blueconnect i konfiguracja z gg

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czarnag
Początkujący użytkownik forum

blueconnect i konfiguracja z gg

Post autor: czarnag »

Witam wszystkich.
Na początku od razu powiem że jestem laikiem w sprawack komputerowych, więc pewnie odpowiedź jest prosta i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże :)

Od wczoraj mam blueconnecta w laptopie (z kartą huawei e630) i nie działa mi gg, nie mogę się wcale zalogować, cały czas jestem "niedostępna. co trzeba zmienić w ustawieniach? bo np. skype działa normalnie po standardowej instalacji a gg już nie. :niepewny:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: blueconnect i konfiguracja z gg

Post autor: mar_kow »

Czasami serwery gg są przeciążone i po prostu nie można się do nich zalogować. Jest ewentualna możliwość logowania się przez przeglądarkę internetową. Działa czasami mimo iż sam program się nie loguje.
http://web20.gadu-gadu.pl/ - działa na Eksplorerze i FireFox'ie, po zalogowaniu się można pobierać kontakty z serwera (pod warunkiem że się je tam wyeksportowało).
Stronka jest wygodna bo omija założone przez administratorów sieci (w pracy, kawiarenkach) zabezpieczenia komunikatorów. Noi nie pozostawia śladów... ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

czarnag pisze:co trzeba zmienić w ustawieniach?
Zobacz w ustawieniach czy masz zaznaczone połączenie dial-up i automatyczne wykrywanie połączenie. A pobrało Ci dane z katalogu publicznego i zaimportowało listą na początku?

[ Dodano: 2007-11-24, 13:18 ]
A tak na marginesie: na pewno wpisujesz dobre hasło i numer? Pytam się bo ja często w tej kwestii robie błędy i może tu tkwi problem. Ewentualnie zobacz jeszcze czy w polu użytkownik masz coś wpisane.
czarnag

mar_kow pisze:http://web20.gadu-gadu.pl/ ......, po zalogowaniu się można pobierać kontakty z serwera (pod warunkiem że się je tam wyeksportowało)
niestety to nie działa pokazuje mi się w kółko >>Serwer zakończył połączenie. Czy chcesz ponownie zalogować się?<<

a co do kontaktów to zostały oczywiście wyeksportowane,ale teraz nie mogę ich ściągnąć spowrotem, bo nadal nie mogę się zalogować
Sundance_kid pisze:połączenie dial-up i automatyczne wykrywanie połączenie
właśnie z tym kombinowałam od początku, ale jak to zaznaczam to sobie tak przez chwilę miga słoneczko na czerwono, żółto, czerwono... a potem zostaje znów niedostępny, a jak zaglądam do ustawień w gg to znów przełączone jest jakimś cudem na automat. wykrywaj połączenia i stałe połączenie :cry:

hmmm

aha i na górze komunikatora mam normalnie swoje imie i numer, tak że to są na pewno moje dane ;)
Ostatnio zmieniony 2007-11-24, 13:55 przez czarnag, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

hasło i login na pewno dobre? I zobacz co masz w użytkowniku. Próbowałaś jeszcze raz tworzyć nowy profil?
czarnag

Sundance_kid pisze:hasło i login na pewno dobre? I zobacz co masz w użytkowniku. Próbowałaś jeszcze raz tworzyć nowy profil?
chyba od nowa zainstaluję i zrobię nowy profil
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Jeszcze jedno: masz firewalla? Jak tak to może on Ci blokuje GG.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Możliwe również że to działanie antyvira, firewalla. Czasami gg dołącza śledzące cookies które traktowane są jako próba wyłudzenia danych. Wyłącz na chwilkę zabezpieczenia i sprawdź.
przemekf90

Post autor: przemekf90 »

Mam podobny problem z gg. też mam od niedawna blueconnect z karta huawei E630. gdy zainstalowalem sterowniki itp. utworzylo mi sie polaczenie o nazwie huaweii.mobile.connect. strony mi otwieraja sie bez problemu. ale gdy zainstalowalem gg to utworzylo mi sie polaczenie o nazwie gadugadu.NET. a karta obsluguje chyba tylko jedno polaczenie. jak chce polaczyc sie z gadu.net to wyskakuje komunikat ze modem jest zajety przez inne polaczenie. wiec rozlaczylem sie z huawei.mob... wtedy po probie polaczenia z gadu.net wyskoczyl komunikat ze komputer zdalny nie odpowiedzial. jesli ktos mial podobny problem i go rozwiazal to bardzo prosze o pomoc. bo ja juz nie mam sily
czarnag

wydaje mi się jednak że chodzi o to że z jakiegoś powodu nie mogę przestawić na połączenie dial-up i automat. wykr. poł, tylko samo mi przeskakuje na LAN-->> przestawiam, naciskam zastosuj, ok i co jeszcze mogę zrobić?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Tak patrze u siebie i u mnie z tym stałym działa. Więc jednak nie tutaj problem.
4nal pisze:to utworzylo mi sie polaczenie o nazwie gadugadu.NET
Jak to utworzyło?
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

4nal pisze:[...]utworzylo mi sie polaczenie o nazwie gadugadu.NET. a karta obsluguje chyba tylko jedno polaczenie[...]
Po prostu skasować to połączenie i łączyć się tak jak po lanie. GG dopasuje sobie samo tryb połączenia. U mnie było podobnie, przy czym najwięcej problemów stwarza najnowsza wersja gg. Starsze wersje nie tworzyły dodatkowych połączeń.
czarnag

4nal pisze:Mam podobny problem z gg. też mam od niedawna blueconnect z karta huawei E630. gdy zainstalowalem sterowniki itp. utworzylo mi sie polaczenie o nazwie huaweii.mobile.connect. strony mi otwieraja sie bez problemu. ale gdy zainstalowalem gg to utworzylo mi sie polaczenie o nazwie gadugadu.NET. a karta obsluguje chyba tylko jedno polaczenie. jak chce polaczyc sie z gadu.net to wyskakuje komunikat ze modem jest zajety przez inne polaczenie. wiec rozlaczylem sie z huawei.mob... wtedy po probie polaczenia z gadu.net wyskoczyl komunikat ze komputer zdalny nie odpowiedzial. jesli ktos mial podobny problem i go rozwiazal to bardzo prosze o pomoc. bo ja juz nie mam sily
no to widzę że nie jestem sama a poza tym to nie taka prosta sprawa jak mi się wydawało :(

a zaporę windows wyłączyłam, żadnych antywir. nie mam w tej chwili
przemekf90

Post autor: przemekf90 »

Kasowałem to polaczenie, instalowalem gg 5.0 6.0 7.1 i nic. dalej to samo. tez nie mam firewalla ani antywirusa. kombinowalem na wiele sposobow sciagalem gg serwer changer i ciagle lipa. AQQ tlen inne dzialaja normalnie. gdy w ktoryms z tych komunikatorow probuje wyszukac osoby z gg to pojawia sie komunikat mowiacy ze musze byc on-line , zalogowany do serwera gg czy cos takiego.
ODPOWIEDZ