XU870-problem z nawiązaniem jakiegokolwiek połączenia.
Moderator: Moderatorzy
XU870-problem z nawiązaniem jakiegokolwiek połączenia.
Operator i modem jak w moim profilu. Rano korzystałem z netu i wszystko było ok., HSDPA/UMTS działało bez zarzutu. Wieczorem po włączeniu modem nie nawiązuje połączeń, pokazuje poziom sygnału na max. na UMTS ale nie łączy się, wyświetla się komunikat o błędzie i żebym spróbował później. Jedyne połączenie jakie udało mi się zrealizować to po ustawieniu na GPRS i ręcznie wybranej ERA GPRS, ale też po 20 razie. Z trudem łąpię EDGE i jakoś udało mi się tu zalogować.
Czy to awaria modemu czy może BTS'a? Czy modem może się zepsuć tylko na jakimś zakresie czy jak pada to całkiem?
Czy to awaria modemu czy może BTS'a? Czy modem może się zepsuć tylko na jakimś zakresie czy jak pada to całkiem?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: XU870-problem z nawiązaniem jakiegokolwiek połączenia.
Ja podobne przypadki mam tyle że na fonie również w Erze.Dostaje komunikat że sieć jest zajęta.Nie daje się wykonać połączenia głosowego pomimo zasięgu. Jedynie SMS. Są to chwilowe zawieszenia sieci i Takie rzeczy tylko w Erze 

U mnie to już trwa ponad 24 godziny, coś ewidentnie jest walnięte. Modem daje się ustawić na UMTS i nawet pokazuje poziom sygnału na max. ale po wciśnięciu "połącz" zawiesza się wyszukując sieci - po prostu nie widzi żadnej sieci UMTS, muszę dopiero ręcznie dać na GPRS i wybrać ręcznie sieć, to wtedy za którymś z kolei razem udaje się połączyć. Nie wiem jak sprawdzić sam modem, żeby coś wykluczyć.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Najlepiej na drugim sprzęcie i w innym miejscu. Tak możemy sobie gdybać w czym tkwi naprawdę problem.Jarek no.1 pisze:Nie wiem jak sprawdzić sam modem, żeby coś wykluczyć.
Problem rozwiązany. Wątek można zamknąć albo usunąć do kosza, decyzję pozostawiam Adminowi.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Napisz dla potomnych co pomogło.
Pomogła interwencja u operatora, podobno trwają prace nad poprawą HSDPA na moim terenie, ciekawe co z tego wyjdzie? Myślę że gdyby faktycznie działało "prawdziwe" 3,6Mb to byłoby super, jak na razie mogę spokojnie konkurować z neo 2MB, ....odpukać w niemalowane.
Ta awaria pokazała mi jak nieprzewidywalnie zachowuje się modem, gdy są kłopoty z sygnałem. Cóż, kolejna lekcja....
Ta awaria pokazała mi jak nieprzewidywalnie zachowuje się modem, gdy są kłopoty z sygnałem. Cóż, kolejna lekcja....
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Z takiego powodu, że sprawa się wyjaśniła nie zamykamy wątków a tym bardziej nie przenosimy do śmietnika. Może ktoś w przyszłości będzie miał podobny problem i się tu dopisze.Jarek no.1 pisze:Problem rozwiązany. Wątek można zamknąć albo usunąć do kosza
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Ok. Na innych forach komputerowych zazwyczaj zamykają wątki. Widzę że TO FORUM naprawdę służy dla ludzi
.