Chciałbym Wam pokazać kolejny "nietypowy" problem z konfiguracją. Na początek rysunek poglądowy:

Otóż mam PC-ta. PC ma dostęp do internetu dzięki modemowi USB sferii. W systemie, jest to więc zwykłe połączenie modemowe z numerem dostępowym #777, loginem i hasłem (podobnie jak neo).
PC jest podpięty do routera bezprzewodowego linksys WRT54GC za pomocą kabelka lan (był w zestawie) do portu LAN1 (są porty LAN1-4 i jedno Internet). Połączenie jest OK, jak wchodzę do panelu routera, to widzę podpiętego PC-ta z IP 192.168.1.100.
Mam też laptopa. Chciałbym, żeby podczas gdy PC ma dostęp do netu, również laptop takowy dostęp posiadał. Udostępniłem więc połączenie ze sferią dla lokalnej sieci LAN na PCcie. Laptop łączy się z routerkiem przy pomocy wifi (widać go elegancko jako 192.168.1.101).
No i niestety na tym cała elegancja się kończy... Otóż z poziomu Laptopa mogę pingować PC-ta, ale z poziomu PC nie sposób pingować laptopa. Mało tego, z laptopa mam nawet dostęp do udostępnionych katalogów na PC (oczywiście w drugą stronę już nie). No ale to mi w sumie rybka. Najgorsze jest to, że za chiny ludowe nie mogę połączyć się z internetem z poziomu laptopa...
Podsumowując obrazek:
1) radiowa sferia podpieta przez modem usb do pc
2) polaczenie sferia udostepnione
3) pc przez lan podlaczony do portu LAN1 na routerze wifi
4) laptop polaczony z routerem przez wifi
5) laptop widzi pcta, odwrotnie juz nie
6) laptop nie ma dostepu do neta.
Ludzie.... Pomocy!