LTE Orange w Lublinie, Morzyckiej
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
LTE Orange w Lublinie, Morzyckiej
Witam,
Mieszkam w Lublinie na ul. Morzyckiej. Mam LTE od Orange z modemem Huawei B315s-22.
Modem stoi na parapecie okna, z którego widzę BTSa na Magnoliowej, który jest najbliżej domu (ok 400m): https://goo.gl/3cA40X
Moc sygnału na modemie jest raczej słaba - 2 kreski, prędkość też nie powala - w godzinach popołudniowych w porywach 1-2Mb/s.
Czy to możliwe, że modem nie łączy się z tym BTSem, tylko np. ze znajdującym się na Chodźki (1km), albo Lwowskiej(800m)? Jak to sprawdzić? LTEWatch nie pokazuje nr BTSa. Jak poprawić parametry? Antena zewnętrzna?
Jakieś 2-3 tygodnie temu było dużo lepiej, lepszy zasięg i prędkości...
Pozdrawiam,
Michał
Mieszkam w Lublinie na ul. Morzyckiej. Mam LTE od Orange z modemem Huawei B315s-22.
Modem stoi na parapecie okna, z którego widzę BTSa na Magnoliowej, który jest najbliżej domu (ok 400m): https://goo.gl/3cA40X
Moc sygnału na modemie jest raczej słaba - 2 kreski, prędkość też nie powala - w godzinach popołudniowych w porywach 1-2Mb/s.
Czy to możliwe, że modem nie łączy się z tym BTSem, tylko np. ze znajdującym się na Chodźki (1km), albo Lwowskiej(800m)? Jak to sprawdzić? LTEWatch nie pokazuje nr BTSa. Jak poprawić parametry? Antena zewnętrzna?
Jakieś 2-3 tygodnie temu było dużo lepiej, lepszy zasięg i prędkości...
Pozdrawiam,
Michał
-
- Guru bezprzewodowy
Re: LTE Orange w Lublinie, Morzyckiej
nr btsa sprawdź na telefonie z LTE - zainstaluj apkę Network Cell Info Lite.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
A telefon w pobliżu modemu połączy się z tym samym BTSem? Chyba niekoniecznie?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jakieś 3 tygodnie temu był mróz i zawartość wody w powietrzu znikoma tym samym tłumienie sygnału mniejsze.
Teoretycznie powinien połączyć się z tym samym sieć jest tak konfigurowana aby sektory się nie pokrywały, a i częstotliwości mają określone preferencje. Jednak mogą występować anomalia .poz.Hermogenes
Teoretycznie powinien połączyć się z tym samym sieć jest tak konfigurowana aby sektory się nie pokrywały, a i częstotliwości mają określone preferencje. Jednak mogą występować anomalia .poz.Hermogenes
-
Dzięki. Będę badał.
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Czy jedyna możliwość zwiększenia sensownie mocy sygnału i prędkości to zakup i montaż anteny kierunkowej i zamontowanie jej na dworze? W takim przypadku zamontowanie jej w okolicy tego pokoju skąd widać najbliższego BTSa jest nieco problematyczne, chyba że przykręcę uchwyt do parapetu.
Wolałbym zamontować ją w pokoju z drugiej strony budynku na uchwycie anteny satelitarnej i skąd widać antenę na budynku przy ul. Chodźki w odległości ok. 1km. Czy ma takie rozwiązanie ma szansę znacząco zwiększyć prędkość?
Jakiej sensownej prędkości mogę się spodziewać w mojej lokalizacji?
Pozdrawiam,
Michał
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Czy jedyna możliwość zwiększenia sensownie mocy sygnału i prędkości to zakup i montaż anteny kierunkowej i zamontowanie jej na dworze? W takim przypadku zamontowanie jej w okolicy tego pokoju skąd widać najbliższego BTSa jest nieco problematyczne, chyba że przykręcę uchwyt do parapetu.
Wolałbym zamontować ją w pokoju z drugiej strony budynku na uchwycie anteny satelitarnej i skąd widać antenę na budynku przy ul. Chodźki w odległości ok. 1km. Czy ma takie rozwiązanie ma szansę znacząco zwiększyć prędkość?
Jakiej sensownej prędkości mogę się spodziewać w mojej lokalizacji?
Pozdrawiam,
Michał
-
- Guru bezprzewodowy
A na jakiej podstawie mamy ci odpowiedzieć? Nie mamy szklanej kuli. Zostałeś poinstruowany jak zidentyfikować BTS-a, z którego korzystasz, nie znamy parametrów sygnału LTE, nie interesują nas kreski ale dane z LTEWatchH i NCI więc je pokaż ,do tego pełne speedtesty DL/UL w godzinach dużego obciążenia sieci. Potrzebne tez testy prędkości na telefonie w pobliżu tych BTS-w od twojej strony, przy prawidłowych parametrach sygnału aby sprawdzić ich obciążenie. to 1-2Mb/s jest niepokojące jak na BTS oddalony o 400m. Niestety ale sieć LTE1800 też już się zapycha.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zgodze sie LTE1800 od Orange zaczyna kwiczec pomału
Widze to po sobie gdzie po roku mam takie zjazdy prędkości do 2-3Mb co rok temu było nie do pomyslenia ale przez rok przybyło klientów, ratunek rozbudowa sieci o kolejne pasma

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rozbudowa na pewno będzie jeśli są pozwolenia. Sieć kucnęła również przez duże paczki GB za rejestrację.
-
- Mistrz bezprzewodowy
W mojej lokalizacji prędkość pobierania spadła do 12 Mbps przy wysyłaniu bez zmian 24 Mbps ,ale to chyba warsiawiaki przyjechali do rodziców zobaczyć czy lasy jeszcze nie wycięte.poz Hermogenes
- onken
- ** Moderator **
U mnie dzisiaj Orange ledwo zipie, 1-3-5 MB/s , a normalnie mam pod 40-50 w godzinach szczytu
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
5 megabajtów na sekundę to nadal niezły wynik 

Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
- onken
- ** Moderator **
Ojjj 
Miało być 1-5 Mb/s
hehe
Dzisiaj dzwoniłem do Orange, bo od rana ten sam problem, transfer szarpany...
No i zonk, nadajnik przeciązony....
No to jestem ugotowany, nawet nie ma pozwolenia na 2600, konsultant zaznaczył sugerowanie o rozbudowę o 2600 ale czy to coś realnie da.... ??
Mam jeszcze t-mobile, ale jak myslicie, to samo będzie pewnie na 1800 ??

Miało być 1-5 Mb/s

Dzisiaj dzwoniłem do Orange, bo od rana ten sam problem, transfer szarpany...
No i zonk, nadajnik przeciązony....
No to jestem ugotowany, nawet nie ma pozwolenia na 2600, konsultant zaznaczył sugerowanie o rozbudowę o 2600 ale czy to coś realnie da.... ??
Mam jeszcze t-mobile, ale jak myslicie, to samo będzie pewnie na 1800 ??
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pewnie da, ale za jakieś dwa lata.
Jeśli LTE1800 to na 90% będzie to samo. Nie ma LTE800?
Jeśli LTE1800 to na 90% będzie to samo. Nie ma LTE800?
- onken
- ** Moderator **
Lte800 jest z dalsza... I wolniejsze. Co do T-Mobile, to oba na 1800
Ehhh, tak się kończy rozdawanie za darmo tych 100GB i jeszcze dzielenie się z T-Mobile w niczym nie pomaga....
Ehhh, tak się kończy rozdawanie za darmo tych 100GB i jeszcze dzielenie się z T-Mobile w niczym nie pomaga....
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Mistrz bezprzewodowy
Mnie zostało niestety 80GB nikt nie chciał karty przepadło widzę że na Twoje też nie ma chętnych.poz Hermogenes
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ciekawych czasów doczekaliśmy. Za dużo GB.
Sam z ciekawości prepaid Orange testuję i na jednej SIM jeszcze jakieś 80 GB ważne 10 dni, na drugiej koło 49 GB ważne 25 dni, kolejna ma nieaktywowany bonus 200 GB, a na dokładkę abo 48 GB ze szczęśliwymi godzinami i LTE bez limitu danych z lejkiem do 10 MBps. Szalone czasy.
Przydałoby się kilka modemów do zabawy w agregację.

- Tinkas
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W mojej okolicy na szczęście chyba się ludziom pokończyły promocyjne GB, bo sieć wyraźnie odżyła. Przez cały luty miałem maks 40mbps w nocy i 10-20mbps wieczorami (czasami nawet mniej). A od tygodnia śmiga nawet ponad 50mbps w nocy i wieczorami nie spada poniżej 20 

- onken
- ** Moderator **
Niestety u mnie Orange w weekendy wieczorami ledwo dyszy....
Było kiedyś 90 Mb/s a wieczorami pod 50-60 a obecnie to nawet zipie pod 1-5 Mb/s
Było kiedyś 90 Mb/s a wieczorami pod 50-60 a obecnie to nawet zipie pod 1-5 Mb/s

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprawdzałeś 3G?
- onken
- ** Moderator **
Tak, jest bardzo podobnie, różnica 1,2 Mb/s , pewnie sprawa błędu statystycznego
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW