Na starcie dziękuję za wszystkie informacje na tym forum, które przeglądam i czytam od kilku dni. Bardzo dużo mi rozjaśniły co do LTE, wyboru anteny, jak sprawdzić parametry połączenia (LTE Watch) i wiele innych.
Mieszkam w Uśnicach pod Sztumem (pomorskie).
Mam internet LTE, Play. Najbliższy nadajnik prawie 10KM ale ukształtowanie terenu jest chyba łaskawe bo sieć na B315 w środku, bez anteny działa naprawdę całkiem nieźle (jak dla mnie oczywiście

RSRP: -106
RSSI: -83
RSRQ: -9
SINR: 1
Pasmo, które najlepiej działa to LTE800.
Chcę kupić antenę, żeby połączenie było pewniejsze i fajnie jak by UP jednak trochę skoczył.
Kabel pewnie będzie miał z 10m.
No i pytania.
- ATK-20 jest kolosalna, ze względów praktycznych wolałbym mniejszą chyba, że to jedyna opcja to pewnie da radę.
- ATK-10 no to już lepiej wygląda, pytanie tylko czy ta antena zauważalnie poprawi mi sygnał
- Dzwoniąc do sklepu o poradę (dipol), handlowiec natomiast powiedział żebym zapomniał o ATK10/20 i że teraz oni polecają ATK-LOG ALP LTE MIMO
Trochę zbaraniałem bo ATK-LOG ALP LTE MIMO ma zysk 9dBi a ponadto jest szerokopasmowa, dokładnie taka jakiej tutaj nikt nie poleca.
Pytałem bardzo specyficznie, czy nie lepiej ATK10 albo ATK20. Stanowczo informacja od sprzedawcy jest, że te nowe ATK-LOG ALP LTE MIMO są lepsze i ten zestaw mi się na pewno sprawdzi.
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... 054_10.htm
Tak więc jak już myślałem, że wiem co chcę no to taki zakręt.
Pytanie do osób, które mają lepsze doświadczenie a jeszcze lepiej - może ktoś miał okazję obie anteny testować i może doradzić co lepiej kupić?
Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam