deka chore ;/ :niepewny:
Awatar użytkownika
Jaco

zbycho87pl pisze:wczoraj brat przyszedł z kartą wi-fi i niby mam 93%
A czy na tej karcie robiliście połączenie i czy też zrywało?

[ Dodano: 2007-11-21, 12:14 ]
Ja mam AP i kupiłem sobie ostatnio kartę na USB wi-fi którą podpinam pod swoją antenę od AP i necik śmiga jak trzeba.Faktem jest że korzystam z usług jednego dostawcy bo innych tu nie ma.
Awatar użytkownika
zbycho87pl

Chodzi Ci czy łączyliśmy sie przy pomocy tej karty (np. czy przeglądaliśmy stronki) otóż niestety nie ;/ chciałem tylko zasieg sprawdzić a sam nie mam jak bo używam lanoskich kart ;/ . Czy chcesz powiedzieć przez to że problem moze stwarzać np. mój ap ?
[ Dodano: 2007-11-21, 12:14 ]
kartę na USB wi-fi którą podpinam pod swoją antenę od AP
rozumiem że tą kartę masz przed ap ? Mój admin jak testowaliśmy łącze miał właśnie zew. karte pod usb ładnie śmigała ;]
Awatar użytkownika
Jaco

zbycho87pl pisze:rozumiem że tą kartę masz przed ap
Nie . Kartę podpinam zamiast AP.
zbycho87pl pisze:Czy chcesz powiedzieć przez to że problem moze stwarzać np. mój ap ?
Tak mam to na myśli.
zbycho87pl pisze:Mój admin jak testowaliśmy łącze miał właśnie zew. karte pod usb ładnie śmigała ;]
A widzisz.
michal_wifi

Post autor: michal_wifi »

zbycho87pl pisze:Widzisz problem polega na tym że moja antenka wyłapuje wszystkie sieci w pobliżu i to chyba jest właśnie głównym problemem . Żeby były to sieci takie jak moja było by oki bo admini by sie dogadali ale są to sieci max 3 kompy ;/ czyli koleś z neo udostępnia innym net czy też po prostu robią sobie lana radiowego . Net mi chodzi w miare z właściwą prędkością wczoraj brat przyszedł z kartą wi-fi i niby mam 93% zasięgu ale co z tego jak mi zrywa połączenie jest to dla mnie z deka chore ;/ :niepewny:
faktycznie zbycho87pl w naszej okolicy jest multum malutkich sieci a w szczegolnosci z SSID "neostrada_..." :P
podejrzewam ze fakt gubienia pakietow nie zalezy od twojej anteny jak i od sily sygnalu ktorej napisales, masz 93% problem moze tkwic w jakosci tego sygnalu.
Jesli sygnal do ciebie musi przebic sie przez drzewa to nie ma sily zeby nie dzialy sie cuda tymbardziej ze antena ktorej uzywasz ma waska wiazke promieniowania.
Nie wiem w jakiej odleglosci jestes od bazy i czy ten grid "19dbi" to koniecznosc ale jesli tak to proponuje przetestowac jakis panel Elboxrf np. 19dbi.

Napisz jeszcze jakie masz czasy opoznien pakietow do swojej bazy.
Awatar użytkownika
zbycho87pl

Napisz jeszcze jakie masz czasy opoznien pakietow do swojej bazy.
Mógł bym to napisać jeśli miał bym karte WI FI nie prawdasz :> czy chodzi Ci o pinga ?

Ping onet
bajtów=32 czas=13ms
... 14ms
16ms
15ms
pakiety
wyslane 4 odebrne 4 utrcone 0
sredni czas 14 ms

ping onet tym razem -n 100
ping skcze w kresach od 14 do 300 głównie utrzymuje się w zakresie 14/32
czas średni 25ms 1% straty

zlikwidowałem całkowicie możliwość przebicia z anteny siatkowej po prostu ją wyrzuciłem :rotfl:
Ale mimo wszystko mam akcje odcięcia od netu :zdziwko: i to na 5 min (średnio)
Awatar użytkownika
zbycho87pl

Nowy całkiem nowy problem otóż mój genialny admin wymyślił sobie że będziemy się łączyć za pomocą programu autoconnct wydaje mi się że właśnie przez niego tak często zrywa mi połączenie czy istnieje jakaś alternatywa tego programu (znalazłem sam speedsima nawet polepsza sytuacje ale musi pracować razem z autoconnect ;/ )
Moje pytanie brzmi następująco czy mogę skonfigurować sieć w ten sposób aby ominąć potrzebę używania tego programu a jeśli nie czy istnieje lepszy program ??
ODPOWIEDZ