slaby zasięg huawei e630
Moderator: Moderatorzy
- santosz
- Początkujący użytkownik forum
slaby zasięg huawei e630
Kupiłem 3dni temu modem huawei e630 blueconnect do laptopa wewnetrzny. problem polega na tym że mieszkam w małej miejscowości Gogolewo koło Słupska i nie mam w domu zasięgu. Na dworzu jest dobry a w domu na modemie nie pokazuje nawset kreski. Chciałbym do modemu dokupić antenę bo jest wejcie niestety nie wiem gdzie są koło mnie BTSy ery i jaką antenę kupić. Czy podbicie dB jest wazne. Powinien być zasięg edge. transfer plików jest fatalny a żeby odbierać neta muszę kilka razy przestawiać laptopa na biurku aż złapie zasięg. Proszę pomóżcie bo nie znam siym kompletnie a dać 200zł za antenę w ciemno to nie sztuka. 200m od domu na końcu wiochy u teściów jest już full zasięg a u mnie kicha.
Zapomniałem dodać - modem wew. Huawei E630 GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA 7,2Mb/s
Zapomniałem dodać - modem wew. Huawei E630 GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA 7,2Mb/s
jak nie teraz to kiedy jak nie z wami to z kim?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: slaby zasięg huawei e630
Zacznij od tego tematu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736 a także ten obowiązkowo http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=310 ale jak zajrzysz tu
to już wszystkiego się dowiesz.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Masz tam kilka BTSów. Najlepsza będzie ATK20 + wysoki maszt. 

- santosz
DO Ufo atakuje
Dlaczego w specyfikacji Atk20 podano zakres 850-960MHz przecie to gprs a na kompie i fonie pokazuje edga? Wiem że na mapce którą zamioesciles kolo mnie sa same gprsy ale czy nie lepsza bylaby np. Atk24? Czy w ogole atk może byc tylko do jednego modemu i co z konmektorami. proszę o wyjaśnienie bo jestem zielony.
Dlaczego w specyfikacji Atk20 podano zakres 850-960MHz przecie to gprs a na kompie i fonie pokazuje edga? Wiem że na mapce którą zamioesciles kolo mnie sa same gprsy ale czy nie lepsza bylaby np. Atk24? Czy w ogole atk może byc tylko do jednego modemu i co z konmektorami. proszę o wyjaśnienie bo jestem zielony.

-
- Mistrz bezprzewodowy
EDGE jest na takich samych częstotliwościach jak GPRS, a przy twojej lokalizacji jest to na pewno 900Mhz. Konektor musisz też dokupić, jest opisany w... 

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Patrzac na mape i okolice - widze juz twoj blad ze wybrales Ere (chyba ze Plus ma tylko gprs to jeszcze wybor Ery rozumie) , z mapy bts wynika ze w twojej okolicy Plus ma wiecej stacji w poblizu ciebie i sa one blizej niz Erowe... Jesli Plus ma edge u ciebie to powinnes Plusa wybrac nie Ere... Pozdrawiam ps na mapie Plusa widac ze masz edge, wiec juz po ptakach i niestety wybrales gorsza ere
Sila sygnalu w edge jest bardzo wazna - bo jak jest slaby sygnal w edge to predkosci danych sa fatalne czesto gorsze od gprs 

Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
- santosz
Do Szalony
Plus ma u mnie bardzo słaby zasięg, jeszcze gorszy niż era, żona ma telefon prywatny i ja też i jest tragedia. W domu nawet nie pogadam. Wybrałem erę bo ze wszystkich operatorów ma u mnie najlepszy zasięg - na telefonie są czasami nawet 4kreski. Patrząc na mapę wnioskuję że najbliższy BTS ery w Łupawie ma dobry zasięg a ponieważ mało kto ma tu internet to jak walne kierunkową ATK20 lub 24 powinno być gut. Jeszcze nie dostałem odpowiedzi. Może ktoś powiedzieć w mojej sytuacji jaka antenka bedzie lepsza - ATK20 czy ATK24?
Plus ma u mnie bardzo słaby zasięg, jeszcze gorszy niż era, żona ma telefon prywatny i ja też i jest tragedia. W domu nawet nie pogadam. Wybrałem erę bo ze wszystkich operatorów ma u mnie najlepszy zasięg - na telefonie są czasami nawet 4kreski. Patrząc na mapę wnioskuję że najbliższy BTS ery w Łupawie ma dobry zasięg a ponieważ mało kto ma tu internet to jak walne kierunkową ATK20 lub 24 powinno być gut. Jeszcze nie dostałem odpowiedzi. Może ktoś powiedzieć w mojej sytuacji jaka antenka bedzie lepsza - ATK20 czy ATK24?

-
- Mistrz bezprzewodowy
ATK20santosz pisze:. Może ktoś powiedzieć w mojej sytuacji jaka antenka bedzie lepsza - ATK20 czy ATK24?