Obecnie jestem na okresie wypowiedzenia umowy z Orange Freedom Pro w technologii CDMA. Zastanawiam się nad zmianą operatora (choć to nie musi wchodzić w grę). Mieszkam w miejscowości Goszczanowiec i z tego co patrzyłem na BTSearch w pobliżu mam 2 nadajniki. Jeden oddalony o ok 5,5km tyle że przez las (który zaczyna się zaraz koło domu); drugi oddalony o około 7km ale chyba bez większych (widocznych) przeszkód po drodze. Z tego co na stronie pokazało, pracują one na 900MHz. Na telefonie (choć to model raczej starszy niż nowszy i nie obsługuje HSPA+) przy włączeniu transmisji pakietowej pokazuje HSPA lub UMTS. HSPA+ chyba nie obsługuje. Mapa zasięgu niby pokazuje że jestem w zasięgu HSPA+ (ale już nie DC), czyli do 21Mb/s DL.
A teraz do tematu

1. Router z funkcją modem (tzn włożenia karty SIM do połączenia z netem)
2. Modem GSM + router
Jeśli chodzi o funkcje routera to zależało by mi na Gigabit Ethernet + WiFi. Porty USB mile widziane oraz jeśli to miała być konfiguracja 1 to z możliwością podpięcia anteny zewnętrznej. GigabitEthernet dlatego, że często kopiuję dane pomiędzy komputerami i przy 100M to trochę wolno idzie, a nie chcę za każdym razem odłączać kable żeby urządzenia spiąć bezpośrednio. Było by też świetnie jeśli WiFi mogło być rozsyłane na 5GHz.
Co do modemu to poza możliwością podpięcia anteny zewnętrznej nie mam specjalnie wymagań. Choć fajnie jakby nie było problemów z podpięciem go pod Linuxa (najprawdopodobniej dystrybucja Debianowa).
LTE tu nie sięga i nie sądzę żeby w niedalekiej przyszłości się pojawiło, więc tu też nie ma parcia.
Trochę szukałem i jeśli chodzi o 1 konfigurację to ciężko znaleźć urządzenie które spełni wszystkie "zachciewajki" w jakiejś rozsądnej cenie (choć ceny nie chcę narzucać ale wiadomo, że im taniej tym fajniej). Co do opcji 2 to widziałem, że obecnie popularne są właśnie E3372 z HiLinkiem i do tego jakiś WDR, Tylko że strasznie dużo tych modeli.
Robiłem wstępne testy (choć bez anteny zewnętrznej) na modemie E3372 i trochę mnie zdziwiły wyniki. Otóż download był na poziomie 0.5Mb/s a upload 1Mb/s. Testy były dla Plusa. Co ciekawe na CDMA DL był ok 3Mb/s a UL 1Mb/s. Niestety ostatnimi czasy coś obecny router zaczął często rozłączać i miewać problemy z połączeniem (nie wiem czy to problem sprzętu czy nadajnika).
Pojawia się też pytanie czy przy takich odległościach od nadajnika jest sens montować dodatkową antenę? Przeglądając forum chyba najczęściej polecaną będzie ATK-20 od Dipola. Nie wiem też jak z długością kabla, jaka jest maksymalna by był sens ją montować i coś dawała.
Czy ktoś z Was posiada podobną konfigurację lub jest w stanie coś doradzić? Dziś jeszcze będę sprawdzał jakiś pożyczony router od Orange, choć na telefonie miałem problemy z netem dla tej sieci (generalnie są lekkie problemy zasięgowe z GSM od Orange u mnie).