Bezp. internet w orange - jak działa??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Bezp. internet w orange - jak działa??
Witam,
mam maly dylemat zwiazany z bezprzewodowym internetem z orange i szukam pomocy/porady. Jesli mieszkam obecnie w Nowym Saczu i przymierzam sie do zakupu tego internetu to jakiego sygnalu moge sie spodziewac, wiedzac ze nie ma tu jeszcze 3G?? Niby powinno byc do 256kb/s ale tak naprawde to moze byc i 20kb/s. Szukam porady bo nie chce zakupic niedzialajacego lub marnie satysfakcjonujacego internetu...
Bylbym wdzieczny za jakakolwiek pomoc.
Pozdrawiam,
mam maly dylemat zwiazany z bezprzewodowym internetem z orange i szukam pomocy/porady. Jesli mieszkam obecnie w Nowym Saczu i przymierzam sie do zakupu tego internetu to jakiego sygnalu moge sie spodziewac, wiedzac ze nie ma tu jeszcze 3G?? Niby powinno byc do 256kb/s ale tak naprawde to moze byc i 20kb/s. Szukam porady bo nie chce zakupic niedzialajacego lub marnie satysfakcjonujacego internetu...
Bylbym wdzieczny za jakakolwiek pomoc.
Pozdrawiam,
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Bezp. internet w orange - jak działa??
Najlepiej weź telefon z conajmniej EDGE, zakup starter Orange Free na kartę i sprawdź. To będzie najlepsze rozwiązanie.
-
Dziekuje za informacje ale dopytam jeszcze jak sie taki test wykonuje? Mam Nokie N70 i orange dla firm, czy na tym wykonam, a jesli tak to w jaki sposob to zrobic? Z gory dziekuje i pozdrawiam
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Lepiej kup prepaida, taniej wyjdzie. Koszt 20 złotych a za każde 100 KB płacisz 3 grosze. Łączysz telefon z komputerem, tworzysz połączenie dial-up (szczegóły w FAQ) i korzystasz jak z normalnego (no prawie) neta. Przy okazji instalujesz program do pomiaru prędkości łącza i wiesz czego możesz się spodziewać w swojej lokalizacji.
Na początek proponuję sprawdzić lokalizację BTS na mapce http://www.wieprz.net/bts/, taniej wyjdzie. Jeśli do nadajnika masz blisko to śmiało możesz kupować, ale ja bym raczej szukał u innego operatora.
-
Za obie porady baaardzo dziekuje
Z pewnoscia sie przydadza
Sprawdzilem jak to wyglada na mapie i wnioskuje ze calkiem niezle. Teraz jeszcze chetnie dowiedzialbym sie jak jest z zasiegiem EDGE, bo z tego co mi wiadomo to w Nowym Saczu on jest. Nie wiem tylko jak silny? Jesli dysponujecie jeszcze jakas inna mapka z zasiegiem EDGE to bylbym wdzieczny za link 
Pozdrawiam i dziekuje serdecznie

Pozdrawiam i dziekuje serdecznie

Zajrzyj jeszcze tu http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl ta mapka sprawdza się także dla ERY, ale może być też pewną wskazówką dla Orange. Mimo wszystko warto sprawdzić na jakimś sprzęcie "prawdziwy zasięg" niż potem reklamować.
Powodzenia
Powodzenia
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Każdy z operatorów ma swoją mapkę:
Mapa ERY
Mapa Orange
Mapa Plusa
Warto skorzystać z porady kolegów z testem prepaid, ponieważ mapka nie gwarantuje, że tak faktycznie jest, tylko test empiryczny daje 100% pewności.
Mapa ERY
Mapa Orange
Mapa Plusa
Warto skorzystać z porady kolegów z testem prepaid, ponieważ mapka nie gwarantuje, że tak faktycznie jest, tylko test empiryczny daje 100% pewności.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jest też spis mapek u nas na forum: Aktualny zasięg usług GPRS / EDGE / UMTS / HSDPA
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.