Router LTE i Antena jaka wybrac na dzialke
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router LTE i Antena jaka wybrac na dzialke
Witam wszystkich na forum.
Posiadam dzialeczke rekreacyjna w kuj-pom powiat bydgoski gmina Dobrcz miejscowosc Nekla kolo Borówna.
W telefonie mam siec t-mobile i niestety jest dramat jezeli chodzi o internet.
Znajomy doradzil mi zeby kupic router lte z usb plus wpiac do niego modem lte z karta i do modemu antene zew (on ma 16db) karte ma z plusa i wszystko dziala.
Kumpel ma abonament za 10zl karte i jak sie net skonczy to 10zl 10gb.
Powiedzcie czy musi byc modem czy sa routery wifi lte z wejsciem na karte i antene zew zeby nie kupowac modemu .
Czy to drozsze rozwiazanie.
Zalezy mi zeby internet dzialal w miare przyzwoicie bo na telefonie niby czasami 3g pokaze ale i tak muli strasznie .
Budzet szczerze nie zakladam zadnego .
Widzialem tplinki za 120zl ale zakladam budzet na wszystko okolo 500zl jak ktos powie ze lepiej doplacic te 200zl bo bedzie duzo lepiej jestem zdania ze kupic raz a dobrze wiec to nie problem ale wiadomo nie ma co przesadzac no to tylko dzialka i nie zamierzam nie wiadomo co robic z netem.
Ma sluzyc do facebooka ,youtube czy radio internetowe.
Z gory dzieki za sugestie i pomoc.
Posiadam dzialeczke rekreacyjna w kuj-pom powiat bydgoski gmina Dobrcz miejscowosc Nekla kolo Borówna.
W telefonie mam siec t-mobile i niestety jest dramat jezeli chodzi o internet.
Znajomy doradzil mi zeby kupic router lte z usb plus wpiac do niego modem lte z karta i do modemu antene zew (on ma 16db) karte ma z plusa i wszystko dziala.
Kumpel ma abonament za 10zl karte i jak sie net skonczy to 10zl 10gb.
Powiedzcie czy musi byc modem czy sa routery wifi lte z wejsciem na karte i antene zew zeby nie kupowac modemu .
Czy to drozsze rozwiazanie.
Zalezy mi zeby internet dzialal w miare przyzwoicie bo na telefonie niby czasami 3g pokaze ale i tak muli strasznie .
Budzet szczerze nie zakladam zadnego .
Widzialem tplinki za 120zl ale zakladam budzet na wszystko okolo 500zl jak ktos powie ze lepiej doplacic te 200zl bo bedzie duzo lepiej jestem zdania ze kupic raz a dobrze wiec to nie problem ale wiadomo nie ma co przesadzac no to tylko dzialka i nie zamierzam nie wiadomo co robic z netem.
Ma sluzyc do facebooka ,youtube czy radio internetowe.
Z gory dzieki za sugestie i pomoc.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Router LTE i Antena jaka wybrac na dzialke
Według mapy masz 0.8km do masztu Tmobile(będzie działać też Orange) i 2.7 do Play. Teraz jest promocja w Orange, a w Play wciąż RBM(szczegóły w dziale obok). Trzeba by kupić startery o potestować co i na jakich pasmach jest. Play nie jest daleko, więc jest spora szansa na agregację.
Orange jest 2.5km i pozwolenia na więcej częstotliwości, więc szansa na agregację jest również, tyle że trzeba magicznie ostawić ruter, antenę by łączył się z dalszym, a nie z tmobilowskim, który jest bliżej.
Z tanich LTE-A B525. Do Play powinno wystarczyć, Orange to po testach, bo pewnie trzeba będzie wycelować anteną.
Orange jest 2.5km i pozwolenia na więcej częstotliwości, więc szansa na agregację jest również, tyle że trzeba magicznie ostawić ruter, antenę by łączył się z dalszym, a nie z tmobilowskim, który jest bliżej.
Z tanich LTE-A B525. Do Play powinno wystarczyć, Orange to po testach, bo pewnie trzeba będzie wycelować anteną.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie słuchaj znajomego i jego bajek. w tej miejscowości masz zasięg LTE w T-mobile i Orange z BTS-a LTE800NetWorks ( pozwolenie Orange) w Żołędowie i drugi taki sam przy Polnej na pozwoleniu T-Mobile. Kup za około 100 zł mobilny routerek MiFi np. E5573, E5577( airbox2 Plus) . do tego 2x ATK-10/800-980./ Ale na początek zrób testy Orange na karcie za 5 zł, po rejestracji podajesz adres i dostaniesz bonus 100GB, testy na telefonie LTE na zewnątrz z aplikacją Network Cell Info. Pokazujesz z niej screena. W Orange masz 1410GB za 100 zł. Koszt całości ze sprzętem około 400 zł, pakiet danych ważny długoterminowo. Konkurować z nim może jedynie usluga DIL na RBM na Kartę 5, zasięg LTE Play z BTS-a w Trzeciewiecu.
-
Piszecie ze w miejscowosci jest zasieg t-mobile lte a czemu wtedy dziala fatalnie na galaxy s5 internet w telefonie skoro blisko jest nadajnik.
Czyli rozumiem ze najpier kupic kasrte startowa orange i w telefonie sprawdzic jak fziala i dac wam logi z programu.
Prosze o potwierdzenie czy dobrze rozumiem.
Czyli rozumiem ze najpier kupic kasrte startowa orange i w telefonie sprawdzic jak fziala i dac wam logi z programu.
Prosze o potwierdzenie czy dobrze rozumiem.
-
To skupic sie na t-mobile orange czy play bo troszke kolego nie za vardzo rozumiem pierwszy post z odpowiedzia.Niby t-mobike i orange najblizej a piszesz ze dobrze sprobowac z play.Mozesz mi troszke rozjasnic.
Zasugerowaliscie dwa routerki jeden widze malutki mobilny cena okolo 250zl drugi 2x drozszy pytanie czy jest sens kupowac taki drogi.
Wifi pptrzebuje w domku dzialki duzej nie mam wiec jakos zasieg wifi nie musi byc mega duzy.
Zasugerowaliscie dwa routerki jeden widze malutki mobilny cena okolo 250zl drugi 2x drozszy pytanie czy jest sens kupowac taki drogi.
Wifi pptrzebuje w domku dzialki duzej nie mam wiec jakos zasieg wifi nie musi byc mega duzy.
-
- Guru bezprzewodowy
Czytałeś mój post? Bo tylko on oddaje faktyczny zasięg i położenie BTS-ów u ciebie.Podstawowy test to Orange ze względu na zasięg i ofertę na kartę. E5573 kosztuje na Allegro 80-100 zł, podobnie jak E5577( airbox2+). Dwie ATK-10/800-980 do niego to z konektorami około 200 zł. Karta z 1,41TB danych za 100 zł więc nad czym tu jeszcze myśleć.Na działkę jak znalazł.
-
Oczywiscie ze czytalem.Tylko nie wszystko jest dla mnie jasne .Jestem specem od urzadzen drukujacych w gsm slabiutko dlatego pytam.
Czy tylko orange ma internet na karte inne sieci nie posiadaja?
Powiedz mi tez prosze dlaczego dwie anteny skoro sa kierunkowe a nie np jedna mocniejsza.
Co znaczy airbox2+.
Sorki za pytania ktore pewnie sa mega oczywiste dla ciebie.
Czy tylko orange ma internet na karte inne sieci nie posiadaja?
Powiedz mi tez prosze dlaczego dwie anteny skoro sa kierunkowe a nie np jedna mocniejsza.
Co znaczy airbox2+.
Sorki za pytania ktore pewnie sa mega oczywiste dla ciebie.
-
- Guru bezprzewodowy
Airbox2+ to mobilny routerek MiFi z LTE a tak naprawdę to brandowany przez Orange Huawei E5577. LTE działa w MIMO stąd koniecznośc użycia dwóch anten, jedna w polaryzacji pionowej, druga w poziomej. na pojedyńczej nie wykorzystasz w pełni możliwości sieci LTE. Orange dlatego ze teraz ma ekstra promocję na karcie Orange Free jest bonus 1,41TB. Konkurować z nim może tylko usługa Darmowy internet LTE na Karcie RBM na Kartę 5 z RWK, działa na LTE Play.
-
Ok super za rozjasnienie.Kupie sprzet, a jak z instalacja kierunkiem anten.
Oczywiscie najpier kupie karte orange.
Oczywiscie najpier kupie karte orange.
-
Kolego a powiedz czy jak jest brand orange na routerze to np pozniej kart z tmobile moze nie dzialac?
-
Czy to prawda ze tylko orange zaklada simlock i lepiej kupic z tmobike bo nie blokuja?
-
- Guru bezprzewodowy
Kiedyś w orange zakładali simlocki na te routerki, ale już 1,5 roku tego nie robią.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
Ale jestes na 100% pewien bo mam za te same pieniadze do kupienia jeden orange drugi t-mobile
-
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli urządzenie zostało kupione w orange po 1 stycznia 2016 roku, to nie powinno mieć blokady simlock.
Przy czym:
Blokady SIM-lock zakładane są zanim urządzenie trafi do sklepu, więc znaczenie ma nie dzień, w którym kupiłeś urządzenie, a data jego wysłania do sklepów. Jeśli urządzenie trafiło do sprzedaży przed 1 stycznia 2016 r., czyli pojawiło się w salonie np. 20 grudnia 2015 r. to może mieć blokadę SIM-lock.
Po tej dacie jedynie urządzenia marki Apple kupione w orange maja blokadę simlock.
Przy czym:
Blokady SIM-lock zakładane są zanim urządzenie trafi do sklepu, więc znaczenie ma nie dzień, w którym kupiłeś urządzenie, a data jego wysłania do sklepów. Jeśli urządzenie trafiło do sprzedaży przed 1 stycznia 2016 r., czyli pojawiło się w salonie np. 20 grudnia 2015 r. to może mieć blokadę SIM-lock.
Po tej dacie jedynie urządzenia marki Apple kupione w orange maja blokadę simlock.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
Czyli bezpieczniej kupie t-mobike bo nie maja podobno <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> simlockow.Dzieki za inf.