Wybór Routera plus uwagi do polepszenia odbioru netu.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wybór Routera plus uwagi do polepszenia odbioru netu.
Cześć.
Szukam pomocy w wyborze routera (posiadam modem Huawey E3372s-153)
Druga sprawa czy mogę jakoś polepszyć odbiór netu i zwiększyć prędkość internetu?
Pozdrawiam
Zamieszczam screeny z informacjami o necie oraz o moich współrzędnych gdzie mam wpięty w kompa modem (pełna lokalizacja Warszawa,Łagowska).
Szukam pomocy w wyborze routera (posiadam modem Huawey E3372s-153)
Druga sprawa czy mogę jakoś polepszyć odbiór netu i zwiększyć prędkość internetu?
Pozdrawiam
Zamieszczam screeny z informacjami o necie oraz o moich współrzędnych gdzie mam wpięty w kompa modem (pełna lokalizacja Warszawa,Łagowska).
-
- Stały użytkownik forum
Re: Wybór Routera plus uwagi do polepszenia odbioru netu.
A co chcesz osiągnąć? Chcesz korzystać z LTE? Na zrzutach nie pokazałeś nic miarodajnego w tym względzie, tyle że masz kartę RedBulla.

-
- Guru bezprzewodowy
A dlaczego na modemie nie wymusiłeś tylko LTE? na tym BTS-ie przy Konarskiego 3 działa LTE1800, LTE2100 są pozwolenia LTE800, LTE2600 a pod nosem masz jeszcze dwa BTS-y Play z kompletem działających pasm LTE czyli Górczewska 156 i Wrocławska 2. Jaka to wersja E3372s-153 , zwykła czy Hilink?
-
Jest to wersja zwykła tak mi się wydaje chciaż E3372 jest widziany jako modem i karta sieciowa (w tym programiku Play Internet mam ustawione Tylko LTE).
-
- Guru bezprzewodowy
Jak w Play Online jest tylko LTE to powinno łączyć z nim. Sprzęt słaby, managerze połączeń nie wymusisz pasm LTE. Spróbuj z TopNetInfo lub z MDMA na Huawei wymusić LTE2600, LTE1800, LTe2100 czy LTE800 i sprawdź prędkości. Ewentualnie przerób na Hilinka, tutaj jest modowane FW z GUI w którym wymusisz pasma LTe, działa tez z LTEWatchH czy Toolboxem. No i HiLink lepiej działa z routerami USB choć i tu wybór routera mocno ograniczony i zależny od budżetu. Z tanich na oficjalnym FW z E3372s-153 wersja zwykła działa DWR-116( z odpowiednim FW). Na alternatywnym OpenWRT, LEDE polecany np. Nexx WT3020. Oczywiście działają też z Hilinkami.
-
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeśli szukasz routera i ma być tanio i dobrze - kup D-link Dwr-116. Nowe za 90-100 zł, można nawet za 50zl używamy kupić. Żeby modem działał w nim jako hilink wgraj do routera któryś starszy firmware - działa np. 1.02. Może już będzie, zobaczysz z jakim fw przyjdzie.
Jeśli prędkości by Ci spadały, zostaw zaznaczone w modemie samo pasmo 2600 (B7) - ono jest w Playu teoretycznie najszybsze, ale najszybciej też traci zasięg, więc gdzieś w głębi mieszkania może się okazać, że wcale najszybsze już nie jest. Po prostu pobaw się, zobacz na którym pasmie jaka prędkość w ciągu dnia i wieczorem gdy obciążenie sieci rośnie. Ale jak widać w trybie auto też będzie dobrze
Jeśli prędkości by Ci spadały, zostaw zaznaczone w modemie samo pasmo 2600 (B7) - ono jest w Playu teoretycznie najszybsze, ale najszybciej też traci zasięg, więc gdzieś w głębi mieszkania może się okazać, że wcale najszybsze już nie jest. Po prostu pobaw się, zobacz na którym pasmie jaka prędkość w ciągu dnia i wieczorem gdy obciążenie sieci rośnie. Ale jak widać w trybie auto też będzie dobrze

-
Ok.
Dzięki za pomoc.
P.S czy używając routera z modemem e3372 należy używać huba z własnym zasilanie aby modem miał odpowiednie napięcie na usb?
Dzięki za pomoc.
P.S czy używając routera z modemem e3372 należy używać huba z własnym zasilanie aby modem miał odpowiednie napięcie na usb?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja używałem bez huba i ładnie śmigał.
B535 w Play
-
Ja też, dwa zestawy śmigają ładnie.
-
To w takim razie zdecyduję się na tego DWR116.
Teraz prędkość netu mam w okolicy 70Mb
Teraz prędkość netu mam w okolicy 70Mb
-
No to całkiem ładnie.
Jest wprawdzie cień ryzyka, że przy wyższych prędkościach może hub by się przydał, ale to najwyżej dokupisz.
U mnie w jednym miejscu chodziło to z prędkościami ponad 50 Mb/s, wyższe nie były tam do osiągnięcia. Ty masz trochę szybciej, modem może mieć większy pobór.
Jest wprawdzie cień ryzyka, że przy wyższych prędkościach może hub by się przydał, ale to najwyżej dokupisz.
U mnie w jednym miejscu chodziło to z prędkościami ponad 50 Mb/s, wyższe nie były tam do osiągnięcia. Ty masz trochę szybciej, modem może mieć większy pobór.