[MAM PROBLEM] ROUTER BELKIN F5D7230-4
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[MAM PROBLEM] ROUTER BELKIN F5D7230-4
WITAM....
Jestem nowym uzytkwonikiem forum i bardzo prosze o pomoc.
Mianowicie, posiadam neo 1024 i modem Asmax 804ru, wszystko dziala super, zakupilem ostatnio laptopika HP PAWILON dv6650 i posiadam router Wi-Fi Belkin model F5D7230-4 ver 1010. Gdy podlaczylem router Belkin, komp widzi siec, nawiazuje polaczenie ale nie moge wejsc do ustawien WiFi routera by tak go skonfigurowac by dzial w sieci z IP routera (Asmaxa) , nie moge mu przypisac nowego IP i DNS. Jak podlacze pod niego kabel sieciowy (pod Belkina) i przypisze do kompa adresy IP z niego to siec lokalna dziala ale nie potrafie wejsc do ustawien glownych, by przypisac mu adres IP i DNS przypisany przez Asmaxa. Sprawdzalem to na dwoch laptopach, z XP i Vista, nie dziala ;/ Resetowalem Belkina (5sek. trzymacie reset wg instr.)i nie pomala. Pomozcie prosze, jak ma skonfigurowac tego Belkina? Czy to w ogole jest dobry ruter, czy taki sobie.
Bardzo prosze o pomoc.
Z góry wszystkich pozdrawiam.
Jestem nowym uzytkwonikiem forum i bardzo prosze o pomoc.
Mianowicie, posiadam neo 1024 i modem Asmax 804ru, wszystko dziala super, zakupilem ostatnio laptopika HP PAWILON dv6650 i posiadam router Wi-Fi Belkin model F5D7230-4 ver 1010. Gdy podlaczylem router Belkin, komp widzi siec, nawiazuje polaczenie ale nie moge wejsc do ustawien WiFi routera by tak go skonfigurowac by dzial w sieci z IP routera (Asmaxa) , nie moge mu przypisac nowego IP i DNS. Jak podlacze pod niego kabel sieciowy (pod Belkina) i przypisze do kompa adresy IP z niego to siec lokalna dziala ale nie potrafie wejsc do ustawien glownych, by przypisac mu adres IP i DNS przypisany przez Asmaxa. Sprawdzalem to na dwoch laptopach, z XP i Vista, nie dziala ;/ Resetowalem Belkina (5sek. trzymacie reset wg instr.)i nie pomala. Pomozcie prosze, jak ma skonfigurowac tego Belkina? Czy to w ogole jest dobry ruter, czy taki sobie.
Bardzo prosze o pomoc.
Z góry wszystkich pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janes, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: [MAM PROBLEM] ROUTER BELKIN F5D7230-4
Po pierwsze: konfiguracje czegokolwiek powinno sie z reguly wykonywac po kablu.
Napisz dokladniej jakie miales ustawienia kiedy podlaczales belkina kablem. Nie chcial wejsc do ustawien glownych czyli co sie dokladniej dzialo?
Napisz dokladniej jakie miales ustawienia kiedy podlaczales belkina kablem. Nie chcial wejsc do ustawien glownych czyli co sie dokladniej dzialo?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Osobiście bym czegoś takiego nie kupił. Uznaję jedynie Linksysy i ew. D-Linki.janes pisze:Czy to w ogole jest dobry ruter, czy taki sobie.
Co do meritum sprawy.
1. Najpierw podłącz laptopa do Asmaxa i sprawdź jaki adres IP dostajesz.
2. Podłącz laptopa kablem bezpośrednio do Belkina. Nie podłączaj do Asmaxa. Teraz zaloguj się do Belkina i skonfiguruj port WAN by automatycznie pobierał IP i DNSy z Asmaxa. Skonfiguruj według uznania sieć bezprzewodową itp. Znajdź ustawienia adresu IP Belkina oraz serwera DHCP. Jeśli adresy z pkt. 1 są z przedziału 192.168.x.x, w Belkinie wpisz 10.0.0.1.
3. Podłącz Asmaxa kablem do Belkina - powinno wszystko zadziałać. Teraz będziesz mógł logować się bezpośrednio do Belkina i Asmaxa wpisując różne (odpowiednie dla urządzeń) adresy IP.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
-
Witam...
Wiec tak, odpowiadam na pytania zadane w postach:
1. Adresy z Asmaxa mam odczytane i odnotowane, do Asmaxa lacze sie bez problemu...
2. Jak podlacze do Belkina kabel sieciowy (bez podlaczania Belkina do Asmaxa) nie potrafie wejsc do ustawien Belkna i to jest glowny problem, to ze musze skonfigurowac siec, to wiem i wiem jak to zrobic lecz glwony problem jest w podlaczeniu sie do belkina, siec lokalna dziala, na kablu a nie moge sie zalogowac do Belkina - wejsc w jego ustawien...
Zresetowalem go do ustawien fabrycznych poprzez 5sek przytrzymanie przycisku reset i dalej nie mozna wejsc w ustawienia Belkina, pozwole sobie zaznaczyc ze kabel sieciowy jest dobry.
Dziwi mnie to, ze siec dziala, Belkin widzi mojego kompa, moj komp Belkina a nie moge wejsc do jego ustawien.
Wiec tak, odpowiadam na pytania zadane w postach:
1. Adresy z Asmaxa mam odczytane i odnotowane, do Asmaxa lacze sie bez problemu...
2. Jak podlacze do Belkina kabel sieciowy (bez podlaczania Belkina do Asmaxa) nie potrafie wejsc do ustawien Belkna i to jest glowny problem, to ze musze skonfigurowac siec, to wiem i wiem jak to zrobic lecz glwony problem jest w podlaczeniu sie do belkina, siec lokalna dziala, na kablu a nie moge sie zalogowac do Belkina - wejsc w jego ustawien...
Zresetowalem go do ustawien fabrycznych poprzez 5sek przytrzymanie przycisku reset i dalej nie mozna wejsc w ustawienia Belkina, pozwole sobie zaznaczyc ze kabel sieciowy jest dobry.
Dziwi mnie to, ze siec dziala, Belkin widzi mojego kompa, moj komp Belkina a nie moge wejsc do jego ustawien.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Problem może leżeć prawdopodobnie w złych ustawieniach protokołów sieciowych na komputerze, do którego podłączasz Belkina. Ustaw na automatyczne pobieranie adresu IP. Wówczas po podłączeniu Belkina komputer powinien automatycznie pobrać adres IP nadany przez router. Będziesz tym samym znajdował się w tej samej podsieci co router i będziesz mógł otworzyć jego stronę z konfiguracją.
Po za tym nie rozumiem dlaczego napisałeś
Po za tym nie rozumiem dlaczego napisałeś
Jeśli to router, to powinien mieć wbudowany DHCP, który tak samo przydzielać powinien adresy IP.janes pisze:Adresy z Asmaxa mam odczytane i odnotowane
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Po czym wnosisz? Bo jesli sie zalogowac nie mozesz to w jaki sposob determinujesz cos od strony belkina?janes pisze:Belkin widzi mojego kompa

-
Wiec tak.... siec (pomiedzy kompami ale bez wyjscia na internet) na Belkinie chodzi - ale juz nie dziala lacze internetowe czyli polaczenie z Asmaxem, bo nie jest ustawiony w Belkinie adres IP i DNS Asmaxa i to chce zrobic,a co do sieci LAN mam dwa laptopy z WiFi i Belkin je widzi i poprzez niego moge przechodzic z jednego na drugiego, ale nie moge wejsc do ustawien konfiguracyjnych Belkina tak jakby nr IP belkina podany do konfiguracji byl inny niz podany w instrukcji.
Adres IP mam ustawiony tak, by komp pobieral go automatycznie.
A czy ma to znaczenie, ze tego Belkina przywiozlem sobie ze stanow, on tam wczesniej dzialal na ustawieniach standartowych, dzialal mi na nim komp, tylko ze tam, nie mialem zadnego dodatkowego routera typu Asmax tam Belkin zalatwial cala sprawe poloczenia internetowego. Mialem do niego podpiete dwa kompy, laptop z WiFi i normlane lacze skretka.
Tam nie zmienialem konfiguracji ani nie wchodzilem w ustawienia, bo robil to za mnie kuzyn i nie znam procedury, pytajac go teraz o konfiguracje, powiedzial mi ze to byla konfiguracja z adresami IP wg instrukcji ktora mam teraz i z niej korzystam.
Adres IP mam ustawiony tak, by komp pobieral go automatycznie.
A czy ma to znaczenie, ze tego Belkina przywiozlem sobie ze stanow, on tam wczesniej dzialal na ustawieniach standartowych, dzialal mi na nim komp, tylko ze tam, nie mialem zadnego dodatkowego routera typu Asmax tam Belkin zalatwial cala sprawe poloczenia internetowego. Mialem do niego podpiete dwa kompy, laptop z WiFi i normlane lacze skretka.
Tam nie zmienialem konfiguracji ani nie wchodzilem w ustawienia, bo robil to za mnie kuzyn i nie znam procedury, pytajac go teraz o konfiguracje, powiedzial mi ze to byla konfiguracja z adresami IP wg instrukcji ktora mam teraz i z niej korzystam.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Faktycznie jakies czary-mary sie tu dzieja. Zeby miec pewnosc:
1. Zresetuj dziada jeszcze raz, tylko przytrzymaj ten tam przycisk z 20 sekund zamiast 5
2. Na jaki adres wg. instrukcji powinienes sie laczyc?
3. Jaki adres dostaje komp po podlaczeniu do belkina? Mowie teraz o polaczeniu komp --- belkin kablem, zadnego wifi, zadnego innego kabla, nic. Tylko komp i belkin.
1. Zresetuj dziada jeszcze raz, tylko przytrzymaj ten tam przycisk z 20 sekund zamiast 5
2. Na jaki adres wg. instrukcji powinienes sie laczyc?
3. Jaki adres dostaje komp po podlaczeniu do belkina? Mowie teraz o polaczeniu komp --- belkin kablem, zadnego wifi, zadnego innego kabla, nic. Tylko komp i belkin.
-
Hey.... Sorki, za dluzsza nieobecnosc, ale nie mialem neo, znow TP cos krecila walki... co do pytan, z Belkinem powinien laczyc sie moj komp do jego konfiguracji poprzez adres wg instrukcji 192.168.2.1 przy automatycznych ustawieniach pobierania adresu IP w ustawieniach sieciowych kompa, a Belkin przypisuje komputerowi nr IP 169.254.10.90 i DNS 255.2550.0 . Na razie go mam odlaczony, sprobuje go zresetowac przez 20sek przytrzymanie przycisku reset. Jak sie cos uda zrobic, dam znac. Pozdrawiam.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
I tu siedzi problem - komp jest w sieci 169.254.x.x a router w 192.168.2.x. Wyglada na to, ze na belkinie wylaczone jest DHCP, bo adres kompa jest z puli przydzielanej przez APIPA. Albo ustaw adres kompa recznie albo poprobuj jeszcze resetowac belkina - domyslnie DHCP powinno byc wlaczone.janes pisze:192.168.2.1 przy automatycznych ustawieniach pobierania adresu IP w ustawieniach sieciowych kompa, a Belkin przypisuje komputerowi nr IP 169.254.10.90 i DNS 255.2550.0
-
Hey...
Sory, ze mnie tak dlugo nie bylo na forum, mialem duzo pracy i nie mialem czasu na nic. Co do mojej sieci WiFi, dziala
) Dziękuję, za pomoc wszystkim, szkoda ze nie moge dac pomógl każdej z osób.
Sieć i net na razie działają, tylko że czasem sie traci tak jakby sygnał, zanika wszystko i po krótkiej chwili (około 20sek) znów wszystko działa i to nie istotne gdzie jestem, nawet w moim pokoju się tak dzieje, choć jestem około 2m od Belkina.
Z góry jeszcze raz dzięki za wszystko. Pozdrawiam
Sory, ze mnie tak dlugo nie bylo na forum, mialem duzo pracy i nie mialem czasu na nic. Co do mojej sieci WiFi, dziala

Sieć i net na razie działają, tylko że czasem sie traci tak jakby sygnał, zanika wszystko i po krótkiej chwili (około 20sek) znów wszystko działa i to nie istotne gdzie jestem, nawet w moim pokoju się tak dzieje, choć jestem około 2m od Belkina.
Z góry jeszcze raz dzięki za wszystko. Pozdrawiam