Internet, wieś, powiat łódzki wschodni
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet, wieś, powiat łódzki wschodni
Cześć,
Kończę budowę domu w miejscowości Borowa, gmina Koluszki (51°41'23.6"N 19°43'36.4"E). Niestety, w pobliżu mam tylko dwóch providerów netu. Jeden nie ma tam zasięgu, a drugi ma, ale słaby (internet tylko radiowy).
Zaczynam się więc zastanawiać nad innymi opcjami. Zasięg PLUS LTE działa słabo i tylko w garażu innych sieci nie miałem okazji wypróbować.
Zastanawiam się też nad łączem satelitarnym ale z tego co wstępnie się orientowałem to dość droga impreza.
O ile dobrze sprawdziłem najbliżej mam BTSy T-mobile. Wg strony BTS Search jakieś 3,25 km. Tzn. takiego BTS znajduje przy wyborze jako źródło danych "UKE". Czyli może być tak, że T-mobile ma pozwolenie na BTS LTE w tym miejscu, a faktycznie wcale nie musi go tam jeszcze być?
Kończę budowę domu w miejscowości Borowa, gmina Koluszki (51°41'23.6"N 19°43'36.4"E). Niestety, w pobliżu mam tylko dwóch providerów netu. Jeden nie ma tam zasięgu, a drugi ma, ale słaby (internet tylko radiowy).
Zaczynam się więc zastanawiać nad innymi opcjami. Zasięg PLUS LTE działa słabo i tylko w garażu innych sieci nie miałem okazji wypróbować.
Zastanawiam się też nad łączem satelitarnym ale z tego co wstępnie się orientowałem to dość droga impreza.
O ile dobrze sprawdziłem najbliżej mam BTSy T-mobile. Wg strony BTS Search jakieś 3,25 km. Tzn. takiego BTS znajduje przy wyborze jako źródło danych "UKE". Czyli może być tak, że T-mobile ma pozwolenie na BTS LTE w tym miejscu, a faktycznie wcale nie musi go tam jeszcze być?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet, wieś, powiat łódzki wschodni
T-Mobile to optymalny operator w tej lokalizacji. korzysta z sieci LTE1800NetWorks i własnej LTE800. W Rokicinach uruchomił BTS LTE800 i to z niego powinieneś mieć zasięg. Nie działa pozwolenie na LTE1800NetWorks z tej lokalizacji oraz LTE1800NetWorks na pozwoleniu Orange w Kurowicach. Jeśli chodzi o Orange to problematyczny zasięg z BTS LTE1800Networks z Gałkowa Małego. pozwolenie LTE800 Orange Kurowice raczej nie działa. Zrób testy T-mobile jak również Orange (karta za 5 zł, po rejestracji bonus 100GB +100GB za dane adresowe). Użyj telefonu z LTE i aplikacją Network Cell Info. Do tego speedtesty.Satelitarny sobie daruj, podobnie jak Plusa. Play na tym terenie nie istnieje. W przypadku wyboru T-Mobile pozostaje kwestia doboru taryfy i sprzętu. Antena na LTE800 to 2xATK-10/800-980 lub ATK-20.
-
Wow! Wielkie dzięki!
-
Cześć ponownie,
Troszkę jestem w kropce.
Najpierw wziąłem na próbę T-Mobile z limitem 50GB. Wszystko ładnie działa pobieranie na poziomie 8,9 Mbps, wysyłanie 4,10 Mbps, ping 30 ms. Ale...po kilku godzinach działa tylko HDSPA+...a nie robię nic takiego. Nie ściągam filmów, nie gram w gry, tak naprawdę net jest mi przede wszystkim do pracy z domu. Mam więc tunel VPN do sieci pracodawcy. Z licznika wynika, że przez tych kilka godzin pobrałem poniżej 1GB. I tak było kilka razy, również wtedy, gdy np. w weekend odpaliłem net, przejrzałem pocztę i poszedłem robić jakies inne rzeczy. Jak odchodziłem od kompa było LTE, jak wróciłem HDSPA+...
Potem kupiłem kartę za 7 pln z 2GB limitu w Orange. I tu raz tez mi przeszło w HDSPA+ ale generalnie mam wrażenie, że to LTE jest stabilniejsze. W ostatni weekend spałem już w domu i wieczorem chciałem pogrzebać w necie, korzystać z youtube i skończyło się na tym, że przekładałem (i to dość szybko) kartę T-Mobile na Orange...
Acha Orange działa mniej więcej tak: pobieranie 7,70, wysyłanie 3,35, ping 32 ms. Z tym, że działa...
Trochę mnie to dziwi, bo logika (odległości od BTS) wskazywałaby na T-Mobile.
Zakładam, że z routerem i anteną zewn. będzie lepiej, bo teraz jadę na komórce.
Do T-Mobile zniechęca mnie jeszcza chamskie potraktowanie mojej żony, która była ich klientem około 15 lat...ale to już inna historia.
Ktoś jest w stanie coś doradzić? Doładować tą kartę Orange i jeszcze potestować?
BTW, jak brać jednych, czy drugich, to z którymi urządzeniami?
Troszkę jestem w kropce.
Najpierw wziąłem na próbę T-Mobile z limitem 50GB. Wszystko ładnie działa pobieranie na poziomie 8,9 Mbps, wysyłanie 4,10 Mbps, ping 30 ms. Ale...po kilku godzinach działa tylko HDSPA+...a nie robię nic takiego. Nie ściągam filmów, nie gram w gry, tak naprawdę net jest mi przede wszystkim do pracy z domu. Mam więc tunel VPN do sieci pracodawcy. Z licznika wynika, że przez tych kilka godzin pobrałem poniżej 1GB. I tak było kilka razy, również wtedy, gdy np. w weekend odpaliłem net, przejrzałem pocztę i poszedłem robić jakies inne rzeczy. Jak odchodziłem od kompa było LTE, jak wróciłem HDSPA+...
Potem kupiłem kartę za 7 pln z 2GB limitu w Orange. I tu raz tez mi przeszło w HDSPA+ ale generalnie mam wrażenie, że to LTE jest stabilniejsze. W ostatni weekend spałem już w domu i wieczorem chciałem pogrzebać w necie, korzystać z youtube i skończyło się na tym, że przekładałem (i to dość szybko) kartę T-Mobile na Orange...
Acha Orange działa mniej więcej tak: pobieranie 7,70, wysyłanie 3,35, ping 32 ms. Z tym, że działa...
Trochę mnie to dziwi, bo logika (odległości od BTS) wskazywałaby na T-Mobile.
Zakładam, że z routerem i anteną zewn. będzie lepiej, bo teraz jadę na komórce.
Do T-Mobile zniechęca mnie jeszcza chamskie potraktowanie mojej żony, która była ich klientem około 15 lat...ale to już inna historia.
Ktoś jest w stanie coś doradzić? Doładować tą kartę Orange i jeszcze potestować?
BTW, jak brać jednych, czy drugich, to z którymi urządzeniami?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W routerze/modemie staraj się ustawić, żeby wymuszało technologię. Inaczej będzie Ci skakało zależnie jaki większy zasięg złapie. W tamtych okolicach z T-mobile nie powinno być żadnego problemu tak, jak pisał matek.
-
Problem w tym, że nie mam modemu/routera. Tylko telefon (Xperia T3 LTE). I tam mam preferowaną LTE (wymusić się nie da). Ale na czymś się musze oprzeć
.

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ten telefon jest na androidzie, więc pewnie jest jakiś program, który wymusza technologię. Przeszukaj forum, bo niestety ja nie jestem w stanie udzielić Ci informacji na temat nazwy takiego programu.
-
- Guru bezprzewodowy
Działa już BTS LTE800 Orange W Kurowicach. Teraz masz możliwość wyboru między tymi operatorami. W obydwu przypadkach konieczna antena na 800MHz czyli 2xATK-20 lub 2x ATK-10/800-980. W obydwu wypadkach połączenie jest mało stabilne i zrzuca cię na 3G z UMTS900Networks z Kurowic lub Rokicin. Zamiast prędkości pokaż screeny z NCI na LTE i 3G. Pokaż parametry sygnału i dane BTS-a. zrób testy LTE Orange w Kurowicach. Oferta Orange tylko internet LTE dla domu za 59,90 z routerem MF286 z LTE-A za 0 zł, wart 500-600 zł. do testów karta Orange , przy rejestracji w salonie za dane adresowe i zgody marketingowe 100GB.
-
Cześć ponownie.
Dziś zrobiłem screeny z NCI:
T-Mobile:
Przez pierwsze około 3 minuty:

Potem:

Orange, w zasadzie przez cały czas testu (kilkanaście minut) to samo:

Dziś zrobiłem screeny z NCI:
T-Mobile:
Przez pierwsze około 3 minuty:

Potem:

Orange, w zasadzie przez cały czas testu (kilkanaście minut) to samo:

-
- Guru bezprzewodowy
zarówno dla t-mobile, jak i orange w LTE masz bardzo słaby sygnał z tego samego nadajnika w Rokicinach.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
- radius
- ** Moderator **
*#*#4636#*#*pep pisze:...Xperia T3 LTE...
Tylko LTE ustawiasz jedynie na czas testu, bo wtedy połączenia głosowe nie działają.
Po nim wracasz na WCDMA Prefered.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
No OK, wtedy będzie 'trzymał' LTE także dla TM.
Pytanie, czy przy tak słabym sygnale LTE w ogóle jest sens się w to pchac..bo jak mam płacić ~50-60 pln miesięcznie i ma mnie szlag trafiac to lekko bez sensu...
Pytanie, czy przy tak słabym sygnale LTE w ogóle jest sens się w to pchac..bo jak mam płacić ~50-60 pln miesięcznie i ma mnie szlag trafiac to lekko bez sensu...
- radius
- ** Moderator **
CellID różnią się o 10, czyli jest to 800 MHz.
Także inwestujesz w ATK20 i nie powinno być tak źle.
Link do sklepu: http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7025.htm
Kupujesz dwie i wieszasz tak: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=528138#p528138
Także inwestujesz w ATK20 i nie powinno być tak źle.
Link do sklepu: http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7025.htm
Kupujesz dwie i wieszasz tak: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=528138#p528138
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
-
Tylko czy ma to sens?
Provider z okolicy proponuje mi gwarantowane 10/1 Mbps za 50 pln mies. po radiu.
Wiadomo, gorsza pogoda i będzie słabiej, ale to samo dotyczy LTE...
Jest jeszcze opcja satki za 90 pln mies.
Provider z okolicy proponuje mi gwarantowane 10/1 Mbps za 50 pln mies. po radiu.
Wiadomo, gorsza pogoda i będzie słabiej, ale to samo dotyczy LTE...
Jest jeszcze opcja satki za 90 pln mies.
-
OK. Zakończenie historii na dzień dzisiejszy, może komuś się przyda.
Stanęło na Orange, taryfa za 59,90 mies z routerem MF286. Póki co, bez zadnej anteny zewnętrznej działa, jak na moje potrzeby, bardzo dobrze. Mam nadzieję, że nie zapeszam właśnie...
Ping 23 ms, download od 21 do 23 upload w okolicach 17.
Zobaczymy jak będzie ze stabilnościa.
Stanęło na Orange, taryfa za 59,90 mies z routerem MF286. Póki co, bez zadnej anteny zewnętrznej działa, jak na moje potrzeby, bardzo dobrze. Mam nadzieję, że nie zapeszam właśnie...
Ping 23 ms, download od 21 do 23 upload w okolicach 17.
Zobaczymy jak będzie ze stabilnościa.
-
Parę lat minęło. Net działał nieźle ale...burza rozpopsuła router. Do tego skończyła się umowa z Orange (przeszła na czas nieokreslony) i zastanawiam się nad zmianą operatora. Bo kupno routera i tak mnie czeka. Póki co router działa ale wejście antenowe jedno jest uszkodzone także...
Czy wg Was w tej lokalizacji: 51°41'23.6"N 19°43'36.4"E lepiej zostać przy Orange (do tej pory korzystałem z masztu w Kurowicach) czy może przejść do T-mobile a może...Play?
No i jaki router kupić? B818?
Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.
Czy wg Was w tej lokalizacji: 51°41'23.6"N 19°43'36.4"E lepiej zostać przy Orange (do tej pory korzystałem z masztu w Kurowicach) czy może przejść do T-mobile a może...Play?
No i jaki router kupić? B818?
Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.
-
- Guru bezprzewodowy
B818 to optymalny wybór. Kup karty T-Mobile i Play i rób testy. Nikt jasnowidzem nie jest i nie powie ci który działa najlepiej.
-
Jasne-głownie chodziło mi to, czy ten router to dobry wybór i czy dla każdej sieci (gdzieś mi się rzucił w oczy post w stylu: do plusa B818?-bez sensu)
-
- Guru bezprzewodowy
A gdzie pisałem żebyś wybrał Plusa do testów?
-
A gdzie ja pisałem, że Ty tak pisałeś? Przykład to był, po którym wnioskowałem, że może (choc dla mnie to nielogiczne) do niektórych operatorów ten router będzie gorszy niż inny.
-
- Guru bezprzewodowy
W Plusie nie ma sensu kupować tego sprzętu gdyż większość stacji to 2CA.
-
oki, rozumiem. Plus i tak nie wchodzi w grę (zasięg u mnie beznadziejny, mam telefon słuzbowy w Plusie także pomierzone).
Ale do TM, Orange czy Play rozumiem, że router ok?
Ale do TM, Orange czy Play rozumiem, że router ok?
-
- Guru bezprzewodowy
Kluczowe to jest pytanie czy korzystasz u tych operatorów ze stacji NW dla Orange i T-mobile w Gałkowie Duzym i stojacej obok stacji Play.
-
Raczej Kurowice/Łaznowska Wola. Między mną a Gałkowem jest spory kompleks leśny.
-
- Guru bezprzewodowy
Widać ze nie ogarniasz tematu, stacje są na Przestrzennej za Główną a stacje mają ustawiony sektor na Długą.
-
Cieszę się, że podbudowałeś swoje ego...Miałem scentrowaną mapą na swój dom i na tyle przybliżoną, że w Gałkowie widziałem tylko BTSy na rogu Wojska Polskiego i Łodzkiej.
Co nie zmienia faktu, że w linii prostej do tych na przestrzennej mam dalej niż do Kurowic i to sporo dalej.
Co nie zmienia faktu, że w linii prostej do tych na przestrzennej mam dalej niż do Kurowic i to sporo dalej.