Lte od T Mobile bez limitu danych
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Lte od T Mobile bez limitu danych
Może tak być, ale przynajmniej ja jasnowidzem nie jestem. Musisz to sprawdzić, raczej nikt tego za Ciebie nie zrobi. Można też zostawić ruter na dachu w puszce hermetycznej i kablem sieciowym pociągnąć do domu, albo jak w dobrym stanie to przez instalację elektryczną. Wszystko to dodatkowe koszty i ludzie, którzy wyjścia nie mają tak robią.
Ty mieszkasz w Wawie. Nie masz tam jakiegoś światełka? To stolica jest.
Ty mieszkasz w Wawie. Nie masz tam jakiegoś światełka? To stolica jest.
-
- Guru bezprzewodowy
Będziesz miał sprzęt z LTE-A np. B525 z T-Mobile w ramach abonamentu to są możliwości wymuszenia na nim LTE2600 czy LTE2600+1800 i sobie sprawdzisz na zewnątrz jakie parametry ma sygnał na LTE2600 i LTE-A oraz ECI BTS-a. Powinienesś łączyć się wtedy z tym z Siłaczki. Jak wszystko będzie OK to zostawiasz sprzęt i abonament i przechodzisz do zakupu anteny LTe2600+ LTE1800 i ustawiasz ją na ten BTS. Jak wygląda widok od ciebie na ten kierunek? Inna opcja na testy to telefon z LTE-A i możliwością wyboru pasm. Są takie możliwości w zależności od telefonu.
-
- Początkujący użytkownik forum
No właśnie nie wiem czy kupić b618 czy b525 bo są w tej samej cenie. Telefon to LG G3. Co do widoku to niestety mam budynek 3 piętrowy....matek451 pisze:Będziesz miał sprzęt z LTE-A np. B525 z T-Mobile w ramach abonamentu to są możliwości wymuszenia na nim LTE2600 czy LTE2600+1800 i sobie sprawdzisz na zewnątrz jakie parametry ma sygnał na LTE2600 i LTE-A oraz ECI BTS-a. Powinienesś łączyć się wtedy z tym z Siłaczki. Jak wszystko będzie OK to zostawiasz sprzęt i abonament i przechodzisz do zakupu anteny LTe2600+ LTE1800 i ustawiasz ją na ten BTS. Jak wygląda widok od ciebie na ten kierunek? Inna opcja na testy to telefon z LTE-A i możliwością wyboru pasm. Są takie możliwości w zależności od telefonu.
Jaką antenę do takiej konfiguracji się kupuje? Ponad 600 metrów to nie za daleko?
- onken
- ** Moderator **
B618 moim zdaniem lepszy
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Ale po co kupować samemu sprzęt z LTE-A skoro T-Mobile oferuje(oferował) B525? No i gdzie masz B618 w tej samej cenie co B525? Na G3 jest chyba kod, który pozwala wymuszac pasma LTE.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja bym powiedział, że obecnie w N! nie ma co za bardzo napalać się na 2600 czy agregację z 2600, ponieważ pasmo to ma tak silny priorytet, że zgarnia bardzo duży ruch, przez co jest najbardziej obciążone. Telefon w trybie auto potrafi trzymać 2600 do -120 dBm nawet w sytuacji, gdy mijamy po drodze ze dwie stacje z samym 1800... Lepsza agregacja moim zdaniem 1800+800 i to pomimo 5 MHz pasma mniej. Oczywiście 2600 dodane do 1800 też coś tam da, ale nie liczyłbym na jakieś spektakularne osiągi. Chyba, że stacja pusta.
-
No mogę zakupić b525 lub b618 w tej samej cenie. Martwi mnie jedynie to, że są tam tylko dwa złącza LAN, aczkolwiek mogę zakupić prosty switch za 30 ziko.matek451 pisze:Ale po co kupować samemu sprzęt z LTE-A skoro T-Mobile oferuje(oferował) B525? No i gdzie masz B618 w tej samej cenie co B525? Na G3 jest chyba kod, który pozwala wymuszac pasma LTE.
Czy w ogóle opłaca się kupować jakieś takie "domowe" anteny (np. http://www.telkob.pl/inkontrahent.php?t ... 0&rg=0&sg= ) czy tylko i wyłącznie takie "real deal" na dach?
Ogólnie to strasznie ubogie te routery w opcje.
W porównaniu do tego: https://www.youtube.com/watch?v=6v0oFhG3bVs&t
-
Dobra zakupiłem B618. "Chyba" jest szybciej, dobijam do 60. Jedynie co jest mega smutne, że ten router nie ma żadnych opcji, pobawiłem się tymi skryptami + ltewatch, ale jednak na auto mam najszybciej. Miałbym chęć podłączyć go pod W8970, aczkolwiek, tam cały czas mam net neostrada i nie chciałbym z niego rezygnować.
Czy ten router sam defaultowo agreguje czy to trzeba jakoś włączyć?
Jaką antenę dobrać teraz na dach?
Czy ten router sam defaultowo agreguje czy to trzeba jakoś włączyć?
Jaką antenę dobrać teraz na dach?
-
Sam agreguje i dlatego w auto masz najszybszej.
Antena... zależy co Ci się agreguje i jakie masz parametry sygnału.
Antena... zależy co Ci się agreguje i jakie masz parametry sygnału.
-
Witajcie. Czy wiecie może jak sprawdzić czy na danym terenie jest LTE-A ? no i czy polecacie router z oferty t-mobile huawei e5785?
- onken
- ** Moderator **
Raczej B525, nic lepszego nie mają, o ile go dostaniesz, trzeba pytać w salonach.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- onken
- ** Moderator **
Panowie, zakupiłem tą ofertę do testu - dla firm, LTE dla biura, i pobrałem dzisiaj 90 GB, net działa bez żadnego ograniczenia.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Po jednym dniu to chyba mało obiektywne stwierdzenie?
- onken
- ** Moderator **
Tak, ale miałem na myśli na początek jednorazowa przesyłkę danych, potem reszta
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
polecacie ten router kieszonkowy z oferty t-mobile? huawei e5785 ?
-
- Guru bezprzewodowy
Jak ktoś używa internetu LTE-A mobilnie a nie stacjonarnie w domu to E5785 czy E5786 jest prawidłowym wyborem. Do zastosowań stacjonarnych uzywa się routerów z LTE-A do tego dedykowanych.
-
a ten router mobilny e5785 bedzie agregowal pasma?
-
-
- Stały użytkownik forum
To jak jest w końcu z tym limitem? Zastanawiam się nad tym netem, bo TMB u mnie działa bardzo dobrze, a w playu po ograniczeniu prędkości w roamingu wszystkie okoliczne btsy zapchały się do granic możliwości w dwa dni
Widzę tylko 2 oferty dla firm na stronie TMB, obie w abo 59zł i różnią się tylko czasem umowy. A jest wyraźny dopisek:
W usłudze „LTE bez limitu danych”, po przekroczeniu 100 GB Internetu LTE w cyklu, prędkość transmisji ulegnie obniżeniu do końca tego cyklu i będzie wynosić nie więcej niż 2 Mb/s za dane wysłane i 2 Mb/s za odebrane.
Czy usługa to jest to dołączanie kolejnych numerów do nolimit?
Widzę tylko 2 oferty dla firm na stronie TMB, obie w abo 59zł i różnią się tylko czasem umowy. A jest wyraźny dopisek:
W usłudze „LTE bez limitu danych”, po przekroczeniu 100 GB Internetu LTE w cyklu, prędkość transmisji ulegnie obniżeniu do końca tego cyklu i będzie wynosić nie więcej niż 2 Mb/s za dane wysłane i 2 Mb/s za odebrane.
Czy usługa to jest to dołączanie kolejnych numerów do nolimit?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Usługa, o której piszesz, to jest to, co się dokupuje do abonamentów niższych od najwyższego i zgodnie z wieloma postami w tym wątku, w usłudze jest limit. W abonamencie najwyższym natomiast limitu nie ma. Ja przynajmniej przy swoim zużyciu, o którym pisałem w tym wątku, żadnego lejka nigdy nie dostałem.
- onken
- ** Moderator **
Na 99% jest no limit,
Jak ktoś chce taka kartę + nolimit Voice, SMS, MMS to niech napisze na PW. Będę miał na zbyciu
Jak ktoś chce taka kartę + nolimit Voice, SMS, MMS to niech napisze na PW. Będę miał na zbyciu
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Użytkownik forum
To ja może też się podepnę po temat, obecnie dostawca internetu w mojej kamienicy do NETIA, i max co mogę osiągnąć to 20Mb/s łącze więcej nie da rady... Dlatego też zastanawiam się aby jednak przejść na internet mobilny LTE wg strony http://beta.btsearch.pl i gdzie mieszkam mam cztery nadajniki T-Mobile LTE1800 i jeden LTE800 LTE1800 LTE2600 w pakiecie dla firm pakiet za 60zł netto jest "na prawdę" nie limitowany. Niestety gdy robiłem testy prędkości na iPhone 7+ w domu mogę osiągnąć w okolicy 16Mbps przed domem jest to ok 22Mbps i teraz się zastanawiam czy warto coś takiego brać czy ta prędkość nie będzie wyższa jeśli wezmę router od nich np B525S i podepnę zewnętrzną antenę która będzie na dworze. Osobiście jestem w Plusie, i jak dzisiaj rano szedłem na badania to z ciekawości sprawdziłem prędkość na LTE w telefonie przy pełnym zasięgu wyniosło 89Mbps na terenie Szpitala, nie daleko mojego miejsca zamieszkania, za to w domu osiągam też koło 16-20Mbps. Jeśli chodzi o Plus to mam tylko jeden nadajnik w okolicy wg tej strony, dlatego też myślę nad T-Mobile ze względu, że mam więcej nadajników
Dodaję zdjęcie mapki jak wygląda rozmieszczenie nadajników w mojej okolicy. Czerwona kropka to gdzie mieszkam.
Dodaję zdjęcie mapki jak wygląda rozmieszczenie nadajników w mojej okolicy. Czerwona kropka to gdzie mieszkam.
- onken
- ** Moderator **
59 netto, możesz spróbować z antenami, może bedzie trochę lepiej. A B525 jesteś pewny że dostaniesz z umową ?? Raczej bedzie ciężko dostac, braki....
Ostatnio zmieniony 2017-06-29, 16:08 przez onken, łącznie zmieniany 2 razy.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
T-Mobile nie posiada w pobliżu BTS-a LTE2600, najbliższy przy Kilińskiego 228( Lenta). Inny na Kościuszki 80/82. LTE800 T-Mobile przy Piotrkowskiej 115/119. U siebie korzystasz z LTE1800NetWorks, wŁodzi BTS-y bywają przeciązone i te 20Mb/s to dobry wynik, Najbliższy BTS to Fabryczna 17 , Nowa 50 i Wilcza 1 i to z któregoś z nich korzystasz. Na telefonie z Android można to sprawdzić za pomocą Network Cell Info. Jedyna szansa na szybszy internet to wymuszenie LTE2600, LTE800 agregacja LTE2600+1800 , LTE2600+800 lub LTE1800+800 z w/w BTS-ów T-Mobile.
-
- Użytkownik forum
@onken
Tak na pewno bym dostał ten router z umową chyba, że pytasz czy mają fizycznie na stanie aby dać od razu klientowi przy podpisaniu umowy.
@matek451
hmmm, więc dlaczego wg tej strony na ulicy Nowa 50 jest to BTS T-Mobile i widnieje info że jest to LTE1800 i LTE2600 lecz jak się kliknie na Bazę Danych to tej ulicy nie ma na liście, jest tylko Kilińskiego najbliżej mnie. Widać, że strona nie jest AŻ tak dokładna jak myślałem. A jak mógłbym wymusić to LTE2600 ew zrobić tą agregację? Na pewno jeśli będę brał to router musi mieć łącze do zewnętrznej anteny, i na pewno będzie montowana zewnętrzna antena.
Tak na pewno bym dostał ten router z umową chyba, że pytasz czy mają fizycznie na stanie aby dać od razu klientowi przy podpisaniu umowy.
@matek451
hmmm, więc dlaczego wg tej strony na ulicy Nowa 50 jest to BTS T-Mobile i widnieje info że jest to LTE1800 i LTE2600 lecz jak się kliknie na Bazę Danych to tej ulicy nie ma na liście, jest tylko Kilińskiego najbliżej mnie. Widać, że strona nie jest AŻ tak dokładna jak myślałem. A jak mógłbym wymusić to LTE2600 ew zrobić tą agregację? Na pewno jeśli będę brał to router musi mieć łącze do zewnętrznej anteny, i na pewno będzie montowana zewnętrzna antena.
-
- Guru bezprzewodowy
T-Mobile korzysta ze wspólnej sieci LTE1800NetWorks razem z Orange, Fabryczna 17 to pozwolenie Orange, Wilcza i Nowa 50 to pozwolenia T-Mobile. Na tych BTS-ach LTE2600 i LTE800 T-Mobile jest niezweryfikowane, to pewnie tylko pozwolenia. Działają te wymienione przeze mnie wyżej. Na routerze B525 są programy i skrypt pozwalający wymuszać pasma LTE i LTE-A. Nie wiem jak to wygląda na Iphonie, poszukaj w ustawieniach, necie. B525 ma złącza anten zew.
-
- Użytkownik forum
Rozumiem, na razie sprzętu nie kupiłem wziąłem tylko sim na kartę doładowałem za 25zł aby zobaczyć jak to lata. A jakby wziąć neta w Play z routerem Netgear AirCard 810S bo ten jest zdolny agregować trzy częstotliwości. Mam w domu Samusnga A5 z obsługą LTE może tam włożę kartę T-Mobile i podeśle screenshoty z *#0011# jak to wygląda. Za bardzo się na tym nie znam i chce znaleźć jak najbardziej optymalne rozwiązanie przy dość szybkim internecie.
-
- Guru bezprzewodowy
Testuj T-Mobile na tym Samsungu, tak samo Play. Pokaż rezultaty, to najlepsza opcja przy wyborze operatora. W Play nie bierze się abonamentu póki działa DIL na RBM na Kartę 5.
-
- Użytkownik forum
No dobra to jutro muszę podjeść po kartę Play i zobaczyć jak to będzie latało? DIL na RBM na Kartę 5... o co chodzi z tym? Sorry ale nie kojarzę skrótów.
UPDATE
Już wiem o co chodzi ze skrótem
UPDATE
Już wiem o co chodzi ze skrótem
-
- Użytkownik forum
Podsyłam screenshoty z aplikacji Network Cell Info Najpierw T-Mobile potem Plus telefon to Samsung A5 2015 telefon nie najnowszy i może dlatego takie słabe wyniki. Speedtest wykazał prędkość T-Mobile 11,87Mbps ping 21, Plus 9,89Mbps ping 27
T-Mobile T-Mobile T-Mobile T-Mobile T-Mobile Plus Plus Plus Plus Plus
T-Mobile T-Mobile T-Mobile T-Mobile T-Mobile Plus Plus Plus Plus Plus