Aktualizacje Windowsa, a ogranicznik 1GB

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

Aktualizacje Windowsa, a ogranicznik 1GB

Post autor: niedobradzidzia »

Hej!

Nie wiedziałam gdzie założyć taki temat, więc tu, ale jakby coś, to niech mod przeniesie :)

Chodzi mi o nietypowe pytanie: wiadomo, że Vista potrzebuje aktualizacji. Chodzi mi o to, ile średnio te akutalizacje pochłaniają? Czy starczy mi 1GB żeby średnio na tydzień wyszukać? Czy ktoś ma Vistę i aktualizuje korzystając z iPlusa? Wiem, że pytanie jest głupie, ale jestem ciekawa, jak ta sprawa wygląda. Pozdro ;]
heroiczna walka o lepsze jutro...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Aktualizacje Windowsa, a ogranicznik 1GB

Post autor: zDaleKi »

niedobradzidzia pisze:Nie wiedziałam gdzie założyć taki temat
Myślę, że może być w pozostałych.

Co do tematu aktualizacji, to chyba wszystko zależy ile w danym czasie Microsoft udostępni poprawek do Visty. Dlatego jednej poprawnej odpowiedzi raczej nie ma. Chyba, że mówimy tylko o sprawdzaniu, czy są poprawki?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

BliSki pisze:Co do tematu aktualizacji, to chyba wszystko zależy ile w danym czasie Microsoft udostępni poprawek do Visty. Dlatego jednej poprawnej odpowiedzi raczej nie ma. Chyba, że mówimy tylko o sprawdzaniu, czy są poprawki?
Mam na myśli wyszukanie aktualizacji i zainstalowanie ich. Wyszukało mi 39 MB, ale dochodzi do tego jeszcze pobranie ich i instalacja, więc licznik się kręci... :/
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Często robię format visty (testuję różne rzeczy), w moim przypadku mam 50 aktualizacji i pobieram z netu jakieś 80MB.

Sorki, zapomniałem dodać że to razem z office 2007.

Samo ściąganie aktualizacji trwa przeważnie na każde 10MB=> 1minuta, góra 1,5 minuty.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Vista ostatnio sie rzadko aktualizuje, a to pewnie za sprawa nadchodzacego SP1. Jak na razie poprawek jest malo (paredziesiat mega?) a automatycznych jeszcze mniej. A jak wyjdzie SP1 to bedzie niezla kobyla ;P
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

Jarek no.1 pisze:Często robię format visty (testuję różne rzeczy), w moim przypadku mam 50 aktualizacji i pobieram z netu jakieś 80MB.

Sorki, zapomniałem dodać że to razem z office 2007.

Samo ściąganie aktualizacji trwa przeważnie na każde 10MB=> 1minuta, góra 1,5 minuty.
Ja Officea 2007 mam - tego nie chcę, ale 1GB musi starczyć mi na miecha i w związku z tym mam pytanie: czy jak będę instalować tylko aktualicacje "Ważne" i "Zalecane", a "Opcjonalne i pakiety językowe" odpuszczę sobie, to zmieszczę się w 100 MB na miecha średnio co tydzień wyszukując aktualizacji? 900 MB spokojnie na miesciąc powinno mi starczyć. Zdaję sobie sprawę, że iPlus b. długo będzie szukał aktualizacji bo jest wolny. Neostrada 1Mb/s długo ich szuka, a co dopiero iPlus i właśnie zastanawiam się, czy w miarę komfortowe jest aktualizowanie przez iPlusa.
Jo_gurt pisze:Vista ostatnio sie rzadko aktualizuje, a to pewnie za sprawa nadchodzacego SP1. Jak na razie poprawek jest malo (paredziesiat mega?) a automatycznych jeszcze mniej. A jak wyjdzie SP1 to bedzie niezla kobyla ;P
Właśnie z niecierpliwością czekam na SP1, ale nie beta, tylko pełną wersję. :)
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Tak naprawdę trudno powiedzieć jak jest z aktualizacją Visty. Sam z niej korzystam i dołączę się do stwierdzenia, że ostatnio rzadko się aktualizuje. Myślę, że te 100-150 MB na miesiąc w zupełności powinno wystarczyć bo MS nie produkuje tych aktualizacji bardzo pamięciożernych. No i oczywiście licznik będzie Ci się kręcił podczas sprawdzania (ale tu bardzo niewiele danych jest wysyłanych/odbieranych).
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Tak jak napisałem 50 aktualizacji to pobrane z sieci 80MB, są to aktualizacje od marca 2007 dla visty i office 2007 tylko ważne i zalecane. Jeśli nie robisz formatów to miesięcznie będzie jeszcze mniej.
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

Dzięki za odpowiedzi :)
Jarek no.1 pisze:Tak jak napisałem 50 aktualizacji to pobrane z sieci 80MB, są to aktualizacje od marca 2007 dla visty i office 2007 tylko ważne i zalecane. Jeśli nie robisz formatów to miesięcznie będzie jeszcze mniej.
Nie robię formatów w ogóle, sprzątam sobie kompa regularnie raz na tydzień defragmentacją dysków i scanem. Śmieci także nie zbieram na dysk. Wypalam i wyrzucam z dysku. Generalnie mam 120 GB, ale szkoda mi dysku na śmieci. Wnioskuję, że spokojnie raz na tydzień mogę wyszukiwać aktualizacji i je instalować oraz zmieszcze się w granicy 100 MB. Zależy mi na jak najmniej MB bo sporo siedzę na Necie i musi mi starczyć na miecha. Pozdro ;]
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pluskwa_skarzysko »

1 GB na miecha to mało....tym bardziej 900 MB....ale...za to jest mobilny :D
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają ;)
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

pluskwa_skarzysko pisze:1 GB na miecha to mało....tym bardziej 900 MB....ale...za to jest mobilny
Przy moim siedzeniu na Necie starcza, ale bez pobierania wielkich plików. Przewaliłam sobie w tym miechu Corelem DRAW, który ma 300MB + awaria BTSa = ciulowy net w tym miechu, ale przeżyłam tę bolączkę. :D
Suzan
Stały użytkownik forum

Post autor: Suzan »

Nie ma się czym nawet przemować. Tak jak koledzy pisali. Ile tych aktualizacji jest? Ja przekraczam limit bo mam Steam i mi ściąga gry.
blue connect/Huawei E160
ODPOWIEDZ