D-link 524 i zapezpieczenie sieci.
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
D-link 524 i zapezpieczenie sieci.
Witam, czytał troche na internecie na na forum że najlepsze szyfrowanie jest metodą WPA2.
Gdy wchodze w panel sterowania d-linka, mam do wyboru tylko WPA i WPA-PSK. (oczywiście WEP też jest)
Powiedzcie mi czym te dwa się róznią, które bezpieczniejsze i czy nie ma firmweru do 524 aby obsługiwał WPA2? Szukałem na stronie producenta, ale nie znalazłem działu downlaod.
link do emulatora. http://support.dlink.com/emulators/di524_revc/
Dzięki z góry
Gdy wchodze w panel sterowania d-linka, mam do wyboru tylko WPA i WPA-PSK. (oczywiście WEP też jest)
Powiedzcie mi czym te dwa się róznią, które bezpieczniejsze i czy nie ma firmweru do 524 aby obsługiwał WPA2? Szukałem na stronie producenta, ale nie znalazłem działu downlaod.
link do emulatora. http://support.dlink.com/emulators/di524_revc/
Dzięki z góry
Toshiba Core 2 Duo 2 ghz/2 GB ram/GF 7600/100 GB
- wikara
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: D-link 524 i zapezpieczenie sieci.
Firmware w DI-524 z H\W B1
Tu masz programik do upgradeowania firmware poprzez automatyczne wgranie najnowszego i najlepszego oprogramowania
ftp://ftp.dlink.com/Gateway/di524/Apps/ ... up_300.exe
Aplikacja automtycznie wyszukuje i wgrywa, ale kasuje wszystkie ustawienia wprowadzone ręcznie,i zostawia defaulut:)Nie zawsze ,rada zapisać config!
A tu fotka po updacie!
http://www.postimage.org/image.php?v=aVhfbAr
Tu masz programik do upgradeowania firmware poprzez automatyczne wgranie najnowszego i najlepszego oprogramowania
ftp://ftp.dlink.com/Gateway/di524/Apps/ ... up_300.exe
Aplikacja automtycznie wyszukuje i wgrywa, ale kasuje wszystkie ustawienia wprowadzone ręcznie,i zostawia defaulut:)Nie zawsze ,rada zapisać config!
A tu fotka po updacie!
http://www.postimage.org/image.php?v=aVhfbAr
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Mam D-Linka ale troszkę oprogramowanie się różni - troszkę bogatsze. Ale jak wyłączysz SSID, dasz filtrowanie po mac adresie, ewentualnie IP to w zupełności szyfrowanie WEP wystarczy.
-
- Stały użytkownik forum
Moja wersja firmweru to 2.02. Czy nowsza wersja firmweru obsługuje WPA2? Pytam bo mi sie niechce instalować nowego softa i konfigurować router, a soft nie będzie miał obsługi WPA2.
Czy jak SSID (czyli nazwe mojego router jaką mi wyświetla program szukający sieci wifi) to będę musaił cos zmieniać w ustawieniach komputera podłączonego do routera?
I powiedzcie mi co lepsze: WPA czy WPA-PSK?
Czy jak SSID (czyli nazwe mojego router jaką mi wyświetla program szukający sieci wifi) to będę musaił cos zmieniać w ustawieniach komputera podłączonego do routera?
I powiedzcie mi co lepsze: WPA czy WPA-PSK?
Toshiba Core 2 Duo 2 ghz/2 GB ram/GF 7600/100 GB
- wikara
Radze nie wyłączać rozgłaszania SSID bo mogą wystąpić problemy w łączeniu się z siecią!
Ale na upartego ja bym jeśli będzie możliwość to bym założył WPA a jeżeli nie to starczy filtracja mac i z WEP64/128
Ale na upartego ja bym jeśli będzie możliwość to bym założył WPA a jeżeli nie to starczy filtracja mac i z WEP64/128
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Pozwolę sie z tym nie zgodzić. Niestety obecnie wszystko to jest do obejścia.mar_kow pisze:Ale jak wyłączysz SSID, dasz filtrowanie po mac adresie, ewentualnie IP to w zupełności szyfrowanie WEP wystarczy.
Bez przesady. We wszystkich swoich sieciach ma wyłączone i nie ma problemu. Oczywiście jak sie polega na kreatorach dostarczanych z karta, to one nie wykryją takiej sieci. Ale wystarczy ręcznie wpisać co trzeba i jest OK. Względnie skonfigurować połączenia a dopiero potem ukryć SSID.wikara pisze:Radze nie wyłączać rozgłaszania SSID bo mogą wystąpić problemy w łączeniu się z siecią!
Zależy do czego starczywikara pisze:a jeżeli nie to starczy filtracja mac i z WEP64/128

Myślę, że WPA-PSK powinno wystarczyć.am_warszawa pisze:mam do wyboru tylko WPA i WPA-PSK
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- wikara
am_warszawa
Abyś miał najlepsze zabezpieczenie czyli WPA2-PSK(AES) musisz wgrać najnowszy firmware:ściągniesz go tu:
ver:2.05 lub 2.06
http://www.dlink.de/?go=jN7uAYLx/oIJaWV ... NobxlK6A==
Ten twój router obsługuje takie zabezpieczenie ale na nowym wgranym sofcie
Podam ci od razu opis wgrania SOFTU:
Po ściągnięciu na dysk rozpakowujesz to do katalogu.
Tam jest taka aplikacja do upgradu, ale jej nie używasz(prosi o hasło do rutera, a nie można wpisać więcej niż 6 znaków, więc wchodzisz na swój ruter,likasz zakładkę Tools po lewej wybierasz Firmaware.
No i tam w oknie przeglądaj szukasz lokalizacji, gdzie jest plik 20070118_524_V205b02.BIN.
Jak wszystko to zrobisz,to możesz wyłączyć rozgłaszanie SSID ale podobno ten router ma z tym problemy więc musisz popatrzeć co i jak
Poczytaj co lepsze WPA,WPA2-PSK itd
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=145610
Abyś miał najlepsze zabezpieczenie czyli WPA2-PSK(AES) musisz wgrać najnowszy firmware:ściągniesz go tu:
ver:2.05 lub 2.06
http://www.dlink.de/?go=jN7uAYLx/oIJaWV ... NobxlK6A==
Ten twój router obsługuje takie zabezpieczenie ale na nowym wgranym sofcie

Podam ci od razu opis wgrania SOFTU:
Po ściągnięciu na dysk rozpakowujesz to do katalogu.
Tam jest taka aplikacja do upgradu, ale jej nie używasz(prosi o hasło do rutera, a nie można wpisać więcej niż 6 znaków, więc wchodzisz na swój ruter,likasz zakładkę Tools po lewej wybierasz Firmaware.
No i tam w oknie przeglądaj szukasz lokalizacji, gdzie jest plik 20070118_524_V205b02.BIN.
Jak wszystko to zrobisz,to możesz wyłączyć rozgłaszanie SSID ale podobno ten router ma z tym problemy więc musisz popatrzeć co i jak

Poczytaj co lepsze WPA,WPA2-PSK itd
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=145610
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Z tym się zgadzam, ale nie ma co polować na czarownice - na szczęście nie ma aż tylu fachowców w tej dziedzinie. A wystarczy zainstalować jakiś program monitorujący żeby stwierdzić czy nam ktoś grzebie w sieci i podjąć stosowne kroki.BliSki pisze:[...] Niestety obecnie wszystko to jest do obejścia.
Mam zabezpieczonka jak wyżej i w zupełności wystarczają na domowych hakerów...BliSki pisze:Myślę, że WPA-PSK powinno wystarczyć.

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja jestem zdania, że lepiej zabezpieczać niż leczyć. Po co stosować słabe zabezpieczenie i sprawdzać na okrągło czy aby się ktoś nie podłączyłmar_kow pisze:A wystarczy zainstalować jakiś program monitorujący żeby stwierdzić czy nam ktoś grzebie w sieci i podjąć stosowne kroki

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
To fakt, dlatego osobiście nie ograniczam się tylko do jednego zabezpieczenia.BliSki pisze:[[...] lepiej zabezpieczać niż leczyć. [...]